Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
23. února 2023 6:00
Čas čtení 4:57
Adéla Ježková

Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo

Venku znásilnění, doma bití od manžela. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince, říká feministka Marta Chumalo
Zdroj: TASR/AP/Andrii Marienko
REFRESHER FEMINISMUS INVAZE NA UKRAJINĚ PŘÍSTUP K INTERRUPCI ROK OD INVAZE NA UKRAJINU UKRAJINA VÁLKA NA UKRAJINĚ
Uložit Uložené

Domácí násilí, znásilňování i upevňování genderových rolí. Na Ukrajinky dopadá válka jinak než na Ukrajince.

Jak v současnosti vypadá ukrajinské feministické hnutí? Jaká je jeho role ve válce? ptám se Marty Chumalo, feministky, genderové odbornice, psycholožky a jedné ze zakladatelek centra Women's Perspectives z ukrajinského Lvova. „Je vtipné, že se na to ptáte, protože jsem zaznamenala diskusi, jestli vůbec máme feministické hnutí na Ukrajině, či nikoli,“ říká pobaveně.

A dodává: „Došlo totiž k roztříštění. Část feministických aktivistů odjela do zahraničí pracovat na rozličných programech, studiích. A zároveň tam pomáhají shromažďovat humanitární a finanční pomoc pro Ukrajinu. Část zůstala na Ukrajině, aby pomáhala ženám ve zranitelných situacích.“

V pátek 24. února 2023 si připomínáme výročí prvního roku od rozsáhlé invaze ruských vojsk na celé území Ukrajiny. Mezi Ruskou federací a Ukrajinou probíhá válka už od roku 2014, kdy Rusové spustili ofenzivu na Krymu a Donbasu. V roce 2022 neúspěšně zaútočili na území celé Ukrajiny. Všechny články týkající se tohoto výročí najdeš zde.

Podpoře (nejen) ukrajinských žen se Marta Chumalo věnuje již dvacet let. Od roku 2014, a zejména pak od počátku ruské invaze na Ukrajinu, upozorňuje na to, jaké dopady má válka na ty nejzranitelnější. Letos v lednu obdržela švédskou cenu Olofa Palmeho za lidská práva a ochranu práv a svobod žen.

Doporučeno
Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková Romové žijí v paralelním světě. Problémy vyloučených lokalit jsou pro majoritu nepředstavitelné, říká vládní zmocněnkyně Fuková 24. února 2023 9:51

„Myslím, že válka změní všechno a všechny. Včetně feministického hnutí. Zatím je ale příliš brzo na to říci jak. Už nyní je ale jasné, že válka přinesla ukrajinským ženám spoustu nových ‚výzev‘,“ otevírá náš rozhovor.

Feministka, psycholožka a zakladatelka neziskové organizace Women's Perspectives Marta Chumalo.
Feministka, psycholožka a zakladatelka neziskové organizace Women's Perspectives Marta Chumalo. Zdroj: se souhlasem Marty Chumalo

Trauma války může podnítit domácí násilí 

Válka podle ní mimo jiné přinesla větší zdůraznění genderových rolí. Od žen se očekává, že budou více nápomocné, pečující, podporující, chápavé. Zatímco jsou manželé a synové na frontě, ženy shromažďují humanitární a finanční pomoc, dobrovolničí v nemocnicích, připravují jídlo pro vojáky. Ocitají se v oněch „tradičních“ rolích, které společnost ženám přisuzuje.

Za jednu z největších výzev viditelných již po roce 2014 považuje Chumalo zvýšené domácí násilí ze strany manželů, kteří se vrátili z fronty. „Zatím nenastala demobilizace, takže muži se ještě nevrací z války ve velkém. Vrací se pouze ti, kteří utrpěli nějaká zranění – nebo ti, kteří se vrací domů na čas s povolenými propustkami. Už nyní ale evidujeme, že mnozí z nich si s sebou nesou trauma z války, ze kterého následně plyne domácí násilí,“ popisuje.

Doporučeno
Sestra Marie vstoupila po maturitě do kláštera, dodnes žije odděleně od světa kolem. Strávili jsme s ní dopoledne Sestra Marie vstoupila po maturitě do kláštera, dodnes žije odděleně od světa kolem. Strávili jsme s ní dopoledne 22. února 2023 8:10

Je za tím podle ní fakt, že v době války se před těmito problémy zavírají oči, nezbývá na ně prostor, čas ani energie. „Společnost je v době války k pachatelům více, jak to říci, shovívavá. Muži, kteří se vrátí z války, jsou přece hrdinové, nikoli násilníci, kteří by mlátili své manželky,“ říká Chumalo s tím, že realita je jiná.

„Vždyť jste jeho manželka a on je válečný hrdina! Co je s vámi špatně? Musíte se o něj postarat!“

„V jednom z našich azylových domů jsme měli ženu s jejími dvěma dětmi, jejíž manžel se vrátil z války. Měl halucinace z traumatu, které si z fronty odnesl. Myslel si, že jeho manželka a děti jsou jeho nepřátelé, a útočil na ně nožem. Několikrát na něj zavolala policii, ale ta ji odbyla: ‚Vždyť jste jeho manželka a on je válečný hrdina! Co je s vámi špatně? Musíte se o něj postarat,‘“ popisuje odbornice. 

Zmíněné ženě se podařilo utéct do azylového domu a násilný manžel mezitím začal ve velkém požívat alkohol. „Takových mužů bude přibývat – a náš systém na to není absolutně připravený. Čemuž nepomáhá ani fakt, že všechny naše psychiatrické kliniky jsou přeplněné. Vůbec nechci pomýšlet na to, jak tomu bude po válce,“ verbalizuje obavy z budoucnosti Chumalo.

Doporučeno
Situace na hranicích dva měsíce po začátku války: Příchod uprchlíků neustává, někteří ale míří zpět na Ukrajinu (Reportáž) Situace na hranicích dva měsíce po začátku války: Příchod uprchlíků neustává, někteří ale míří zpět na Ukrajinu (Reportáž) 11. května 2022 11:30

Istanbulská úmluva jako „dobrý start“

Situaci by mohla pomoci Istanbulská úmluva o prevenci a potírání domácího násilí a násilí vůči ženám, kterou Ukrajina ratifikovala loňský rok v červenci. Po schválení parlamentem vstoupila v platnost 1. listopadu. Podle Chumalo to byl dobrý start, ale nyní se „už musí začít něco dít“. Zatím totiž nejsou vidět žádné „hmatatelné“ kroky ze strany vlády, které by vedly k její implementaci. 

„Aktuálně třeba vyvstává problém s azylovými domy pro oběti domácího násilí – některé z nich byly přeplněné už před válkou a od minulého roku už je to neúnosné. Když je nyní žena ohrožena domácím násilím, nemá prakticky žádnou šanci se do azylového domu dostat,“ zdůrazňuje feministka. I azylové domy, které zřídila její organizace, praskají ve švech.

Policie samozřejmě funguje i během období války, ale v praxi je to složité. Policisté totiž mají stanovenou dobu, kdy zůstávají v regionech, a dobu, kdy jsou na frontě. Do toho hlídkují, jelikož i ve Lvovské oblasti stále platí zákaz vycházení od půlnoci do 6 rána. Mají tedy mnohem více práce a domácí násilí aktuálně není jejich prioritou.

Dnes k nám dopadly tři bomby kolem třetí hodiny ráno. Stále je tu ale bezpečněji než na východě.


Limitovaný je podle Chumalo také přístup samotných obětí k policistům. „Domácí násilí nechtějí nahlašovat, protože by to v mnoha případech znamenalo, že jejich manžel bude poslán do války. Končí to tak, že řada žen utíká z Ukrajiny nikoli kvůli válce, ale kvůli domácímu násilí. Když kontaktujeme naše klientky, se kterými jsme pracovali, často se dozvídáme, že jsou v zahraničí,“ říká a dodává, že situaci ohroženým ženám aktuálně alespoň zčásti ulehčuje pravidlo, podle kterého rodič může překročit hranice bez povolení druhého rodiče.

Ukrajinci umírají, cesta ale není omezení interrupcí

Další významnou výzvou pro ukrajinský feminismus bude možná podle Chumalo přístup k interrupcím. V konzervativních kruzích Ukrajiny se totiž začíná objevovat rétorika, že ukrajinský národ vymírá a je potřeba trend zvrátit. „Což ano, je pravda, že hodně mužů zahyne ve válce, ale cesta určitě není zakazovat nebo omezovat interrupce. A takových šílených nápadů bude dle mého ještě přibývat,“ přiznává aktivistka.

Doporučeno
„Synek mě prosí, ať zavolám Putinovi, aby zastavil válku.“ Utíkáme kvůli dětem, popisují ukrajinské uprchlice (Reportáž) „Synek mě prosí, ať zavolám Putinovi, aby zastavil válku.“ Utíkáme kvůli dětem, popisují ukrajinské uprchlice (Reportáž) 26. května 2022 11:30

Znásilněné ženy mají v současné době teoreticky neomezený přístup k bezpečným interrupcím – Chumalo ovšem vzápětí dodává, že i v tomto případě je praxe jiná. „Pokud žena vyhledá lékaře kvůli interrupci ze znásilnění, daný lékař to musí nahlásit policii nebo státnímu zástupci. Ony ale mnohdy o své zkušenosti nechtějí takto veřejně mluvit, protože jsou traumatizované,“ říká. Dopadá to tak, že se oběti následně rozhodují pro jiné, „neoficiální“ možnosti interrupcí.

Na každou ženu ale logicky dopadá válka jinak. Ty, které měly více zdrojů – peníze, kontakty –, měly také více možností odjet do zahraničí. Nebo se alespoň přesunuly déle na západ Ukrajiny. Jen v okolí Lvova organizace aktuálně evidují 400 tisíc vnitřně vysídlených osob. Ale ty nejvíce zranitelné zůstaly v blízkosti fronty. Podle Chumalo se jedná především o starší ženy, které se nachází opravdu v těžkých životních situacích. Dost často nemají topení ani základní potraviny. 

Nezisková organizace Women's Perspectives byla založena 6. dubna 1998. Její činnost je zaměřena na realizaci genderové politiky na Ukrajině; boj proti násilí na ženách a domácímu násilí; zvyšování konkurenceschopnosti žen na trhu práce; podporu účasti žen na rozhodovacích procesech na Ukrajině.


„Od dob pandemie covidu-19 máme spuštěnou online platformu, prostřednictvím které pomáháme lidem v ohrožení s názvem ‚Žena ženě‘ (Zhinka dlya zhinky). Zveřejňujeme příběhy z jejich perspektivy, protože nikdo nemůže vyprávět svůj příběh lépe než ony samy,“
popisuje doménu, která vznikla právě z iniciativy neziskové organizace Women's Perspectives.

Ženám ve zranitelných situacích pak mohou pomoci ti, kteří si pomoc mohou dovolit. „Před válkou jsme měli jednu nebo dvě žádosti týdně, teď máme stovky. Naše organizace jim posílá deset kilo základních potravin – není to velká pomoc, ale děláme, co je v našich silách,“ dodává Chumalo.

Doporučeno
Most patřil k nejkrásnějším českým městům, kvůli uhlí ho ale vláda vyhodila do povětří. Křivdu si nese stále s sebou Most patřil k nejkrásnějším českým městům, kvůli uhlí ho ale vláda vyhodila do povětří. Křivdu si nese stále s sebou 7. února 2023 6:00

Ukončit tak složitý rozhovor způsobem, aby z něj plynula alespoň špetka naděje, se zdá být nemožné. Co přejete ukrajinským ženám? ptám se nakonec. „Ukrajinským ženám přeji, aby na Ukrajině co nejdříve zavládl mír, aby měly možnost být samy sebou a řídit svůj život podle svých představ,“ uzavírá feministka. Snad to bude brzy.

Zpět
Sdílet
Diskuse