Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kuni Nguyenová
26. února 2023 v 13:00
Čas čtení 4:11

Kryptoměny už jsou „out“? Nahlédni do investic českých a slovenských (dolarových) milionářů

Kategorie:
Ekonomika
Uložit Uložené
Kryptoměny už jsou „out“? Nahlédni do investic českých a slovenských (dolarových) milionářů
Zdroj: Unsplash/Hunters Race

Inflace dopadá i na české milionáře, kteří řeší, jak v nejisté době naložit se svými penězi. Je libo akcie, kryptoměna nebo dluhopis?

Obavy o dopadech energetické krize a vysoké inflace na ekonomiku se promítají do životů nás všech. A to jak nízkopříjmových domácností (o kterých jsme tě v Refresheru informovali v předchozím článku), tak do jisté míry i bohatých lidí. Fakt, že se jejich jmění oproti předchozích letech ztenčilo, deklarovalo 18 procent českých a 21 procent slovenských milionářů. Vyplývá to z nedávné analýzy Wealth Report, který loni na podzim vyzpovídal přes tři stovky nejbohatších lidí z Česka a Slovenska.

„Právě ona nejistota a často překotný vývoj vedly české a slovenské dolarové milionáře ke zvažování mnoha investičních kroků a ke změně pohledu na investiční nástroje a portfolio. Pověstný optimismus našich bohatých je ten tam,“ říká Alena Tkáčová, obchodní ředitelka J&T Banky. „Zejména starší respondenty pak tato situace vede k úvahám o vyšší míře zapojení dětí do správy majetku a hledání cest k jeho dlouhodobému zhodnocení,“ dodává.

Muži po padesátce?

J&T Banka ve svém průzkumu zohledňovala tzv. dolarové milionáře, což jsou lidé, kteří mají majetek ve výši alespoň 22 milionů korun. Největší skupinu v Česku a na Slovensku tvoří lidé ve věku nad padesát let, v průměru 53 až 55 let. Většina z nich je stále ekonomicky aktivní a podniká. A ano, mezi dolarovými milionáři jsou především muži.

25. července 2024 v 7:00 Čas čtení 5:15 Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda Toto jsou nejlepší second handy v Praze. Najdeš tu trendy Diesel kousky, Pradu i lokální brandy jako Skedda

Počet milionářek však podle průzkumu meziročně roste a do budoucna lze očekávat, že se jejich zastoupení mezi těmi nejbohatšími bude zvyšovat. „Stejně jako ve světě půjde i u nás především o nástupkyně a rodinné příslušnice bohatých rodin, ve kterých se bude majetek po generace předávat,“ píše se v průzkumu. Příkladem je Renáta Kellnerová, která loni podle Forbesu ovládla žebříček nejbohatších Čechů. S majetkem v hodnotě 16,3 miliardy dolarů (přes 372 miliard korun) se letos stala dokonce 12. nejbohatší ženou na světě.

Češi a Češky podle banky nahlížejí na bohaté lidi s předsudky, podceňují především jejich zásluhu – myšleno pracovitost a inteligenci. Bohaté si také často představujeme jako lidi, kterým jde jen o peníze. „Srovnatelně jako bohaté pak lze kritizovat bez nařknutí z předsudků pouze kriminálníky a konzumenty marihuany,“ píše se v analýze. To ostatně naznačuje i americká studie od HuffPost, podle které bohatým lidem nedůvěřuje téměř polovina lidí. 

V době vysoké inflace a krize energií bohatí lidé často smýšlí o investičních příležitostech. Letos se chtějí zaměřit především na nákup akcií zahraničních firem a nemovitostí, naopak řada z nich chce dát ruce pryč od digitálních mincí a umění. Do čeho dalšího vkládají své úspory? To ti prozradí následující přehled, ve kterém shrnujeme nejžádanější investice nejbohatších lidí v Česku a na Slovensku podle analýzy Wealth Report.

Redakce Refresheru upozorňuje na to, že následující seznam investic nelze za žádných okolností považovat za finanční radu. Čtenářům a čtenářkám doporučujeme provést vlastní rešerši a při sestavení investičního portfolia se poradit s odborníky.
burza akcie
Zdroj: Pixabay/volně k užití

Akcie

Loňský rok byl jedním z historicky nejhorších na burzovním trhu. I přesto bohatí Češi a Slováci vidí v akciích největší potenciál a považují je za hlavní položku ve svém investičním portfoliu. Na nejvyšší stupínek je dala téměř třetina českých a 40 procent slovenských milionářů.

21. července 2024 v 8:00 Čas čtení 4:11 Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů? Móda z metra: Co nosí mladí lidé z Prahy během horkých letních dnů?

Většina z nich sází zejména na zahraniční akcie. Mladší dolaroví milionáři mají sklony spíše k akciím technologických firem, ačkoliv zaznamenali jejich největší propad. Největší nedůvěra ale panuje ve vývoji domácích akcií. „Klíčovými tituly pražské burzy jsou akcie společností, na které dopadne zdanění mimořádných zisků,“ říká analytik banky J&T Martin Kujal. Jde zejména o firmy z oblasti energetiky, mezi které patří i ČEZ, nebo z bankovnictví a pohonných hmot.

Nicméně podle bohatých Čechů a Slováku jsou současné propady na akciových trzích pouze dočasné a doufají v to, že dříve nebo později se vrátí k růstu. Buď vyčkávají, nebo během propadů dokonce kupují akcie ve velkém.

Ostatně také šéf investiční platformy Portu Radim Krejčí se domnívá, že v době, kdy jsou akciové trhy na nižších hodnotách, se potenciál růstu zvyšuje. „Chytří investoři nezačínají investovat v době, kdy jsou trhy na maximech a vše roste. Naopak když to klesá, tak jsou akcie levné, proto teď dokupují a navyšují objemy vkladů. Ale samozřejmě ty peníze musí mít,“ popsal v minulosti Krejčí v rozhovoru pro Refresher

dům nemovitost
Zdroj: Unsplash/Anthony Esau/volně k užití

Nemovitosti

Stavební pozemky a rezidenční nemovitosti považují jak čeští, tak slovenští milionáři za druhý nejperspektivnější finanční nástroj. Z hlediska důvěry v nejvyšší možné zhodnocení ale realitní trh zažil největší propad. Zatímco v roce 2021 věřilo investicím do nemovitostí 49 procent bohatých, loni už tomu bylo pouze 30 procent účastníků.

19. července 2024 v 8:30 Čas čtení 2:22 Gaming ve tvé bankovní apce: Bankovnictví České spořitelny tě pomocí herních prvků naučí například spořit Gaming ve tvé bankovní apce: Bankovnictví České spořitelny tě pomocí herních prvků naučí například spořit

„Příčinou markantního meziročního poklesu v atraktivním zhodnocení je efekt vyšších úrokových sazeb, který může s ohledem na rostoucí náklady financování snižovat nejen poptávku po nemovitostech, ale ochladit i cenový vývoj,“ vysvětluje analytik J&T Banky Pavel Ryska.

Navzdory pesimistickým prognózám ale dolaroví milionáři do nemovitostí nadále investují. Na základě dlouhodobých zkušeností je považují za poměrně jistou investici, která drží svou hodnotu. Celkem 4 z 10 milionářů v průzkumu dokonce prohlašují, že v reakci na dosavadní vývoj investovali právě do nemovitostí. 

investovanie
Zdroj: Pexels/Nataliya Vaitkevich/na voľné použitie

Veřejně neobchodované fondy

Atraktivní zhodnocení peněz pro zhruba pětinu českých i slovenských dolarových milionářů představují tzv. „private equity“. Jedná se o neveřejně obchodované společnosti, jež podle bohatých lidí, kterých se analýza dotazovala, znamenají menší kolísavost na hodnotě.

„Investiční strategie takových fondů nejsou svázány tolika pravidly jako klasické fondy kolektivního investování. V časech tržních propadů a paniky navíc nepodléhají velkým výprodejům právě jako firmy kótované na burzách,“ píše se v analýze. 

Krypto, Kryptomeny, Bitcoin
Zdroj: Getty Images/Chesnot

Kryptoměny

Naopak digitální mince alias kryptoměny vyvolávají u milionářů z Česka a Slovenska pochybnosti. Důvěra v nich meziročně poklesla o 17 procentních bodů na pouhých devět procent. Podobně to vidí také v NFT, což jsou nezaměnitelné tokeny nebo jakési digitální umění. 

17. července 2024 v 13:00 Čas čtení 5:49 Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví Terka Pergnerka nám řekla svůj příběh. „Ve 13 letech mě máma prodala. Ve vězení seženeš drogy snáz než venku,“ vypráví

Podle analýzy bohatí Češi a Slováci považují kryptosvět za rizikovou záležitost s nafouknutou cenovou bublinou, která může kdykoliv prasknout. I přesto jsou tací, kteří kryptoměnám nadále věří a považují je jako součást svého životního stylu. Týká se to zejména skupiny mladých milionářů. 

české peníze
Zdroj: Pxfuel/DMCA/volně k užití

Dluhopisy

Jako bezpečný přístav považují majetní Češi a Slováci zejména korporátní a státní dluhopisy. Víra v zajímavý výnos meziročně výrazně stoupla zejména na Slovensku, kde popularita dluhopisů stoupla oproti předchozímu roku o polovinu na 16 procent. Týká se to zejména starších respondentů. 

„Jedním z hlavních faktorů růstu jejich oblíbenosti je růst výnosů do splatnosti, což vytváří potenciál, aby jejich zhodnocení porazilo průměrnou inflaci do doby splatnosti daného dluhopisu či za období minimálního investičního horizontu investičních fondů zaměřených na dluhopisy. Na oblíbenosti dluhopisům přidává také fakt pevného úročení a v porovnání s akciemi rovněž minimální volatilita,“ vysvětluje Kulaj, portfolio manažer J&T.

Domů
Sdílet
Diskuse