Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
27. února 2023 17:08
Čas čtení 1:41

FOTO: Nad Českem byla vidět polární záře. Šance na její spatření bude možná i dnes

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
FOTO: Nad Českem byla vidět polární záře. Šance na její spatření bude možná i dnes
Zdroj: Unsplash/Lucas Marcomini/volně k užití

Lidé ze severních Čech se mohli včera pokochat slabou polární září. Některým se dokonce povedlo ji vyfotit.

Jak informoval Český hydrometeorologický ústav, zrovna v neděli byla v severních Čechách k vidění slabá polární záře. Je to z toho důvodu, že momentálně probíhá geomagnetická bouře, během níž dochází k narušení magnetického pole planety silným proudem nabitých částic unikajících vysokou rychlostí z hvězdy. Podle meteorologů je tedy možné, že bychom silnější záři mohli vidět i dnes večer.

27. února 2023 8:28 Čas čtení 0:51 VIDEO: V Německu pozorovali polární záři, byla slabě viditelná i z Česka VIDEO: V Německu pozorovali polární záři, byla slabě viditelná i z Česka

Působení slunečního větru a magnetosféry Země již odjakživa lidstvo fascinovalo, podobné nebeské divadlo se do našich končin nedostane každý den. Proto je polární záře zřetelná okem na našem území vždy zajímavou událostí. 

„Když dojde k silné sluneční erupci, malé částečky plné energie, které jsou vystřelovány směrem od Slunce, jsou přitahovány zemskou gravitací. Elektromagnetické pole, které chrání naši planetu, tyto částečky odchyluje od zemského povrchu, čímž vstupují do atmosféry na jednotlivých pólech Země,“ vysvětloval server finskoalaponsko.cz, jak k záři dochází.

„Pokud k tomuto dojde, nastane úžasná chemická reakce, díky níž můžeme spatřit tuto tajemnou světelnou podívanou,“ dodal server, který se zabývá zeměmi, odkud jde polární záře obvykle vidět nejlépe. Jak to včera vypadalo, si můžeš prohlédnout níže. 

Jeden z autorů ji dokonce okomentoval. „Dnes v noci byla z Česka pozorovatelná slabá polární záře při severním obzoru. Nejprve jsme ji zaznamenali mezi oblačností již z domova, z obce Brandýsek na Kladensku, ale tento pohled nám nestačil. Tak jsme sedli do auta a jeli zkusit štěstí mimo mraky až k Hazmburku,“ napsal „lovec bouřek“ Jan Drahokoupil.

V případě, že máš zájem si něco podobného taktéž vyfotit, dneska večer prý bude možnost. „Za několik hodin či desítek hodin očekáváme příchod dalších částic od Slunce. Pokud se tak stane, je šance na další, výraznější polární záři i dnes večer!“ predikovali meteorologové. 

O tom, jak ji mohli včera pozorovat obyvatelé Německa, jsme tě taktéž informovali. Článek najdeš tady.

Domů
Sdílet
Diskuse