Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková TASR
6. března 2023 16:35
Čas čtení 0:27

Běloruský soud poslal opoziční vůdkyni Cichanouskou na 15 let do vězení

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Běloruský soud poslal opoziční vůdkyni Cichanouskou na 15 let do vězení
Zdroj: Getty Images

Svjatlana Cichanouská, která stojí v čele běloruské opozice, byla odsouzena k 15 letům vězení. Soud ji uznal vinnou z vlastizrady a spiknutí s cílem svrhnout vládu.

Někdejší opoziční kandidátka na prezidentku žije v litevském exilu a soudní proces se konal v její nepřítomnosti. Soud v Minsku jednal kromě Cichanouské o dalších čtyřech zástupcích opozice. Ani ti se soudu nezúčastnili. Cichaunská proces již dříve označila za zinscenovaný. O události informuje TASR. 

Většina představitelů běloruské opozice od prezidentských voleb v roce 2020 pobývá v exilu. Volby totiž byly podle opozice i západních zemí zfalšovány. O výsledcích prezidentských voleb i reakci Západu jsme tě informovali v tomto článku

19. srpna 2020 15:37 Čas čtení 0:40 Evropská unie neuzná výsledky voleb v Bělorusku. Žádá nové hlasování Evropská unie neuzná výsledky voleb v Bělorusku. Žádá nové hlasování

Alexandr Lukašenko je u moci od roku 1994. Podle organizací za lidská práva je momentálně v Bělorusku drženo asi 1500 politických vězňů. Mnoho z nich bylo zatčeno právě během protestů po prezidentských volbách v roce 2020. 

Domů
Sdílet
Diskuse