Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
19. srpna 2020 15:37
Čas čtení 0:40
Matej Krajčovič

Evropská unie neuzná výsledky voleb v Bělorusku. Žádá nové hlasování

NEWS
Uložit Uložené

Lukašenko nové volby už připustil, podmiňuje je však dalšími změnami ústavy.

Evropští lídři dnes prostřednictvím videokonference absolvovali mimořádný summit o vývoji v Bělorusku po „volbách“, které měly ve funkci na dalších pět let potvrdit aktuálního prezidenta Alexandra Lukašenka.

Jednoznačným výsledkem jednání je to, že Rada Evropské unie výsledek voleb v zemi neuzná. Premiéři a prezidenti zemí Evropské unie hlasování považují za zmanipulované, stejně jako velká většina samotných Bělorusů. Ti se proto už od minulé neděle scházejí v ulicích Minsku i v dalších městech, aby vůči Lukašenkově diktatuře protestovali.

Doporučeno
Babiš říká, že EU by měla povzbudit Bělorusy v revoluci. Podporu demonstrantům vyjádřili i další politici Babiš říká, že EU by měla povzbudit Bělorusy v revoluci. Podporu demonstrantům vyjádřili i další politici 16. srpna 2020 18:51

Jednomyslné rozhodnutí potvrdila i německá kancléřka Angela Merkelová či předsedkyně Evropské komise Ursula von der Layenová.

EU v zemi podpoří nezávislá média, sociální služby i oběti policejního násilí a její představitelé budou požadovat konání nových prezidentských voleb a připraví seznam osob, vůči nimž uvalí sankce.

Lukašenko tuto možnost včera připustil také, později ji však podmínil výraznými změnami ústavy, které by musely proběhnout ještě dříve, píše DW. Bělorusové zatím nadále zůstávají v ulicích a mnozí z nich se připojili ke generální stávce. Nejbližší vývoj ukáže, zda proti nim policie znovu tvrdě zasáhne.

Zpět
Sdílet
Diskuse