Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Veronika Dlesková
6. března 2023 19:31
Čas čtení 0:35

Politický proces s Cichanouskou odsuzujeme, reaguje na trest pro běloruskou opoziční vůdkyni česká vláda

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Politický proces s Cichanouskou odsuzujeme, reaguje na trest pro běloruskou opoziční vůdkyni česká vláda
Zdroj: TASR

Čeští politici v pondělí označili soud s opoziční vůdkyní Svjatlanou Cichanouskou za politický proces. Běloruská justice ji v nepřítomnosti uznala vinnou z vlastizrady a spiknutí s cílem svrhnout vládu.

Běloruská opoziční lídryně Svjatlana Cichanouská byla v pondělí v nepřítomnosti odsouzena k patnácti letům vězení. Kromě toho proběhl soudní proces s dalšími čtyřmi představiteli opozice včetně exministra kultury Pavla Latuška. O události jsme tě informovali v tomto článku

6. března 2023 16:35 Čas čtení 0:27 Běloruský soud poslal opoziční vůdkyni Cichanouskou na 15 let do vězení Běloruský soud poslal opoziční vůdkyni Cichanouskou na 15 let do vězení

V pondělí odpoledne se k soudnímu procesu vyjádřili i přední čeští političtí představitelé. Předsedkyně vládní TOP 09 Markéta Pekarová Adamová na Twitteru uvedla, že režim diktátora Lukašenka se bojí demokracie a svobodomyslných lidí. Odsouzení označila za politický proces. „Jsem ráda, že jste v bezpečí mimo Bělorusko, ale zároveň věřím, že se do něj budete moct vrátit Vy i svoboda,“ dodala předsedkyně Sněmovny směrem k Cichanouské. 

Představitelé opozice se k události zatím nevyjádřili. 

Domů
Sdílet
Diskuse