Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
7. března 2023 11:22
Čas čtení 1:07

Důchodová reforma: Ve Francii začaly celostátní protesty, provázejí je rozsáhlé stávky

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Důchodová reforma: Ve Francii začaly celostátní protesty, provázejí je rozsáhlé stávky
Zdroj: ČTK/ABACA/AA/ABACA

Více než 250 protestů je v úterý naplánováno ve Francii proti vládnímu návrhu důchodové reformy. Zapojení se do stávky avizovalo několik sektorů služeb včetně zaměstnanců železnic, letišť, učitelů či popelářů. TASR převzala zprávu z agentury AP.

Organizátor protestů odborového sdružení CGT doufá, že půjde dosud o největší protest proti navrhované reformě důchodového systému francouzského prezidenta Emmanuela Macrona, proti které Francouzi demonstrují už téměř dva měsíce. O návrhu zákona se tento týden jedná ve francouzském senátu.

6. března 2023 6:00 Čas čtení 4:09 Srovnali jsme důchody s cenami potravin v EU. Češi a Češky za jídlo utratí třetinu důchodu, kde zbyde důchodcům nejvíce peněz? Srovnali jsme důchody s cenami potravin v EU. Češi a Češky za jídlo utratí třetinu důchodu, kde zbyde důchodcům nejvíce peněz?

Policie očekává, že do celostátních protestů se v úterý zapojí 1,1 až 1,4 milionu lidí, řekl pro agenturu AFP zdroj, který si přál zůstat v anonymitě. Při zatím největších shromážděních proti důchodové reformě vyšlo 31. ledna do ulic 1,27 milionu Francouzů. Odbory pohrozily, že avizované stávky ve více odvětvích ochromí francouzskou ekonomiku. Vláda vyzvala lidi, aby v úterý pracovali z domova, pokud jim to zaměstnání umožňuje.

Do stávky se zapojila i francouzská státní železniční společnost SNCF, což vážně ochromí vlakovou dopravu v zemi a také přeshraniční spojení. Plánované protesty ovlivní i leteckou dopravu. Na pařížském letišti Charlese de Gaulla byla zrušena pětina letů a na letištích ve městech Beauvais, Bordeaux, Lille, Lyon, Nantes, Marseille, Montpellier, Nice, Toulouse i na Letišti Paříž-Orly má být zrušeno až 30 procent letů.

2. března 2023 6:00 Čas čtení 16:10 Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden Měsíc jsem byla na minimální mzdě. Takto se v Praze (ne)žije s tisícovkou na týden

Do stávky se zapojí i více než 60 procent učitelů základních škol. Stávkující dělníci zablokovali v úterý ráno dodávky paliva z rafinerií po celé zemi, uvedlo odborové sdružení CGT.

Změny v důchodovém systému představila vláda v lednu. Postupně až do roku 2030 se má zvyšovat minimální věk odchodu do důchodu ze současných 62 na 64 let. Lidé také budou muset odpracovat alespoň 43 let, aby měli nárok na plný důchod. Cílem změn je udržet důchodový systém bez deficitu, který hrozí již v nejbližším desetiletí v důsledku stárnutí francouzské populace. Před Macronem se o reformu důchodového systému pokoušelo s různými úspěchy několik prezidentů. Diskusi o změnách a jejich schvalování vždy doprovázely rozsáhlé protesty a stávky.

1. února 2023 14:04 Čas čtení 3:32 Kurýři Woltu protestovali na Václavském náměstí proti snížení honorářů. Společnost tvrdí, že je spravedlivější Kurýři Woltu protestovali na Václavském náměstí proti snížení honorářů. Společnost tvrdí, že je spravedlivější
Domů
Sdílet
Diskuse