Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
11. března 2023 12:45
Čas čtení 1:01

Zkrachovala americká banka SVB. Je to největší bankrot v USA od vrcholu finanční krize v roce 2008

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zkrachovala americká banka SVB. Je to největší bankrot v USA od vrcholu finanční krize v roce 2008
Zdroj: Pexels/Alexandr Mills/volně k užití

Americká banka SVB zkrachovala. V době krachu zaměstnávala asi osm a půl tisíce lidí.

Bankovní regulační orgány v USA uzavřely SVB Financial Group, mateřskou společnost Silicon Valley Bank. Jedná se o největší bankovní bankrot ve Spojených státech od vrcholu finanční krize v roce 2008. Informuje o tom The Guardian a BBC.

Silicon Valley Bank (SVB) je 16. největší banka v zemi a specializuje se na technologické společnosti podporované rizikovým kapitálem. Banka padla v pátek poté, co vkladatelé tento týden horlivě vybírali své peníze, protože se rozšířila obava ze situace banky.

10. března 2023 17:00 Čas čtení 2:30 Máslo a vepřové je levnější, alkohol zase dražší. Inflace je na 16,7 procenta, podívej se na aktuální ceníky Máslo a vepřové je levnější, alkohol zase dražší. Inflace je na 16,7 procenta, podívej se na aktuální ceníky

Rychlý pád banky způsobil útlum financování technologických start-upů

Tento týden banka oznámila, že chce navýšit kapitál o více než dvě miliardy dolarů, a jako jeden z důvodů uvedla to, že klientům dochází hotovost. Následně SVB zahájila záchranný prodej akcií, aby zaplnila díru ve svých financích. Akcie banky v reakci na zprávu o navýšení kapitálu ve čtvrtek klesly o 60 %. V pátek před oficiálním zahájením obchodování na burze ztratily akcie dalších 66 %, poté bylo obchodování zastaveno a do věci se vložili regulátoři.

Analytici nepovažují za pravděpodobné, že by se potíže SVB rozšířily do celého bankovního systému. Problémy SVB jsou velmi ojedinělé a dané tím, že se specializuje na technologické start-upy, které v posledních měsících zaznamenaly útlum ve financování. Největší banky, které by s největší pravděpodobností způsobily systémové ekonomické problémy, mají zdravé bilance a dostatek kapitálu.

9. března 2023 12:30 Čas čtení 5:56 Analýza: Jak je drahý singl život? Připlatíš si za bydlení, jídlo i cestování Analýza: Jak je drahý singl život? Připlatíš si za bydlení, jídlo i cestování

SVB figuruje na seznamu největších bank ve Spojených státech a je největší bankou v Silicon Valley založenou na místních vkladech. V době krachu měla celkové jmění v hodnotě 209 miliard dolarů a zaměstnávala asi osm a půl tisíce lidí. SVB Financial v pátek jednala o svém prodeji.

Domů
Sdílet
Diskuse