Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
9. března 2023 12:30
Čas čtení 5:56
Tereza Šnajdrová

Analýza: Jak je drahý singl život? Připlatíš si za bydlení, jídlo i cestování

Analýza: Jak je drahý singl život? Připlatíš si za bydlení, jídlo i cestování
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
REFRESHER EKONOMIKA
Uložit Uložené

Párové soužití vítězí v otázce financí na plné čáře. Přinášíme ti analýzu toho, jak je drahý singl život.

Společnost a náklady na život jsou nastaveny tak, že jedince „tlačí“ do partnerského života, a to i přesto, že některým třeba singl život vyhovuje. Takový partner nebo partnerka ale znamená dělit si náklady na bydlení, jídlo, zábavu a třeba i cestování. V Česku ale podle dat Českého statistického úřadu žije 32,1 % singl osob a těm se život pořádně prodraží. Jak je to možné a o kolik je singl život dražší?

 Analýza byla vytvořena na základě životních nákladů v Praze.
Doporučeno
„To, že mám vagínu, neznamená, že musím rodit.“ Vyzpovídali jsme 3 ženy, které podstoupily dobrovolnou sterilizaci „To, že mám vagínu, neznamená, že musím rodit.“ Vyzpovídali jsme 3 ženy, které podstoupily dobrovolnou sterilizaci 28. února 2023 8:00

Nejdražší položka: Bydlení

Pravděpodobně tě napadne, že nejdražší položkou v životě singl člověka bude bydlení. Průměrná cena nájmu v Praze se podle webu RealityMix pohybuje kolem 27 306 korun, přičemž nejvyhledávanější byty o velikost 2kk vyjdou zhruba na 18 tisíc korun za měsíc. Svobodní lidé musí takovou částku zaplatit sami, kdežto pár si může nájemné rozdělit, a ušetří tak i více než 10 tisíc korun měsíčně.
 
Samozřejmě lze argumentovat tím, že pro jednoho stačí menší byt než 2kk, avšak život v garsonce na pár metrech čtverečních může mít neblahý vliv na psychické zdraví, a navíc není zas tak výhodný. V přepočtu na metry totiž malé byty bývají nejdražší a v Praze za garsonku o rozměrech 20 až 30 m² zaplatíš v průměru 15 tisíc korun. Když si k tomu pak přičteme náklady na energie, internet a další, dostaneme se na hranici 17 tisíc korun.
 

Logickým krokem by proto pro singl osobu byla hypotéka. Jenže tam narážíme na další problém. Pokud člověk, který žije sám, nebere nadstandardní plat či nemá našetřené miliony, na hypotéku pravděpodobně nedosáhne. Opět mají výhodu partneři, kteří mohou o hypoteční úvěr zažádat společně, neboť banky vědí, že pokud jim vypadne jeden příjem, i nadále budou schopni úvěr splácet. U singl člověka ale taková jistota neexistuje.

Doporučeno
Domov může ztratit úplně každý. Díky 100 korunám můžete zachránit něčí život, říká ředitelka Nocleženky (Rozhovor) Domov může ztratit úplně každý. Díky 100 korunám můžete zachránit něčí život, říká ředitelka Nocleženky (Rozhovor) 22. prosince 2022 15:00

K bydlení se vážou i další poplatky, jako jsou energie, internet či poplatky za teplo a vodu. Zde jsou singl lidé opět v nevýhodě. Cena za internet bude vždy stejná, ať jej používají jeden, nebo dva, a u energií bude rozdíl pravděpodobně pouze minimální. Za teplo a vodu pak pár nejspíš zaplatí o nějakou tu tisícovku víc, avšak po rozdělení sumy napůl se dostaneme na nižší částku, než kolik zaplatí nezadaný člověk žijící sám.
 
Do kategorie bydlení jsme se rozhodli zahrnout také streamovací služby, za které si každý měsíc připlácí mnoho z nás. Netflix, HBO Max, Disney + nebo třeba YouTube Premium? I za tyto služby v případě rozdělení mezi dvě osoby výrazně ušetříš. Singl lidé pak mají možnost přidat se do „rodin“ svých přátel anebo holt sáhnout hlouběji do kapes.
 
Singl život nemá v oblasti bydlení jedinou výhodu, a ačkoli si to možná neuvědomujeme, nastavení společnosti nás již léta tlačí do života v páru. Ať už to chceme, nebo ne.

Druh výdaje Kolik zaplatí singl osoba?  Kolik jedna osoba žijící v páru?
Nájem (2kk) 18 000 korun 9 000 korun
Poplatky (energie, internet a další) 4 500 korun 3 000 korun
Streamovací služby 800 korun 400 korun
Celkem 23 300 korun 12 400 korun

Na jídle lze ušetřit. Nebo ne?

Logicky tě asi napadne, že ať už je člověk v páru, nebo ne, za jídlo utratí stejně. Jenže ono tomu tak není. Obchody nám nabízejí výhodná „rodinná“ nebo větší balení, na kterých lze ušetřit, avšak pro singl člověka jsou takové nabídky nevýhodné. Snadno se může stát, že ona velká balení nedokáže spotřebovat před vypršením data spotřeby a potraviny pak skončí v koši. Za jídlo tak utratí více peněz, a navíc jím bude více plýtvat.
 
Podobně je to pak s vařením. Pokud žiješ v páru, logicky se ti vyplatí navařit více jídla, které si spolu s partnerem či partnerkou rozdělíte. Porce pak vyjde levněji, a navíc ušetříte čas, který byste strávili vařením. Ano, stejné jídlo na více dní si může uvařit i nezadaný, avšak kdo by chtěl jíst jeden pokrm stále dokola, tři dny v kuse a víc? Pravděpodobně nikdo.

Doporučeno
„Nemám na to koupit zeleninu nebo maso.“ Byli jsme se podívat, jak se plní potravinové banky „Nemám na to koupit zeleninu nebo maso.“ Byli jsme se podívat, jak se plní potravinové banky 5. března 2023 6:00

Základní potraviny, které běžně potřebuješ k vaření, také vyjdou levněji pro pár. Pokud budete v páru například smažit na oleji, na určitém množství oleje usmažíte stejné množství dejme tomu řízků, avšak cenu za lahev oleje si můžete rozdělit mezi dva. Pokud jsi na celou domácnost sám*sama, pak jsi sám*sama i na nákup potravin. Jasně, takový týdenní nákup v páru tě asi vyjde o pár stovek dráž, ale pořád si tyto výdaje můžete rozložit mezi dva. Singl člověk takovou možnost nemá.
 
Jako nezadaný či nezadaná navíc utratíš i více peněz za čisticí prostředky, prací potřeby a další nezbytnosti, které potřebuje každá domácnost. Ať už bydlíš sám*sama, nebo v páru, uklízet domácnost je potřeba se stejnou pravidelností, avšak v případě života s partnerem či partnerkou si částku za čisticí prostředky a další můžete vydělit dvěma.

Druh výdaje Kolik zaplatí singl osoba? Kolik jedna osoba žijící v páru?
Nákup jídla na jeden měsíc 5 600 korun 4 000 korun
Čisticí prostředky na jeden měsíc 500 korun 250 korun
Celkem 6 100 korun 4 250 korun

Daně mohou ušetřit i 24 tisíc korun ročně

Singl život se prodraží i v oblasti daní. V případě, že lidé žijí v manželství a splní zákonné podmínky, si mohou v daňovém přiznání odečíst slevu na manželku či manžela ve výši 24 840 korun. Nezadaní jedinci žádný nárok na slevu nemají.

Doporučeno
Láska nezná hranic a věk je jenom číslo. S odborníkem vyvracíme mýty ohledně věkového rozdílu ve vztahu Láska nezná hranic a věk je jenom číslo. S odborníkem vyvracíme mýty ohledně věkového rozdílu ve vztahu 9. října 2022 6:00

Cestování se singl lidem prodraží

Vydat se na sólo dovolenou se pěkně prodraží. Cestování v jednom má určité výhody, nemusíš se nikomu přizpůsobovat, nemusíš na nikoho brát ohledy, můžeš se seznamovat s novými lidmi, avšak musíš se také připravit na náklady navíc. Hotelové pokoje pro dva vyjdou levněji než pokoj pro jednoho, skupinové cestovní balíčky, které můžete využít v páru, obsahují zajímavé slevy a levněji tě v páru vyjde mnohdy i cestovní pojištění.
 
Pokud jsi singl, na dovolených v zahraničí se také vystavuješ většímu riziku, obzvláště pak jako singl žena, nemůžeš si s nikým podělit výdaje za taxi, nemůžeš si zakoupit skupinové vstupné do muzeí a galerií a sám*sama jsi také na zakoupení SIMky v zahraničí (pokud cestuješ mimo Evropskou unii).
 
Někteří možná argumentují tím, že singl lidé stejně necestují tak často jako lidé v páru, ale opak je pravdou. I nezadaní lidé chtějí prozkoumávat svět, poznávat jiné kultury, krajiny a seznamovat se s novými lidmi.

Druh výdaje Kolik zaplatí singl osoba? Kolik jedna osoba žijící v páru?
Letenka do Itálie 1 800 korun 1 800 korun
Ubytování (5 nocí) 10 048 korun 8 020 korun
Cestovní pojištění 363 korun 328 korun
Celkem  12 211 korun 10 148 korun

Večeře je vždy na tebe

Co se týče sociálního života, jedná se možná o první oblast, kde se výdaje singl jedinců a párů dostávají na přibližně stejnou úroveň. Pokud půjdeš do restaurace na jídlo, musíš tedy vždy počítat s tím, že večeře je za každých okolností na tebe, ale nakrmit dva lidi zase znamená více jídla, a tedy i vyšší náklady.
 
Stejně tak je to pak v oblasti kultury. Chystáš se na koncert, do divadla nebo do kina? Za vstupenky dáš stejně peněz jako pár. V nevýhodě jsou pak singl ženy, které prostě mají nižší platy než muži a takový společenský život pro ně může být nedostupný. Pokud ale žena žije v páru s mužem, je dost možné, že větší část výdajů bude platit muž, a žena tak ušetří.

Doporučeno
Je mi líto, že jsme se nepoznaly. Tři ženy o ztrátě miminka Je mi líto, že jsme se nepoznaly. Tři ženy o ztrátě miminka 30. října 2022 16:00

Nečekané výdaje mohou singl osoby zruinovat

Nesmíme zapomínat ani na nečekané výdaje, které se mohou dostavit v co možná nejméně vhodnou chvíli. Rozbije se ti pračka, lednička nebo televize? Ve dvou se to lépe táhne, a pokud se složíte, můžete si ještě ten den koupit spotřebiče nové. Singl lidé to však mají horší, částku za nové spotřebiče si nemají s kým rozdělit, a může se tak stát, že aby si mohli pořídit novou ledničku, budou muset utratit všechny své úspory.
 
Nečekané výdaje pak mohou nastat i v oblasti zdraví. Stane se ti úraz, který tě upoutá na lůžko, a na několik týdnů či měsíců třeba přijdeš o většinu příjmů. Z něčeho však stále musíš žít, musíš platit nájem a musíš něco jíst. Pokud lidé žijí v páru, mají určitou jistotu, že se o ně ten druhý postará. Ale kdo se postará o singl lidi?

Čas jsou peníze

Poslední ukazatel toho, jak drahý je singl život, možná někoho na první dobrou nenapadne. Tímto ukazatelem je čas. Čas strávený úklidem, vařením, praním nebo třeba žehlením. Čas jsou nejen peníze, ale také koníčky, chvíle strávené s přáteli či okamžiky, které bys rád*a věnoval*a sám*sama sobě. A pokud jsi na všechny výše jmenované aktivity sám*sama, moc času ti nezbyde.
 
V páru si domácí práce můžete rozdělit, můžete si navzájem vypomoct a ušetřit tak čas. Pokud ale člověk žije sám, veškerou péči o domácnost nese na svých bedrech jen on a nikdo jiný mu s tím nepomůže.
 
Singles to nemají jednoduché a od společnosti není fér, že jsou kvůli drahotě tlačeni do toho, aby si našli partnera*partnerku. Hledat si druhou polovičku za účelem dělení nákladů je navíc hloupé, neetické a dlouhodobě neudržitelné. Nalijme si ale čistého vína – život ve vztahu vyhrává po finanční stránce na plné čáře a singles musí sáhnout hlouběji do kapes.

Doporučeno
Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem Na prohlídku si s sebou vezměte 1200 Kč. Nekalé praktiky v podobě poplatků za gynekologickou péči jsou v Praze standardem 10. srpna 2022 6:00
Domů
Sdílet
Diskuse