Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Kateřina Viková TASR
11. března 2023 14:03
Čas čtení 0:57

Video: Vybuchla jedna z nejaktivnějších sopek v Indonésii, chrlí horký popel do výšky sedmi kilometrů

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Vybuchla jedna z nejaktivnějších sopek v Indonésii, chrlí horký popel do výšky sedmi kilometrů
Zdroj: Regionální agentura pro zvládání katastrof

V sobotu v indonéské provincii Yogyakarta vybuchla sopka Merapi. Vychrlila přitom oblak kouře, který se vyskytuje až ve výšce sedmi kilometrů.

Indonéská sopka Merapi v sobotu vybuchla a vychrlila mrak horkého popela a plynů do výšky sedmi kilometrů. Oznámil to indonéský úřad pro zvládání katastrof, informují TASR a stanice CNBC.

11. března 2023 10:57 Čas čtení 0:36 NASA objevila nový asteroid. Je „malá šance“, že zasáhne Zemi, odborníci odhadli datum možné srážky NASA objevila nový asteroid. Je „malá šance“, že zasáhne Zemi, odborníci odhadli datum možné srážky

Sopka ležící v indonéské provincii Yogyakarta na ostrově Jáva vybuchla kolem 12:00 místního času (06:00 SEČ), po úbočí hory se valil proud lávy o délce 1,5 kilometru.

Úřady varovaly obyvatele přilehlých oblastí, aby se nezdržovali v nebezpečné zóně –⁠ tedy v okruhu tří až sedmi kilometrů od kráteru sopky. Sopečný popel už ovlivnil život obyvatel v osmi přilehlých obcích. 

Obyvatelé zatím nebyli evakuováni

Představitel místního úřadu, který sleduje aktivitu sopky, uvedl, že obyvatele zatím neevakuovali. Dodal, že úřad doporučí evakuaci, bude-li se aktivita sopky zvyšovat a bude-li se rozšiřovat nebezpečná zóna v jejím okolí.

Sopka Merapi dosahuje nadmořské výšky 2963 metrů a je jednou z nejaktivnějších indonéských sopek. Při jejím posledním velkém výbuchu v roce 2010 zahynulo přes 350 lidí. Erupce si tehdy vyžádala evakuaci 280 000 lidí a byla nejsilnější od roku 1930, kdy při výbuchu této sopky zahynulo 1300 lidí, uvádí TASR.

12. dubna 2024 11:27 Čas čtení 0:35 Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá Norský region chce, aby byl den o dvě hodiny delší. Plán ale příliš promyšlený nemá

Indonésie se nachází v oblasti tzv. Ohnivého kruhu, kde se setkávají tektonické desky, což způsobuje vysokou sopečnou a seismickou aktivitu. V souostrovní zemi jihovýchodní Asie se nachází téměř 130 aktivních sopek.

Domů
Sdílet
Diskuse