Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ondřej Jarůšek ČTK
12. března 2023 13:26
Čas čtení 2:03

VŠE se distancovala od vystupování děkana Ševčíka na demonstraci. Ten tvrdí, že jen doprovázel muže zbitého policií

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené

Server Forum 24 napsal, že děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík se měl účastnit střetu s policií u Národního muzea. Podle VŠE je jednání Ševčíka dlouhodobě za hranou.

Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Petr Dvořák se v pondělí sejde s děkanem Národohospodářské fakulty (NF) Miroslavem Ševčíkem. Důvodem je Ševčíkovo vystupování na sobotní protivládní demonstraci, kde se někteří účastníci střetli s policií. Škola na Twitteru uvedla, že vystupování děkana je „za hranou“ dlouhodobě. Po schůzce vydá škola prohlášení s dalšími kroky. Ševčík pro ČTK řekl, že výtky vedení VŠE nechápe, protože na demonstraci pouze doprovázel muže zbitého policií.

11. března 2023 19:17 Čas čtení 0:54 Policie zadržela 18 lidí na demonstraci v Praze. Pokusili se vniknout do Národního muzea Policie zadržela 18 lidí na demonstraci v Praze. Pokusili se vniknout do Národního muzea
demonstrace
Zdroj: TASR/Profimedia

„Nevím, co mi je vytýkáno“

Protivládní demonstraci Česko proti bídě svolala na sobotní odpoledne na Václavské náměstí v Praze strana Právo Respekt Odbornost (PRO). Akce se účastnily tisíce lidí. Po jejím skončení se část účastníků pokusila sundat z Národního muzea ukrajinskou vlajku. Policie po demonstraci sdělila, že na místě zadržela 18 osob. Několik policistů bylo zraněno. Server Forum 24 v neděli napsal, že mezi lidmi, kteří se pokusili do budovy dostat, byl právě i Ševčík.

„Vystupování děkana NF je za hranou dlouhodobě a včerejší vystoupení nebylo výjimkou. Ačkoli si to pan děkan myslí, nelze oddělit jeho soukromé názory a činy od faktu, že zastává veřejnou funkci,“ uvedla dnes škola na Twitteru. Rektor VŠE Dvořák se v pondělí s Ševčíkem sejde, škola poté vydá prohlášení s dalšími kroky.

12. března 2023 9:22 Čas čtení 1:03 „Největší protest v historii země.“ V Izraeli demonstrují stovky tisíc lidí „Největší protest v historii země.“ V Izraeli demonstrují stovky tisíc lidí

„Já nemám na co reagovat, protože nevím, co mi je vytýkáno,“ řekl dnes Ševčík ČTK. Odmítl, že by se účastnil potyčky před Národním muzeem, a zdůraznil, že na demonstraci vůbec nevystupoval. Svou přítomnost u muzea zdůvodnil tím, že ho cestou ze setkání s rodinnými příslušníky na ulici oslovil neznámý člověk kvůli tomu, že ho zbili policisté. Ševčík řekl, že muže ještě s náhodně procházejícím právníkem doprovodil zpět k muzeu, kde mluvil s příslušníkem antikonfliktního týmu. „Bohužel v té chvíli přišel asi rozkaz a shodou okolností mě natlačili na zeď,“ řekl Ševčík ČTK. Dodal, že o předchozím útoku na muzeum nevěděl.

demonstrace
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Odvolání je problematické kvůli zákonu

Případná možnost odvolání děkana rektorem je podle mluvčí VŠE Věry Koukalové kvůli vysokoškolskému zákonu problematická. „Senát Národohospodářské fakulty až na výjimky stojí za svým děkanem, takže oni sami ho neodvolají,“ řekla mluvčí ČTK. Případné odvolání děkana rektorem by podle mluvčí bylo proti vysokoškolskému zákonu a mohlo by vést k soudní při. „Takže řešíme nějaké jiné cesty,“ dodala.

Ševčík není jedinou veřejně známou osobou, která kvůli vystupování na protivládní demonstraci čelí kritice. Šéf Českomoravské konfederace odborových svazů (CMKOS) Josef Středula kritizoval vystoupení předsedy Asociace samostatných odborů Bohumíra Dufka. „Včera mě opravdu naštval Bohumír Dufek, předseda Asociace samostatných odborů. Ta nemá s odbory naštěstí nic společného. Slova o ‚skopčácích‘ nebo výzvy ‚když to nejde po dobrým, půjde to po zlým‘, jsou pro mě zcela nepřijatelná,“ napsal Středula na Twitteru.

12. března 2023 12:56 Čas čtení 0:59 Lékaři jí dali šanci 10 procent na přežití. Holčička narozená ve 22. týdnu už je doma s rodiči Lékaři jí dali šanci 10 procent na přežití. Holčička narozená ve 22. týdnu už je doma s rodiči

ČMKOS je největší odborovou centrálou v Česku, která sdružuje 31 odborových svazů. Asociace samostatných odborů je se zhruba 200 tisíci členů druhá největší. ASO spolu s ČMKOS zastupuje odbory v Radě hospodářské a sociální dohody, známé jako tripartita.

Organizátoři sobotní demonstrace na svých stránkách zveřejnili seznam požadavků, které chtějí po vládě. Ty se týkají například svobody slova, bezpečnosti nebo zahraniční politiky. Jindřich Rajchl, organizátor shromáždění, oznámil, že 16. dubna přikročí k časově neomezené blokádě vládních budov, pokud vláda do Velikonoc nesplní požadavky protestujících nebo nepodá demisi.

Domů
Sdílet
Diskuse