Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová TASR
14. března 2023 16:16
Čas čtení 1:24

Zemřel čínský lékař, který informoval o rozsahu první epidemie SARS. Zprávy o jeho smrti země cenzurovala

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Zemřel čínský lékař, který informoval o rozsahu první epidemie SARS. Zprávy o jeho smrti země cenzurovala
Zdroj: TASR/AP

Bylo mu devadesát jedna let.

V jednadevadesáti letech zemřel čínský lékař Ťiang Jen-jung, který svého času informoval svět o skutečném rozsahu epidemie SARS z roku 2003 a pro své politické postoje byl odsouzen k trestu domácího vězení. Na základě informací agentury AP o tom informovala agentura TASR.

14. března 2023 12:10 Čas čtení 1:29 Muži v parku Studia Ghibli v Japonsku se fotili, jak osahávají figuríny a dělají fotky zpod sukní Muži v parku Studia Ghibli v Japonsku se fotili, jak osahávají figuríny a dělají fotky zpod sukní

O skutečném rozsahu epidemie napsal dopis, který pronikl na Západ

Vojenský lékař zemřel už v sobotu v Pekingu na zápal plic. V Číně zprávy o jeho smrti zamlčela cenzura. Ťiang Jen-jung pracoval jako primář oddělení chirurgie ve 301. nemocnici Lidové osvobozovací armády v Pekingu. V roce 2003, kdy se Komunistická strana Číny snažila zastavit zprávy o šíření viru SARS, Ťiang napsal dopis o osmi set slovech, ve kterém uváděl, že ve skutečnosti existuje mnohem více případů nákazy virem SARS, než tvrdí oficiální statistik ministerstva zdravotnictví.

14. března 2023 9:55 Čas čtení 1:15 Mexiko je bezpečnější než USA, tvrdí mexický prezident Mexiko je bezpečnější než USA, tvrdí mexický prezident

Svůj dopis lékař odeslal čínské státní televizi a hongkongské stanici Phoenix Channel, která je loajální Pekingu. Obě ho ignorovaly. Obsah dopisu však nakonec pronikl do západních médií, která jej zveřejnila v plném rozsahu a odhalila tak skutečný rozsah epidemie SARS. Po zveřejnění dopisu podali demisi tehdejší čínský ministr zdravotnictví i starosta Pekingu. Čína přijala opatření zaměřená na snížení šíření nákazy, což pomohlo dostat virus pod kontrolu.

SARS, česky těžký akutní respirační syndrom nebo syndrom akutního respiračního selhání, je virové onemocnění dýchacích cest způsobené koronavirem SARS-CoV. Poprvé bylo identifikováno na konci února 2003 během epidemie, která se objevila v Číně a rozšířila se do dalších čtyř zemí. Světová zdravotnická organizace (WHO) tehdy spolupracovala se zdravotnickými orgány v postižených zemích, aby poskytla epidemiologickou, klinickou a logistickou podporu a dostala ohnisko pod kontrolu.
Šlo o první závažnou a snadno přenosnou novou nemoc, která se ve 21. století objevila a prokázala schopnost snadného šíření po trasách mezinárodní letecké dopravy. V Česku tehdy žádné případy potvrzené nebyly. 
13. března 2023 21:20 Čas čtení 0:39 Zemřel významný filozof českého původu Ernst Tugendhat. Brněnskému rodákovi bylo 93 let Zemřel významný filozof českého původu Ernst Tugendhat. Brněnskému rodákovi bylo 93 let

Čínské úřady Ťiangovi a jeho manželce opakovaně nařizovaly domácí vězení za jejich politické názory. Mimo jiné za to, že od komunistických lídrů žádali přehodnocení protestů z roku 1989, které jsou v Číně tabuizovaným tématem. Lékař byl pronásledován i během režimu exprezidenta Maa Ce-tunga. V roce 2004 získal filipínskou cenu Ramona Magsaysaya za službu veřejnosti. Toto ocenění je považováno za asijskou verzi Nobelovy ceny za mír.

Domů
Sdílet
Diskuse