Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2023 v 12:10
Čas čtení 1:29
Vojtěch Vanda

Muži v parku Studia Ghibli v Japonsku se fotili, jak osahávají figuríny a dělají fotky zpod sukní

Muži v parku Studia Ghibli v Japonsku se fotili, jak osahávají figuríny a dělají fotky zpod sukní
Zdroj: Tomohiro Ohsumi/Getty Images
ZAJÍMAVOSTI ANIME JAPONSKO SEXUÁLNÍ OBTĚŽOVÁNÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Tzv. groping, tedy osahávání ženských figurín v oblasti prsou, a pořizování fotek zpod sukní animovaných postav z produkce Studia Ghibli pobouřily japonskou veřejnost. Nyní již smazané fotografie mužů odsoudili i japonští politici.

Znechucení lomcuje nejen opravdovými obdivovateli tvorby japonského Studia Ghibli, ale celou japonskou veřejností, a to poté, co se na Twitteru rozšířily fotografie mužských návštěvníků Ghibli Parku věnovaného filmům legendárního studia. Na fotkách muži osahávali ženské představitelky na prsou nebo pořizovali fotky zpod sukní. Přitom některé z nich jsou v příbězích dětmi. Informuje VICE.

Doporučeno
Hajao Mijazaki: „Nerudný důchodce“, jenž změnil obraz japonského animovaného filmu Hajao Mijazaki: „Nerudný důchodce“, jenž změnil obraz japonského animovaného filmu 17. ledna 2022 v 11:30

Studio Ghibli je známé zejména jedinečnou animovanou filmovou produkcí, která byla veřejností i odbornou kritikou oceněna i Oscary. I proto vznikl v prefektuře Aiči v centrálním Japonsku zábavní park věnovaný těmto nadčasovým filmům. Do všeobecného povědomí se dostaly snímky jako Princezna Mononoke, Cesta do fantazie nebo Zámek v oblacích.

„Je to místo, kde můžete během procházky objevovat tajemství na vlastní oči a cítit vítr při procházce lesy a cestami,“ popisuje volnost a rozmanitost místa oficiální web parku.

Jenže místo toho, aby se park stal místem odpočinku pro všechny generace, řeší skandál. Někteří mužští návštěvníci, kteří využili „maskování“ respirátory a rouškami, které jsou v zemi stále nutné, totiž osahávali podobizny ženských představitelek některých filmů. Na fotkách je například vidět, jak muži osahávají figurínám prsa. 

Nejapným „vtípkům“ neunikla ani postava z filmu režiséra Hiromasy Jonebajašiho Léto s Marnie. Právě Marnie, které je ve filmu asi 12 let, muži dokonce strkají mobil pod sukni.

„Ghibli Park je místem, kde si mohou jak dospělí, tak i děti užívat atmosféru děl, a je extrémně nepříjemné vidět takové fotografie nahrané na sociální sítě. Nechci, aby sem ti, kteří to dělali, vícekrát přišli,“ řekl guvernér Aiči Hideaki Ómura na čtvrteční tiskové konferenci.

Je to urážka, míní Japonci

Podobné znevažování postav vnímají i běžní Japonci jako urážku. Tím spíše, že zábavní park není atrakcí, ale spíš místem, které má navodit atmosféru filmů. 

Doporučeno
Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem Zůstala bych raději uvězněná v lese s medvědem, nebo s mužem? Většina žen má jasno, s medvědem 3. května 2024 v 14:00

Jestli budou výše zmínění návštěvníci potrestáni, se neví. Guvernér Ómura se nechal slyšet, že je připraven v případě dalších podobných situací „tvrdě zasáhnout“, konkrétní kroky nicméně nespecifikoval. 

Studio Ghibli je japonské animační studio se sídlem v Koganei v Tokiu známé celou řadou animovaných celovečerních filmů, televizních reklam a dvou televizních filmů. Jeho maskotem a nejznámějším symbolem je postava jménem Totoro, obří duch inspirovaný psy mývalovitými (Tanuki) a kočkami z anime filmu z roku 1988 Můj soused Totoro. Studio založili 15. června 1985 režiséři Hayao Miyazaki a Isao Takahata a producent Toshio Suzuki poté, co získali aktiva společnosti Topcraft.

Domů
Sdílet
Diskuse