Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Ilona Hobzová
14. března 2023 20:05
Čas čtení 1:15

Video: Paříž se topí v tunách odpadu, množí se i krysy. Popeláři stávkují kvůli důchodové reformě

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Video: Paříž se topí v tunách odpadu, množí se i krysy. Popeláři stávkují kvůli důchodové reformě
Zdroj: TASR/AP

„Ujišťuji vás, že strávit pouhé tři až čtyři hodiny v kanalizaci, jak to běžně denně děláme, je jako pracovat nepřetržitě 48 hodin,“ uvedl technický pracovník a dodal, že řada jeho kolegů a kolegyň je fyzicky vyčerpána už ve čtyřiceti letech věku.

Francouzské hlavní město Paříž bojuje s rostoucím množstvím odpadků. Tamní popeláři se totiž přidali k celonárodním stávkám proti důchodové reformě, kterou se snaží prosadit prezident Emmanuel Macron. Jejím jádrem je zvýšení věku pro odchod do důchodu ze 62 na 64 let.

13. března 2023 21:20 Čas čtení 0:39 Zemřel významný filozof českého původu Ernst Tugendhat. Brněnskému rodákovi bylo 93 let Zemřel významný filozof českého původu Ernst Tugendhat. Brněnskému rodákovi bylo 93 let

S odpadky přibývají i krysy, protesty trvají dál

Popeláři v Paříži odmítají svážet odpadky už déle než týden. Za tu dobu se podle informací serveru France24 v ulicích nahromadilo celkem 5600 tun smetí. „Přijela jsem do Paříže na romantický výlet se svým přítelem. Tohle kouzlo města trochu kazí. (...) Ten zápach je nepříjemný, když kolem odpadků procházíte,“okomentovala všudypřítomné odpadky turistka z Německa. Podle stanice BFM TV přibývají v hlavním městě i krysy.


Stávku vyvolala penzijní reforma, kterou se snaží prosadit prezident Macron. Nejvíce kritizovaným bodem je posunutí věku odchodu do důchodu o dva roky. Reforma navíc požaduje, aby Francouzi získali nárok na plný důchod po alespoň čtyřiceti třech odpracovaných letech. Reformu už odsouhlasil Senát, nyní míří do dolní komory. 

7. března 2023 11:22 Čas čtení 1:07 Důchodová reforma: Ve Francii začaly celostátní protesty, provázejí je rozsáhlé stávky Důchodová reforma: Ve Francii začaly celostátní protesty, provázejí je rozsáhlé stávky

Popeláři v současné době spadají do skupiny, která do penze odchází dříve, a to v sedmapadesáti letech. Lidé z odvětví kanalizací mohou odejít už ve dvaapadesáti letech. Reforma by jim službu prodloužila o dva roky. Podle technického pracovníka kanalizační společnosti Juliana Devauxe je to neudržitelné.

„Ujišťuji vás, že strávit pouhé tři až čtyři hodiny v kanalizaci, jak to běžně denně děláme, je jako pracovat nepřetržitě 48 hodin,“uvedl a dodal, že řada jeho kolegů a kolegyň je fyzicky vyčerpána už ve čtyřiceti letech věku. Někteří podle něj zemřou ještě před odchodem do důchodu, mnoho jich také vážně onemocní. 

14. března 2023 18:47 Čas čtení 0:45 Ruská stíhačka zasáhla nad Černým mořem americký dron Ruská stíhačka zasáhla nad Černým mořem americký dron

Macronovu reformu podporuje necelá třetina francouzských obyvatel. Naopak protestující se u veřejnosti těší podpoře. V lednu více než stovka osobností veřejného života, včetně loňské laureátky Nobelovy ceny za literaturu Annie Ernaux, podepsala petici, která reformu odsuzuje. Je podle nich v rozporu s historií sociálního pokroku a tvrdě dopadá na ty, kteří pracují v nejtěžších, fyzicky a psychicky náročných zaměstnáních. 

Domů
Sdílet
Diskuse