Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2023 21:21
Čas čtení 0:57
TASR

Leonardo da Vinci byl synem otrokyně z Východu, potvrdil odborník, který se snažil hypotézu vyvrátit

Leonardo da Vinci byl synem otrokyně z Východu, potvrdil odborník, který se snažil hypotézu vyvrátit
Zdroj: Getty Images
KULTURA HISTORIE ITÁLIE UMĚNÍ ZPRÁVY ZE SVĚTA
Uložit Uložené

Caterina, matka geniálního umělce a vynálezce Leonarda da Vinciho, byla otrokyně. V úterý to oznámil přední odborník na italskou renesanci, profesor Carlo Vecce. TASR o tom informuje podle agentury ANSA.

Při představování své knihy Il Sorriso di Caterina (Úsměv Cateriny) Vecce řekl, že nezvratným důkazem je doklad o osvobození z otroctví. Byl nalezen ve Státním archivu ve Florencii a podepsal jej notář Pier da Vinci, otec Leonarda da Vinciho. Původně se Vecce pokoušel vyvrátit spekulace, že Leonardova matka mohla být otrokyní.

Doporučeno
VIDEO: „Ledový Čech“ David Vencl pokořil další světový rekord. Po vynoření plival krev a musel do nemocnice VIDEO: „Ledový Čech“ David Vencl pokořil další světový rekord. Po vynoření plival krev a musel do nemocnice 14. března 2023 18:46

„Nedůvěřoval jsem hypotéze, že by mohla být otrokyní, a tak jsem začal hledat a snažil jsem se dokázat opak,“ přiblížil začátek výzkumu. „Když se vynořily tyto dokumenty, začal jsem je studovat, abych dokázal, že Caterina, otrokyně, nebyla Leonardovou matkou. Ale všechny důkazy ukazovaly opačným směrem, především dokument o osvobození (z otroctví). Notář, který dal Caterině svobodu, byl ten jistý člověk, který ji miloval, když byla ještě otrokyní, a se kterou měl toto dítě,“ dodal Vecce. Dítětem byl Leonardo da Vinci.

Karačajsko-Čerkesko na mapě dnešního Ruska.
Karačajsko-Čerkesko na mapě dnešního Ruska. Zdroj: Wikimedia Commons


„V tomto směru je jen poloviční Ital. Ano, je to syn cizinky: otrokyně z nejnižší společenské úrovně. Žena, která vystoupila (v Benátkách) z lodi, sotva mluvila naším jazykem,“ dodal Vecce. Do Itálie se dostala z Čerkeska, historického území mezi severovýchodním pobřežím Černého moře a Kavkazem, kvůli schopnosti pracovat s tkaninami. Dívka byla zajata v Tane, vzdálené benátské kolonii u ústí Donu. Odtud ji dopravili lodí do Benátek a později do Florencie. Tam pracovala v domě poblíž místní katedrály jako chůva až do svého osvobození z otroctví 2. listopadu 1452.

Doporučeno
Vědci po 500 letech vyřešili záhadu, které si všiml Leonardo da Vinci Vědci po 500 letech vyřešili záhadu, které si všiml Leonardo da Vinci 19. ledna 2023 16:59

Carlo Vecce vydal antologii spisů Leonarda da Vinciho a napsal také jeho respektovaný životopis. V roce 1994 byl jmenován členem Commissione Vinciana.

Domů
Sdílet
Diskuse