Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
14. března 2023 18:46
Čas čtení 1:17
Ilona Hobzová

VIDEO: „Ledový Čech“ David Vencl pokořil další světový rekord. Po vynoření plival krev a musel do nemocnice

VIDEO: „Ledový Čech“ David Vencl pokořil další světový rekord. Po vynoření plival krev a musel do nemocnice
Zdroj: Český olympijský tým/volně k užití
SPORT ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Český freediver se na jeden nádech potopil do hloubky 52,1 metru.

David Vencl jeden zápis v Guinnessově knize rekordů už má, nyní vytvořil další. Český freediver se v úterý na zamrzlém jezeře Sils ve Švýcarsku potopil jako první na jeden nádech a bez neoprenu do hloubky 52,1 metru. Po výkonu musel na preventivní vyšetření do nemocnice, protože plival krev.

Doporučeno
Legendární lyžařka sjela nejnebezpečnější sjezdovku světa. Jako první žena po šedesáti letech Legendární lyžařka sjela nejnebezpečnější sjezdovku světa. Jako první žena po šedesáti letech 6. března 2023 11:16

Další světový rekord

Podle původního plánu chtěl Vencl překonat hranici padesáti metrů, nakonec ještě více než dva metry přidal. Podle informací webu ČT Sport strávil v ledové vodě jezera Sils, na jehož hladině byla pětatřicetimetrová vrstva ledu, téměř dvě minuty. Celý ponor vysílal živě na svém instagramovém profilu.

„Pocit jsem měl dobrý, všechno šlo podle plánu, takže jsem nadšený. Bylo to pomalejší, celý ponor trval minutu a 54 vteřin. Ještě nevím proč, musím se podívat na data. Byl jsem zadýchaný víc, než bych byl v teplé vodě,“ citovala Česká televize Vencla.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený David Vencl | Man under the Ice (@davidvencl)

Přihlížející po vynoření vyděsila krev, kterou Vencl plival. „Před ponorem jsme řešili, jestli může dojít k poškození plic, což se může opravdu stát, ale naštěstí to nebyl tento případ. Zřejmě jsem si nějakým pohybem poškodil průdušnici, pravděpodobně se to stalo v hloubce 45 metrů. Nic mě nebolelo, a dokud jsem se nevynořil a nezačal plivat krev, nic jsem netušil,“ říkal sportovec během nástupu do sanitky. Kontrola v nemocnici ale dopadla dobře.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený iROZHLAS.cz (@irozhlascz)

Otužilec a freediver David Vencl už na zápis do Guinnessovy knihy rekordů dosáhl v roce 2021. Tehdy pod ledem bez neoprenu a závaží uplaval osmdesát metrů. V roce 2017 se Vencl stal mistrem republiky a na mistrovství Rakouska se v roce 2019 umístil na 2. místě. 

Doporučeno
KVÍZ: Přepiš dějiny! Zjisti, který hokejista z Nagana jsi ty KVÍZ: Přepiš dějiny! Zjisti, který hokejista z Nagana jsi ty 22. února 2023 12:30

„Miluji pohyb a poznávání sebe sama. Freediving a otužování jsou přesně disciplíny, které toto spojují. Pro potápění na nádech, ale i pro otužování je potřeba vysoká koncentrace a soustředění, adaptovat se na extrémní podmínky a snažit se stále se překonávat,“ popisuje sám sebe a své aktivity.

Domů
Sdílet
Diskuse