Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
Radim Šlechta
15. března 2023 v 17:18
Čas čtení 4:32

„Ševčík ničí pověst fakulty!“ Proti děkanovi demonstrovaly stovky studentů

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Ševčík ničí pověst fakulty!“ Proti děkanovi demonstrovaly stovky studentů
Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Před VŠE se ve středu sešly stovky lidí, převážně studenti a studentky, aby vyjádřili nesouhlas s působením Miroslava Ševčíka ve funkci děkana. Škodí prý dobré pověsti fakulty i celé univerzity. Na místo dorazili i Ševčíkovi podporovatelé.

„Slíbili jsme, že budeme dbát na pověst univerzity, to stejné ale chceme i po lidech na vedoucích pozicích.“ I taková slova zaznívala na středeční studentské demonstraci za rezignaci současného děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Studentstvo na ní vyjádřilo nesouhlas s jeho údajnou účastí na sobotní protivládní demonstraci. Veřejné vystupování Ševčíka je ale podle něj dlouhodobý problém. 

Na náměstí Winstona Churchilla u VŠE se sešlo několik stovek lidí, aby podpořili studentskou iniciativu a dali najevo přání Ševčíkovy rezignace. Samotný organizační tým uvedl, že jsou to právě studentky a studenti, kdo středeční setkání svolal, aby předešel spekulacím, že demonstraci spoluorganizoval rektor univerzity Petr Dvořák.

Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka.
Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

„Naše iniciativa slouží jako projev zájmu studentů o dění na naší univerzitě. Slouží jako připomínka toho, že by studenti neměli být lhostejní vůči tomu, kdo stojí v čele jejich fakulty a jak jeho chování ovlivňuje pověst školy. Sami jsme při svém nástupu slíbili přispívat svým vystupováním k upevňování vážnosti a dobrého jména této univerzity, a to samé očekáváme od jejích vedoucích pracovníků,“ zahájila shromáždění jedna z organizujících studentek.

„Ševčíkova výuka by neobstála ani v mateřské škole“

Přestože je Ševčík děkanem Národohospodářské fakulty, nesouhlas s jeho veřejným vystupováním přišli podpořit i lidé z jiných fakult, podporovatelé z řad veřejnosti nebo ti, kteří, jak sami říkají, „šli zrovna kolem z rodinné oslavy“ (podobnými slovy komentoval Ševčík svou účast na protivládní demonstraci, pozn. red.).

13. března 2023 v 19:01 Čas čtení 2:32 Rektor VŠE: Pokud děkan Ševčík nerezignuje, je spousta možností, co dál Rektor VŠE: Pokud děkan Ševčík nerezignuje, je spousta možností, co dál

„Jsem tady, protože všechno okolo pana Ševčíka překročilo únosnou mez. Podle mě ji ale překročil už před rokem, když se stal děkanem, protože ten člověk se jím prostě neměl stát. Na demonstraci jsem kvůli tomu, že chci podpořit nejen svoje snažení, ale podpořit organizátory. Chci ukázat, že mi není jedno, že se degraduje prostředí fakulty i její reprezentace směrem ven,“ řekl magazínu REFRESHER jeden z účastníků protestu a student Národohospodářské fakulty.

Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka.
Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Ševčíkova výuka je podle něj plná demagogie a dezinformací. Dle jeho slov nemá nic společného s tím, co si lze představit pod definicí výuky na vysoké škole. „Jeho chování by ale neprošlo ani na střední nebo na základce. Divil bych se, kdyby prošlo aspoň v mateřské školce,“ okomentoval pro REFRESHER s tím, že měl Ševčík během přednášek pravidelně pouštět dezinformační tiskové konference.

Nejde jenom o účast na demonstraci

Hlavním problémem není podle studentů jenom poslední Ševčíkova účast na demonstraci, která v posledním týdnu rezonuje v médiích. „Jedna z největších dezinterpretací tohoto setkání podle mě je, že navazuje pouze na účast pana Ševčíka na poslední demonstraci. Ale tak tomu není. Jde o jeho působení nejen na naší alma mater, ale i ve veřejném prostoru. Celé dnešní setkání je spíš o vyšších principech,“ popsala REFRESHERu jedna z přítomných protestujících, studentka jiné fakulty VŠE.

11. července 2024 v 11:00 Čas čtení 0:12 KVÍZ: Pamatuješ si značky prvků z periodické tabulky? Vyzkoušíme tě z chemie KVÍZ: Pamatuješ si značky prvků z periodické tabulky? Vyzkoušíme tě z chemie

Ševčíkova poslední kauza, ale i jeho předchozí působení na fakultě se na akademické půdě podle přítomných studentů řeší a současný děkan je předmětem řady diskusí. Většina studentů se ale shodla, že není hlavním tématem.

Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka.Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka.Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka.Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka.
Zobrazit galerii
(21)

„Jasně, že se na fakultě probírá Ševčík sem a Ševčík tam, ale myslím, že atmosféra je napjatější spíš mezi vyučujícími než mezi studenty. Sice se o tom bavíme na denní bázi, ale není to jediné nebo hlavní téma, které mezi sebou řešíme,“ okomentoval atmosféru na fakultě jeden z přítomných studentů.

Slova podpory, ale i výčitky a dohady

„Přišla jsem, protože už nějakou dobu sleduji dění v republice v kultuře i na školách a vnímám, že Ševčík podle mě není charakterní člověk a směřuje nás někam, kam už opravdu nechceme – na Východ a do Ruska. Jsem nadšená, že se studenti sešli a vnímám u nich velkou občanskou odpovědnost,“ sdělila REFRESHERu účastnice protestu, která přišla mladší generaci podpořit.

Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka.
Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

Ovšem kromě lidí, kteří studentům vyjádřili podporu a s jejich iniciativou souhlasí, dorazilo na místo také několik desítek odpůrců shromáždění. Několik skupinek Ševčíkových zastánců přišlo s transparenty s nápisy „Vysoká škola totalitních praktik“, „Jsem pro pluralitu názorů na akademické půdě“ nebo „Ať žije Ševčík“. Se studenty i jejich podporovateli vedli diskuse a hádali se, nakolik je Ševčík morální a kdo by onu morálku měl hodnotit. Na průběh akce dohlížel i antikonfliktní tým a policie.

Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka.
Demonstrace za rezignaci děkana Národohospodářské fakulty VŠE Miroslava Ševčíka. Zdroj: REFRESHER/Dávid Marcin

„Tito lidé chtějí ostrakizovat ty, kteří mají jiný názor, a jsou to stejné praktiky jako v padesátých letech. Pan Ševčík má názory, které nevyhovují lidem, jako má tady pán (oponent účastníka antidemonstrace v diskusi, pozn. red.), a proto ho chtějí ostrakizovat,“ popisoval situaci protestující muž.

„Já jsem sem chodila v šedesátých letech a něco takovýho se nedělo. Necháváte lidi vyhazovat z funkcí!“ sdělila další z protestujících.

„Doufáme, že vedení sebere zbytky slušnosti“

Poté, co Miroslav Ševčík na post děkana odmítl rezignovat, podal rektor univerzity žádost o svolání akademického senátu. Ten by měl hlasovat, zda Ševčík ve své funkci zůstane, nebo nikoliv. Pokud by se tak stalo, mohl by současný děkan na fakultě setrvat, pokud by mu to jeho nástupce*nástupkyně umožnil*a. 

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

O tom, jestli na svém postu setrvá, by se mohlo rozhodnout příští týden. Je však možné, že Ševčík v pozici děkana zůstane, akademický senát totiž dlouhodobě stojí na jeho straně. I proto jsou studenti skeptičtí.

Miroslav Ševčík.
Miroslav Ševčík. Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

„Mám pořád důvěru, že si lidé uvědomí, že to takhle nemůže zůstat, a seberou zbytky slušnosti. Akademický senát je ale panu Ševčíkovi dost nakloněný, takže nevím, jestli je tam průchodnost pro změnu. Tu spíš vidím u senátu celé VŠE, kam pan rektor avizoval, že se obrátí, pokud by akademický senát pana děkana neodvolal,“ předpovídá jeden ze studentů.

Zanedlouho by se ale měli dozvědět, jestli jejich iniciativa měla na akademický senát vliv, nebo zda se bude muset Ševčíkovo působení na fakultě řešit ještě ve vyšších kruzích. Petici na podporu jejich iniciativy můžeš podepsat na těchto stránkách. Celé znění otevřeného dopisu najdeš níže.

Pane děkane Ševčíku,

ačkoliv ctíme autonomii fakult, tak vaše veřejné vystupování neshledáváme adekvátní k vaší funkci, jelikož má negativní dopady na dobré jméno Vysoké školy ekonomické v Praze.

Vaše porušování pravidel stanovených jak v Etickém kodexu VŠE, tak v Morálně-etických zásadách vedoucích pracovníků VŠE stanovených rektorem univerzity nás nejen znepokojuje, ale považujeme to i za neakceptovatelné chování u vysoce postaveného akademika. Vaše chování má dopady na životy jak současných studentů, tak absolventů ve smyslu negativních reakcí ze strany širší veřejnosti.

Vaše kontroverzní a neetické chování také narušuje harmonii v rámci VŠE, což může vést nejen k narušení vztahů mezi studenty a pedagogy napříč univerzitou.

Jako zástupci studentů se snažíme zajistit, aby naše univerzita byla pro studenty a pedagogy co nejlepším prostředím pro vzdělávání a profesní rozvoj, což je i dlouhodobým cílem vedení VŠE. Vaše nedávné chování však v čím dál větší míře představuje překážku pro tento cíl. Kromě vaší potyčky s policií lze zmínit urážení studentů a části veřejnosti v médiích a účast na akcích spojených s extremisty.

Vyzýváme vás, abyste přijal odpovědnost za své činy, odstoupil z funkce děkana Národohospodářské fakulty VŠE a nadále nepoškozoval prestiž studia studentů a absolventů v očích veřejnosti.

Studentští senátoři Akademického senátu Vysoké školy ekonomické v Praze.

Ing. Lukáš Hulínský, Ing. Štěpán Staněk, Bc. Tomáš Reml, Bc. Matěj Pokorný, Bc. Tomáš Mikulenka, Bc. Erik Nikerle, Bc. Marta Demyanchuk, Bc. Magdaléna Kotrčová
Domů
Sdílet
Diskuse