Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
14. března 2023 14:20
Čas čtení 1:15

Stop Ševčík! Studenti VŠE chystají protest za odstoupení děkana

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Stop Ševčík! Studenti VŠE chystají protest za odstoupení děkana
Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Studentům a studentkám vadí kromě účasti na sobotní demonstraci také Ševčíkovo vystupování po boku dezinformátorů, zneužití školních e-mailů k propagaci politické strany Trikolora nebo relativizace covidu.

Studenti a studentky Vysoké školy ekonomické (VŠE) vyzvali děkana Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze Miroslava Ševčíka, aby odstoupil z funkce. Na středu kvůli tomu plánují i protest na náměstí Winstona Churchilla, na kterém vystoupí zástupci studentů školy i fakulty, akademici a další. Ševčíkovo chování na sobotní demonstraci prý není jediným důvodem, proč by měl rezignovat.

14. března 2023 11:28 Čas čtení 1:36 Děkan Ševčík požádal rektora VŠE o prodloužení termínu odpovědi k výzvě, aby odstoupil Děkan Ševčík požádal rektora VŠE o prodloužení termínu odpovědi k výzvě, aby odstoupil

Politické názory ve výuce, urážení studentů. Ševčíkovo vystupování je problematické už dlouho

„Vaše chování nezasahuje pouze studenty a studentky naší fakulty, nýbrž celou školu, protože té se tato záležitost také týká. Vaše chování, které se neslučuje s Etickým kodexem a Morálně-etickými zásadami vedoucích pracovníků VŠE, vrhá opakovaně a dlouhodobě špatné světlo na studenty i absolventy VŠE a je neakceptovatelné,“napsali organizátoři protestu, který se bude konat ve středu od 12:30 na náměstí Winstona Churchilla, kde se budova VŠE nachází. 

13. března 2023 19:01 Čas čtení 2:32 Rektor VŠE: Pokud děkan Ševčík nerezignuje, je spousta možností, co dál Rektor VŠE: Pokud děkan Ševčík nerezignuje, je spousta možností, co dál

Studentům a studentkám vadí kromě Ševčíkovy účasti na sobotní demonstraci také to, že do výuky zahrnuje své politické názory, které jsou podle nich dezinformační a do akademické sféry nepatří. Za nevhodné označili také vystupování po boku dezinformátorů, zneužití školních e-mailů k propagaci politické strany Trikolora, dlouhodobě konfliktní vedení fakulty vedoucí k odchodu významných akademiků, urážení studentů a části veřejnosti v médiích nebo relativizaci covidu.

Všechny kauzy shrnuli v otevřeném dopise, v němž Ševčíka vyzvali k rezignaci. Kromě studentských senátorů jej podepsalo už více než dva tisíce studujících na VŠE, přes tisíc absolventů a absolventek VŠE a několik stovek akademických pracovníků a pracovnic. Podpis může připojit i široká veřejnost.

11. března 2023 19:17 Čas čtení 0:54 Policie zadržela 18 lidí na demonstraci v Praze. Pokusili se vniknout do Národního muzea Policie zadržela 18 lidí na demonstraci v Praze. Pokusili se vniknout do Národního muzea

Ekonom a politik Ševčík, který je expertem hnutí Trikolora, se v sobotu zapojil do protivládní demonstrace a následného pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Univerzita se v neděli od Ševčíkova vystupování na demonstraci distancovala a uvedla, že chování děkana je „za hranou“ dlouhodobě. Rektor VŠE Petr Dvořák Refresheru v rozhovoru sdělil, proč nevyzval Miroslava Ševčíka k rezignaci už dříve a co se bude dít v případě, že děkan odmítne odstoupit.

Domů
Sdílet
Diskuse