Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
14. března 2023 11:28
Čas čtení 1:36

Děkan Ševčík požádal rektora VŠE o prodloužení termínu odpovědi k výzvě, aby odstoupil

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Děkan Ševčík požádal rektora VŠE o prodloužení termínu odpovědi k výzvě, aby odstoupil
Zdroj: ČTK/Kamaryt Michal

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze požádal rektora školy Petra Dvořáka o prodloužení termínu, na jehož konci se má vyjádřit k výzvě, aby kvůli své účasti na demonstraci minulý víkend odstoupil ze své pozice.

Děkan Národohospodářské fakulty Vysoké školy ekonomické v Praze (VŠE) Miroslav Ševčík požádal rektora Petra Dvořáka o prodloužení termínu, do kterého se má vyjádřit k výzvě, aby odstoupil. Ševčík to v úterý dopoledne řekl České televizi, na dotazy ČTK ráno nereagoval.

Rektor VŠE vyzval Ševčíka k rezignaci v pondělí. Děkan podle něj poškozuje zájmy školy. Děkan následně médiím řekl, že rezignaci zváží a že v úterý oznámí, jak se rozhodl. O situaci stejný den jedná vedení VŠE.

13. března 2023 19:01 Čas čtení 2:32 Rektor VŠE: Pokud děkan Ševčík nerezignuje, je spousta možností, co dál Rektor VŠE: Pokud děkan Ševčík nerezignuje, je spousta možností, co dál

Ekonom a politik Ševčík, který je expertem hnutí Trikolora, se podle serveru Forum 24 v sobotu zapojil do protivládní demonstrace a následného pokusu odstranit ukrajinskou vlajku z Národního muzea. Univerzita se v neděli od Ševčíkova vystupování na demonstraci distancovala a uvedla, že chování děkana je „za hranou“ dlouhodobě.

Refresher v pondělí odpoledne vyzpovídal rektora Vysoké školy ekonomické v Praze Petra Dvořáka, který v rozhovoru uvedl, proč nevyzval Miroslava Ševčíka k rezignaci už dříve a co se bude dít v případě, že děkan odmítne odstoupit.

„Máme zítra poradu vedení a vzhledem k tomu, že toto jsou natolik závažné věci, že je nechci rozhodovat, aniž bych se poradil s vedením, nechci ani předjímat. Uvidím, jak se rozhodne pan děkan, a podle toho se poradím v rámci vedení. Potom sdělím své stanovisko,“ řekl Refresheru v pondělí. Možností, co se bude dít, je prý celá řada.

„Vše záleží na rozhodnutí děkana a posouzení a následné diskusi, kterou budeme mít s vedením. Nechci opravdu nic naznačovat,“ dodal Dvořák. Podle jeho mínění překročilo Ševčíkovo chování jakousi neviditelnou hranici až nyní.

Dřívější vystupování na demonstracích prý tak závažné nebylo. „Na vše jsem reagoval a hledal řešení, které by vedlo k tomu, že by k takovým vystoupením, která poškozují naši školu, nedocházelo. Když se ale opakovaně stalo něco podobného, tak to v tuto chvíli už nemohu opět řešit vysvětlováním a domluvou,“ popsal Dvořák.

12. března 2023 13:26 Čas čtení 2:03 VŠE se distancovala od vystupování děkana Ševčíka na demonstraci. Ten tvrdí, že jen doprovázel muže zbitého policií VŠE se distancovala od vystupování děkana Ševčíka na demonstraci. Ten tvrdí, že jen doprovázel muže zbitého policií

Doprovázel jsem muže zbitého policií, reagoval na svou přítomnost na demonstraci Ševčík

Ševčík v pondělí sdělil, že na demonstraci nevystupoval. Údajně pouze doprovázel muže zbitého policií, a výtky vedení VŠE proto nechápe. „Prohlašuji, že jsem nechtěl jakkoli vstoupit do budovy Národního muzea ani strhávat jakékoli vlajky vyvěšené na ní,“ uvedl děkan. „Já nemám na co reagovat, protože nevím, co mi je vytýkáno,“ dodal Ševčík ČTK

Rektor VŠE přesto v pondělí vyzval Ševčíka k odstoupení z funkce děkana Národohospodářské fakulty. Se Ševčíkem se domluvil na tom, že rozhodnutí o rezignaci oznámí do úterý. Ševčík novinářům po pondělním setkání s rektorem řekl, že podání rezignace zváží.

Domů
Sdílet
Diskuse