Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Tereza Šnajdrová ČTK
15. března 2023 11:46
Čas čtení 1:20

Konec Ševčíka na VŠE? Rektor požádal o svolání fakultního senátu k jeho odvolání

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Konec Ševčíka na VŠE? Rektor požádal o svolání fakultního senátu k jeho odvolání
Zdroj: ČTK/Deml Ondřej

Rektor Vysoké školy ekonomické v Praze Petr Dvořák ve středu požádal o svolání zasedání akademického senátu fakulty, na kterém by se mělo jednat o odvolání děkana fakulty Miroslava Ševčíka.

Děkan Národohospodářské fakulty VŠE Miroslav Ševčík se v sobotu zúčastnil protivládní demonstrace Česko proti bídě. Jeho přítomnost na akci vyvolala vlnu nevole nejen u studentů školy, ale také u veřejnosti, která volá po jeho odvolání. Rektor VŠE Petr Dvořák dnes požádal o svolání zasedání akademického senátu, na kterém se bude jednat o Ševčíkově odvolání, informuje ČTK.

14. března 2023 11:28 Čas čtení 1:36 Děkan Ševčík požádal rektora VŠE o prodloužení termínu odpovědi k výzvě, aby odstoupil Děkan Ševčík požádal rektora VŠE o prodloužení termínu odpovědi k výzvě, aby odstoupil

Ševčíka v sobotu zaznamenaly fotoaparáty přítomných novinářů, jak se účastní protivládní demonstrace Česko proti bídě. Poté, co se tato informace dostala do médií, děkan VŠE uvedl, že na demonstraci nevystupoval a v okolí Národního muzea, odkud se protestující snažili strhnout ukrajinskou vlajku, byl jen proto, že doprovázel muže zbitého policií.

Vzhledem k Ševčíkově minulosti a jeho vystupování se však veřejnost i studenti*studentky domnívají, že děkan představuje pro univerzitu reputační problém a měl by ze své funkce odstoupit. Rektor VŠE Miroslav Ševčík proto v pondělí Ševčíka vyzval, aby odstoupil z funkce děkana Národohospodářské fakulty. To se však doposud nestalo. 

Rozhodnout by se mělo do týdne

Rektor proto nyní požádal o svolání mimořádného zasedání senátu. „Pan rektor dnes ráno požádal o bezodkladné svolání zasedání akademického senátu Národohospodářské fakulty VŠE. Podle dosavadních zvyklostí by se tak mělo konat do týdne od podání žádosti,“ řekla mluvčí univerzity Věra Koukalová.

13. března 2023 19:01 Čas čtení 2:32 Rektor VŠE: Pokud děkan Ševčík nerezignuje, je spousta možností, co dál Rektor VŠE: Pokud děkan Ševčík nerezignuje, je spousta možností, co dál

Pokud by se akademický senát usnesl, že Ševčíka neodvolá, rektor by chtěl využít svých pravomocí a děkana by rád odvolal sám. K tomu by však potřeboval souhlas akademického senátu celé vysoké školy, jehož zasedání by mohlo být svoláno na základě jednání se senátem Národohospodářské fakulty. 

Studenti chystají protest

S působením Ševčíka na VŠE nesouhlasí ani studenti a studentky. Ti budou ve středu protestovat a požadovat děkanovo odvolání. „Vaše chování nezasahuje pouze studenty a studentky naší fakulty, nýbrž celou školu, protože té se tato záležitost také týká. Vaše chování, které se neslučuje s Etickým kodexem a Morálně-etickými zásadami vedoucích pracovníků VŠE, vrhá opakovaně a dlouhodobě špatné světlo na studenty i absolventy VŠE a je neakceptovatelné,“uvádí organizátoři protestu. Akce s názvem Stop Ševčík! se uskuteční od 12:30 hodin, přímo před VŠE na náměstí Winstona Churchilla.

Domů
Sdílet
Diskuse