Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Kateřina Viková
17. března 2023 10:10
Čas čtení 0:58

Konečně mohou k lékaři nebo do školy. Čína podpořila práva nemanželských dětí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Konečně mohou k lékaři nebo do školy. Čína podpořila práva nemanželských dětí
Zdroj: Publicdomainpictures/Peter Griffin/volně k užití (ilustrační foto)

Čína odstartovala podporu nemanželských dětí, ale i těch, které se narodily jako druhé nebo třetí. Kvůli dlouho prosazované politice jednoho dítěte totiž prudce klesla porodnost.

Čína zrovnoprávnila děti, které se narodily svobodným matkám. Od čínské vlády je to reakce na prudce klesající růst populace po dlouholetém prosazování politiky jednoho dítěte. Nemanželské děti, spolu s těmi, které se narodily rodičům jako druhé nebo třetí, doteď neměly nárok na vzdělání nebo lékaře.

Úřady odmítaly těmto dětem vydat rodný list a ženy bez reprodukčního povolení pokutovaly. Kvůli poklesu počtu obyvatel úřady nyní odstraňují překážky a samoživitelky zrovnoprávňují. „Mezi mojí dcerou a jinými dětmi už konečně není žádný rozdíl. V Číně je teď hodně neúplných rodin včetně těch po rozvodu. Nikdo už mezi námi nedělá rozdíly,“ cituje jednu ze svobodných matek server ČT24.

17. března 2023 8:09 Čas čtení 0:46 Francouzi se opět vydali do ulic. Tamní vláda chce prosadit důchodovou reformu bez hlasování parlamentu Francouzi se opět vydali do ulic. Tamní vláda chce prosadit důchodovou reformu bez hlasování parlamentu

Konec politiky jednoho dítěte neznamenal nárůst porodnosti 

I když Peking v roce 2015 politiku jednoho dítěte zrušil, mnohé páry ale kvůli ekonomické situaci víc potomků nechtějí a tohoto nařízení se stále drží. Čína přitom nutně potřebuje zvýšit porodnost, protože ubývají obyvatelé a hrozí, že nebude mít kdo pracovat. Propisuje se to i do ekonomiky. Loni počet obyvatel poprvé za 60 let klesl.

Provincie nyní přemýšlí, jak lidi povzbudit. Některé dávají novomanželům třicetidenní placenou dovolenou, jiné nabízejí peníze za druhé a třetí dítě, a to až v přepočtu 65 tisíc korun. Pořád ale chybí další opatření, jako jsou dotace na bydlení a otcovská dovolená.

„Čínská společnost pořád víc straní mužům. Svobodné matky si zaslouží víc ochrany a psychologické podpory, protože jim to společnost vyčítá víc než mužům. Rozvedený muž je vnímán jako okouzlující, ale rozvedená žena je opovrženíhodná,“ popisuje Chan I-šan.

Domů
Sdílet
Diskuse