Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
23. března 2023 17:39
Čas čtení 0:37

Putina v Maďarsku nezatkneme, řekl tamní šéf úřadu vlády

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Putina v Maďarsku nezatkneme, řekl tamní šéf úřadu vlády
Zdroj: TASR/AP

Ruského prezidenta Vladimira Putina, na kterého Mezinárodní trestní soud (ICC) vydal mezinárodní zatykač, by v případě příchodu do Maďarska tamní orgány nezadržely.

Podle serveru privatbankar.hu to ve čtvrtek v Budapešti oznámil šéf úřadu vlády Gergely Gulyás, informuje zpravodaj TASR v Budapešti.


„Nemůžeme zatknout ruského prezidenta, protože zákon, který by to umožňoval, nebyl vyhlášen,“ řekl Gulyás s odvoláním na Římský statut, který položil základy fungování ICC. Dokument z roku 1998 sice Maďarsko podepsalo, avšak nebyl zveřejněn v maďarském věstníku, proto podle maďarského práva není tato mezinárodní smlouva platná, upřesnil.

23. března 2023 8:00 Čas čtení 4:42 Máme poslední šanci. Úroveň kritického oteplení překročíme už za pár let, varuje nová zpráva IPCC Máme poslední šanci. Úroveň kritického oteplení překročíme už za pár let, varuje nová zpráva IPCC

Šéf úřadu vlády dodal, že podle postoje tehdejšího prezidenta Jánose Ádera a vlády je dohoda v rozporu s maďarskou ústavou, proto ji nebylo možné vyhlásit beze změny ústavy.

ICC minulý pátek vydal zatykač na Putina za nezákonné deportace ukrajinských dětí do Ruska, což je válečný zločin. Pro podobná obvinění vydal ICC zatykač i na ruskou komisařku pro práva dětí Mariji Lvovovou-Bělovovou.

Podle Kyjeva od začátku ruské invaze na Ukrajinu (24. února 2022) deportovali do Ruska více než 16 tisíc ukrajinských dětí. Mnohé z nich měly skončit v domovech či sirotčincích.

Domů
Sdílet
Diskuse