Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. března 2023 v 10:23
Čas čtení 1:47

„Takhle se vítají přátelé!“ Markéta Pekarová Adamová dorazila na Tchaj-wan s nejpočetnější delegací za několik let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Takhle se vítají přátelé!“ Markéta Pekarová Adamová dorazila na Tchaj-wan s nejpočetnější delegací za několik let
Zdroj: TOP 09

Největší delegace za posledních pět let navštívila Tchaj-wan. Vztah mezi zemí a námi je prý téměř sourozenecký, řekl šéf místní legislativy.

Předsedkyně dolní komory parlamentu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) utvrzuje „přátelství“ mezi Českou republikou a Tchaj-wanem. Pekarová Adamová po sobotním příletu do země zkonstatovala, že tak srdečně, jak se vítá ona s Josephem Wuem, tchajwanským ministrem zahraničí, se vítají opravdoví přátelé. Šéfku koaliční strany doprovodila na její cestě největší zahraniční delegace za posledních pět let.

25. března 2023 v 19:20 Čas čtení 0:28 Putin: Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně Putin: Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně

„Jsem opravdu ohromen výkonem předsedkyně parlamentu, která dodržela svůj slib a dnes večer vedla dosud největší delegaci. Opravdu si vážím této solidní podpory ze strany České republiky,“ napsal na Twitter předseda tamní legislativy Jo Šji-kun, který Pekarovou společně s Josephem Wuem přivítal na letišti.

Česko na Tchaj-wan dorazilo s nejpočetnější delegací, kterou na zahraničních cestách za posledních pět let mělo. Na výpravě Pekarovou doprovází lidé z akademické obce, bezpečnostní analytici, podnikatelé i někteří poslanci. Dohromady čítá delegace okolo sto padesáti osob.

Markéta Pekarová Adamová
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové

„Mám obrovskou radost, že nás na cestě doprovodí mnoho českých podnikatelů a bude se tak jednat o vůbec nejpočetnější podnikatelskou misi v historii našich vzájemných vztahů,“ uvedla Pekarová v prohlášení na stránkách mise.

„Díky svému inovativnímu přístupu, otevřenosti a transparentnosti je Tchaj-wan technologickým gigantem plný start-upů a společností s celosvětovou působností. Jde tak o obrovskou příležitost, jak posunout o kus dál obory jako nanotechnologii, e-mobilitu, umělou inteligenci, cirkulární ekonomiku nebo energetiku,“ dodala.

Česko a Tchaj-wan jsou „jako sourozenci“ 

Server iRozhlas píše, že podle Josepha Wua jsou Česko a Tchaj-wan velmi důležitými partnery hned v několika oblastech. V politice, obchodně-ekonomických vztazích, vědě a výzkumu, ale také v kultuře i mezilidské spolupráci. Návštěva Pekarové Adamové podle něj dokládá vzrůstající vztahový trend mezi oběma zeměmi.

S tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen si krátce po zvolení telefonoval i Petr Pavel. Ze strany Číny si tehdy nově zvolená hlava státu vysloužila slova kritiky. On sám za podpory politiků a političek včetně Pekarové Adamové konstatoval, že si může telefonovat s kým chce, bez ohledu na přání asijské velmoci. Ta ostatně neschvaluje ani nedělní návštěvu předsedkyně sněmovny.

3. května 2024 v 16:55 Čas čtení 1:36 Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš? Česká Wikipedie slaví narozeniny, je 28. nejobsáhlejší na světě. Co dalšího o ní (ne)víš?

„Peking považuje Tchaj-wan za svou součást a tvrdí, že jen vláda v Pekingu bude určovat, jak k němu zbytek světa může přistupovat. Tento pohled však Česká republika a naši spojenci nesdílí beze zbytku. Respektujeme politiku jedné Číny, ale její naplňování si určujeme sami. Navíc jsme suverénní stát, a proto udržujeme kontakt s partnery, ke kterým se Tchaj-wan řadí,“ uvádí delegace na stránkách mise.
 

Dalším z významných představitelů České republiky, který navštívil Tchaj-wan, byl v roce 2020 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Jo Šji-kun jeho poslední návštěvu připomněl s tím, že Česko a Tchaj-wan sdílí mimo jiné také úctu ke svobodě a demokracii jako společné hodnoty, které vyznával i Václav Havel. Vztah mezi zeměmi je podle něj až sourozenecký.

Domů
Sdílet
Diskuse