Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Radim Šlechta
26. března 2023 10:23
Čas čtení 1:47

„Takhle se vítají přátelé!“ Markéta Pekarová Adamová dorazila na Tchaj-wan s nejpočetnější delegací za několik let

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
„Takhle se vítají přátelé!“ Markéta Pekarová Adamová dorazila na Tchaj-wan s nejpočetnější delegací za několik let
Zdroj: TOP 09

Největší delegace za posledních pět let navštívila Tchaj-wan. Vztah mezi zemí a námi je prý téměř sourozenecký, řekl šéf místní legislativy.

Předsedkyně dolní komory parlamentu Markéta Pekarová Adamová (TOP 09) utvrzuje „přátelství“ mezi Českou republikou a Tchaj-wanem. Pekarová Adamová po sobotním příletu do země zkonstatovala, že tak srdečně, jak se vítá ona s Josephem Wuem, tchajwanským ministrem zahraničí, se vítají opravdoví přátelé. Šéfku koaliční strany doprovodila na její cestě největší zahraniční delegace za posledních pět let.

25. března 2023 19:20 Čas čtení 0:28 Putin: Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně Putin: Rusko rozmístí v Bělorusku taktické jaderné zbraně

„Jsem opravdu ohromen výkonem předsedkyně parlamentu, která dodržela svůj slib a dnes večer vedla dosud největší delegaci. Opravdu si vážím této solidní podpory ze strany České republiky,“ napsal na Twitter předseda tamní legislativy Jo Šji-kun, který Pekarovou společně s Josephem Wuem přivítal na letišti.

Česko na Tchaj-wan dorazilo s nejpočetnější delegací, kterou na zahraničních cestách za posledních pět let mělo. Na výpravě Pekarovou doprovází lidé z akademické obce, bezpečnostní analytici, podnikatelé i někteří poslanci. Dohromady čítá delegace okolo sto padesáti osob.

Markéta Pekarová Adamová
Zdroj: se souhlasem Markéty Pekarové Adamové

„Mám obrovskou radost, že nás na cestě doprovodí mnoho českých podnikatelů a bude se tak jednat o vůbec nejpočetnější podnikatelskou misi v historii našich vzájemných vztahů,“ uvedla Pekarová v prohlášení na stránkách mise.

„Díky svému inovativnímu přístupu, otevřenosti a transparentnosti je Tchaj-wan technologickým gigantem plný start-upů a společností s celosvětovou působností. Jde tak o obrovskou příležitost, jak posunout o kus dál obory jako nanotechnologii, e-mobilitu, umělou inteligenci, cirkulární ekonomiku nebo energetiku,“ dodala.

Česko a Tchaj-wan jsou „jako sourozenci“ 

Server iRozhlas píše, že podle Josepha Wua jsou Česko a Tchaj-wan velmi důležitými partnery hned v několika oblastech. V politice, obchodně-ekonomických vztazích, vědě a výzkumu, ale také v kultuře i mezilidské spolupráci. Návštěva Pekarové Adamové podle něj dokládá vzrůstající vztahový trend mezi oběma zeměmi.

S tchajwanskou prezidentkou Cchaj Jing-wen si krátce po zvolení telefonoval i Petr Pavel. Ze strany Číny si tehdy nově zvolená hlava státu vysloužila slova kritiky. On sám za podpory politiků a političek včetně Pekarové Adamové konstatoval, že si může telefonovat s kým chce, bez ohledu na přání asijské velmoci. Ta ostatně neschvaluje ani nedělní návštěvu předsedkyně sněmovny.

7. února 2024 17:36 Čas čtení 0:24 Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun Řidič na Českokrumlovsku slepě důvěřoval navigaci, skončil na sjezdovce. Škoda jde do milionů korun

„Peking považuje Tchaj-wan za svou součást a tvrdí, že jen vláda v Pekingu bude určovat, jak k němu zbytek světa může přistupovat. Tento pohled však Česká republika a naši spojenci nesdílí beze zbytku. Respektujeme politiku jedné Číny, ale její naplňování si určujeme sami. Navíc jsme suverénní stát, a proto udržujeme kontakt s partnery, ke kterým se Tchaj-wan řadí,“ uvádí delegace na stránkách mise.
 

Dalším z významných představitelů České republiky, který navštívil Tchaj-wan, byl v roce 2020 předseda Senátu Miloš Vystrčil (ODS). Jo Šji-kun jeho poslední návštěvu připomněl s tím, že Česko a Tchaj-wan sdílí mimo jiné také úctu ke svobodě a demokracii jako společné hodnoty, které vyznával i Václav Havel. Vztah mezi zeměmi je podle něj až sourozenecký.

Domů
Sdílet
Diskuse