Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
27. března 2023 21:00
Čas čtení 1:28
Kateřina Viková

Vědci odhalili příčinu Beethovenovy smrti z pramene jeho vlasů

Vědci odhalili příčinu Beethovenovy smrti z pramene jeho vlasů
Zdroj: Wikimedia Commons/Joseph Karl Stieler/volně k užití
HUDBA HUDBA VĚDA ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Po téměř dvou stoletích od Beethovenovy smrti se výzkumníci zatím nejvíce přiblížili zjištění příčiny náhlého odchodu slavného skladatele. Na co přišli?

Tristan Begg, výzkumník starověkého genomu na Univerzitě v Cambridge, a jeho kolegové extrahovali genetický materiál z pramene vlasů, které jsou údajně Ludwiga van Beethovena. Předchozí pokusy extrahovat genetický materiál ze skladatelových vlasů nebo fragmentů jeho lebky selhaly, ale díky pokrokům, kterých bylo za posledních 20 let dosaženo v metodách sekvenování DNA ze staletí starých a degradovaných vzorků, se to teď povedlo. Studie byla zveřejněna tento týden v Current Biology a informoval o ní Nature.

Doporučeno
Leonardo da Vinci byl synem otrokyně z Východu, potvrdil odborník, který se snažil hypotézu vyvrátit Leonardo da Vinci byl synem otrokyně z Východu, potvrdil odborník, který se snažil hypotézu vyvrátit 14. března 2023 21:21

Získat genetický materiál ze 200 let starých vlasů je velmi obtížné

Příčina Beethovenovy hluchoty bohužel stále zůstává záhadou, ale nejnovější analýza naznačuje, že skladatel pravděpodobně zemřel na onemocnění jater způsobené kombinací několika faktorů. Begg testoval osm vlasů, pět se navzájem shodovalo, a považoval je tak za autentické vzorky skladatelových vlasů. Tým poté extrahoval genetický materiál z jednoho vzorku a vytvořil sekvenci, ve které hledal výskyt onemocnění.

Tato práce je „velkým technologickým úspěchem“, říká Walther Parson, forenzní molekulární biolog na Lékařské univerzitě v Innsbrucku, který pracoval na jiných historických případech, jako je identifikace dvou dětí Mikuláše II., posledního cara Ruské říše, z pozůstatků objevených v roce 2007. Získat užitečný genetický materiál z takto starých vlasů není snadné. „Pořízení vzorku samotného materiálu je obdivuhodné,“ říká Christian Reiter, specialista na soudní lékařství z Lékařské univerzity ve Vídni, který v roce 2022 ověřil část Beethovenovy lebky.

Doporučeno
KVÍZ: Víš, kde se narodili slavní čeští rodáci a rodačky jako Masaryk nebo Destinnová? KVÍZ: Víš, kde se narodili slavní čeští rodáci a rodačky jako Masaryk nebo Destinnová? 20. března 2023 7:00

Beethoven byl pijan

Výzkum naznačuje, že Beethoven pravděpodobně zemřel na onemocnění jater způsobené kombinací virové hepatitidy, konzumace alkoholu a genetických dispozicí. „Byla tam perfektní shoda faktorů,“ říká Begg. Extrahovaná DNA ukázala, že Beethoven měl cirhózou jater, měl také jednotlivé kopie dvou variant genu, které způsobují dědičnou hemochromatózu, což je stav, který poškozuje játra. To souhlasí s historickými zprávami, které naznačují, že Beethoven byl těžký pijan, zvláště v roce před svou smrtí. To by dále zvýšilo riziko poškození jater.

Doporučeno
Vyfoukli jim slávu, peníze i Nobelovu cenu. Historie je plná mužů, kteří ženám kradou nápady, objevy či vynálezy Vyfoukli jim slávu, peníze i Nobelovu cenu. Historie je plná mužů, kteří ženám kradou nápady, objevy či vynálezy 17. března 2023 11:00

DNA extrahovaná z vlasů skladatele po jeho smrti obsahovala také fragmenty viru hepatitidy B, který může také způsobit poškození jater. „Nevíme, kdy nebo jak to dostal,“ říká Begg. Nálezy jsou v souladu s historickými zprávami o Beethovenově skonu. V prosinci 1826 se skladatelův zdravotní stav rychle zhoršil. Objevila se u něj žloutenka a jeho končetiny otekly – oba příznaky selhání jater. Odebral se do své postele a zůstal tam až do své smrti v březnu 1827.

Domů
Sdílet
Diskuse