Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda
29. března 2023 11:49
Čas čtení 1:42

Idaho v USA plánuje omezit cesty do sousedních států za interrupcí

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Idaho v USA plánuje omezit cesty do sousedních států za interrupcí
Zdroj: Unsplash/Pavel Cariou

Stát, který má již nyní jedny z nejpřísnějších zákonů proti interrupcím, chce zákony ještě zpřísnit. Tamní křídlo republikánů chystá návrh zákona, který by znemožnil cestování do sousedních států kvůli interrupci.

Nový návrh zákona, jehož cílem je omezit možnost nezletilých cestovat za interrupcí bez souhlasu rodičů, přichází s úplně novým typem zločinu, který by nesl název „obchod s interrupcí“, píše Huffpost.

Zákon by se tak přidal k již nyní jedné z nejpřísnějších legislativ vůči interrupcím v rámci Spojených států, kde například platí, že téměř všechny interrupce jsou zakázány. Navíc zde existuje i zákon, který v podstatě tvrdí, že každý lékař, jenž provede interrupci, je vinen, dokud se neprokáže nevina.

Sněmovní zákon 242

Sněmovní zákon 242 prošel Sněmovnou reprezentantů a pravděpodobně rychle projde Senátem. Píše se v něm, že „dospělý, který s úmyslem utajit potrat před rodiči nebo opatrovníkem těhotné, neemancipované nezletilé osoby buď provede potrat (...), nebo získá drogu vyvolávající potrat pro nezletilého, je vinen“.

„Najímáním, přechováváním nebo převozem těhotné nezletilé v tomto státě se dopouští trestného činu obchodování s potraty,“ dodává legislativa. Ti, kteří budou shledáni vinnými, mohou strávit ve vězení od 2 do 5 let. A co víc, v legislativě také stojí, že generální prokurátor státu Idaho může nahradit jakékoliv rozhodnutí místního státního zástupce a preventivně zmařit každé rozhodnutí, které by nekorespondovalo s prosazováním tohoto zákona.

23. dubna 2024 13:00 Čas čtení 4:44 Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě Uprostřed USA mluví tisíce lidí česky. „Jedí tu kolaches a tancují polku,“ říká Edita, která učila češtinu na nebraské univerzitě

Takováto definice zákona má však, jak upozorňuje Huffpost, díry. Kriminalizuje totiž například plnoletou tetu, která poveze svou těhotnou nezletilou neteř na poštu, kde si chce vyzvednout potratovou pilulku. O překračování státních hranic nová legislativa prakticky nic neříká, technicky tedy nikomu nebrání, aby podstoupil interrupci ve státě Washington, Montana nebo Oregon, kde to je možné. Kriminalizována je pouze cesta, kdy je nezletilý člověk převážen.

Zastánci novely nicméně tvrdí, že se jedná o nutnost. Údajně jim nejde o to, zamezit cestám úplně, ale hlavně o to, aby měli rodiče své děti pod kontrolou. „Chceme se ujistit, že rodiče jsou ti, kteří mají na starost své děti. Rodiče jsou ti, kteří se musí zapojit do pomoci činit tato rozhodnutí,“ uvedla jedna z jejích hlavních zastánkyní, senátorka Barbara Ehardt.

Roe vs. Wade

Nejvyšší soud USA zrušil minulý rok v létě verdikt případu Roe vs. Wade z roku 1973, který zajišťoval federální právo na umělé přerušení těhotenství do 23. týdne. Když se informace poprvé objevila na začátku května, rozpoutaly se nepokoje na obou stranách.

Některé konzervativní státy nicméně dlouhodobě hovořily o potřebě zpřísnění pravidel pro umělá přerušení těhotenství nebo o jejich zákazu a chtěly měnit legislativu. Nic na tom nezměnily ani protesty, které vyvolalo zrušení federálního práva. 

Pokud tě zajímá, kde všude pravděpodobně odeberou ženám právo na interrupci, můžeš se podívat na naši mapu. Z ní je evidentní, že k zákazu nejspíš dojde ve 20 amerických státech. V dalších 9 nebo 10 státech by mohla být interrupce omezena. 

Domů
Sdílet
Diskuse