Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
24. června 2022 19:40
Čas čtení 2:44
Radim Šlechta

Zrušení práva na interrupci v USA: Odpovídáme na nejčastější otázky

NEWS SPOJENÉ STÁTY AMERICKÉ (USA)
Uložit Uložené

Přinášíme odpovědi na časté otázky okolo zrušení federálního práva na umělé přerušení těhotenství.

Nejvyšší soud USA zrušil verdikt případu Roe vs. Wade z roku 1973. Ten dával ženám právo na interrupci do 23. týdne těhotenství. Když se informace poprvé objevila na začátku května, rozpoutala nepokoje na obou stranách. Některé konzervativní státy dlouhodobě hovoří o potřebě zpřísnění pravidel pro umělá přerušení těhotenství (nebo jejich zákazu). Nyní zavětřily příležitost. Tisíce Američanek a Američanů se vydaly do ulic, aby proti zrušení protestovaly.

Soud nakonec federální právo skutečně zrušil a moc rozhodovat o těhotenství se nyní dostává do rukou volených zástupců jednotlivých států. Padesát let měly Američanky právo o svém těle rozhodovat samy. V některých státech začne platit naprostý zákaz umělého přerušení těhotenství, v jiných se pravidla upraví. Ve většině případů záleží, od kdy se plod počítá jako živý. Někde totiž život začíná oplodněním vajíčka. V tu chvíli jsou na stole i problémy v souvislosti s umělým oplodněním.

interrupce
Zdroj: Getty Images/Anna Moneymaker

Zakážou se potraty v celých USA?

Verdikt Roe vs. Wade dával ženám federální právo na přerušení těhotenství do 23. týdne. Toto právo v pátek Nejvyšší soud zrušil. Soudce Samuel Alito už v minulosti prohlásil, že je načase vrátit právo rozhodovat o přerušení těhotenství do rukou volených zástupců lidu jednotlivých států.

Domů
Sdílet
Diskuse