Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Eduard Starkbauer
8. dubna 2023 v 9:09
Čas čtení 0:54

FOTO: Filipínská tradice ukřižování je po pandemii zpět. Na 12 mučedníků se přišly podívat tisíce věřících

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
FOTO: Filipínská tradice ukřižování je po pandemii zpět. Na 12 mučedníků se přišly podívat tisíce věřících
Zdroj: Wikimedia Commons/volně k užití

Jeden z mužů se nechal na kříž přibít už 34krát, katolická církev tuto tradici kritizuje.

Po tříleté přestávce způsobené pandemií koronaviru se na Filipíny opět vrátila tradice velikonočního ukřižování. Podle Sky News a deníku The Guardian se letošního bolestivého ceremoniálu zúčastnilo 12 mužů. Jeden z nich se přitom na kříž nechal přibít už 34krát. Rituál, který každoročně do vesnice San Pedro Cutud přiláká až 20 000 věřících a turistů, dlouhodobě kritizují představitelé katolické církve.

8. dubna 2023 v 9:00 Čas čtení 9:55 „Ten slon si odpočine, až zemře.“ Mluvili jsme se ženou, která v Thajsku zachraňuje slony před krutostmi turismu „Ten slon si odpočine, až zemře.“ Mluvili jsme se ženou, která v Thajsku zachraňuje slony před krutostmi turismu

Cílem ukřižovaných křesťanů je ztvárnit utrpení Ježíše Krista, kterým si měl podle jejich víry projít právě na Velký pátek. Dvaašedesátiletý „rekordman“ Ruben Enaje u příležitosti svého ukřižování řekl, že své pokání chce využít k odstranění viru COVID-19 a k ukončení ruské invaze na Ukrajinu.

Před 10minutovým ukřižováním si Ruben Enaje spolu s ostatními mučedníky, ozdobenými trnitou korunou, vynesl těžký dřevěný kříž na kopec na zádech. 10centimetrové hřeby z nerezavějící oceli mu vzápětí do rukou a chodidel zatloukli místní dobrovolníci převlečení za římské strážce. Mezi filipínské velikonoční tradice patří i sebebičování bambusovými holemi a kusy dřeva či vyřezávání ran do zad rozbitým sklem.

Krvavé divadlo je výsledkem propojení filipínského katolicismu a lidových pověr. Čelní představitel filipínské katolické církve Robert Reyes se domnívá, že krvavé obřady odrážejí neschopnost církve plně vzdělávat obyvatele o křesťanských principech. Namísto sebepoškozování doporučuje věřícím charitativní práci nebo darování krve.

Domů
Sdílet
Diskuse