Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
TASR
12. dubna 2023 15:10
Čas čtení 1:03

Každému pátému Američanovi zabila zbraň člena rodiny, ukazuje průzkum

Kategorie:
Zahraničí
Uložit Uložené
Každému pátému Američanovi zabila zbraň člena rodiny, ukazuje průzkum
Zdroj: Unsplash/Chip Vincent/volně k užití

Každý pátý dospělý Američan (20 %) zažil smrt člena rodiny střelnou zbraní, včetně sebevraždy. Podobné procento dospělých uvedlo, že jim někdo střelnou zbraní vyhrožoval.

Násilí spojené se střelnými zbraněmi, včetně masové střelby, sebevražd a nehod, se ve Spojených státech stalo tak častým jevem, že až 84 procent dospělých Američanů a Američanek uvedlo, že přijalo opatření na ochranu sebe a své rodiny před rizikem zastřelení. Vyplývá to z údajů výzkumné skupiny KFF, na které upozorňuje agentura TASR.

Američané se raději vyhýbají velkým davům

Více než třetina dotázaných uvedla, že se vyhýbá velkým davům lidí kvůli možnosti násilí se zbraní. Přibližně 29 % respondentů si pořídilo střelnou zbraň na ochranu sebe a své rodiny. Až 41 % dospělých Američanů žije v domácnosti, kde vlastní střelnou zbraň – a ve 44 % těchto domácností je střelná zbraň uložena na neuzamčeném místě. 


Údaje byly zveřejněny den poté, co zemi zasáhla poslední masová střelba, a to v bance v Louisville ve státě Kentucky v USA, kde bylo zabito pět lidí. Rovněž v základní škole v Nashvillu ve státě Tennessee byly 27. března zastřeleny tři děti a tři dospělí.

NONSTOP LINKA BEZPEČÍ: 
116 111


Podle americké neziskové skupiny Gun Violence Archive bylo v roce 2023 dosud zastřeleno 11 631 lidí, z toho 4 965 obětí vražd, nehod a sebeobrany střelnou zbraní, včetně 6 666 obětí sebevražd.


V roce 2022 bylo podle této skupiny zastřeleno 20 249 osob – rukou vraha, při nehodě nebo střelbě v sebeobraně. Více než 24 tisíc lidí si vzalo život střelnou zbraní. Afroameričané a hispánští Američané uváděli mnohem více zastřelených známých než bílí Američané. Tři z deseti dospělých Afroameričanů byli osobně svědky toho, jak byl někdo zastřelen, což je dvakrát více než u bělochů, zjistil průzkum.


Skupina KFF provedla průzkum v polovině března mezi 1 271 dospělými.

Domů
Sdílet
Diskuse