Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Wolt.
21. dubna 2023 10:00
Čas čtení 2:52
Sponzorovaný obsah

Chceš ušetřit za jídlo, ale nemáš čas vařit? 6 tipů, jak jíst levněji a nemuset se omezovat

Chceš ušetřit za jídlo, ale nemáš čas vařit? 6 tipů, jak jíst levněji a nemuset se omezovat
Zdroj: Unsplash/Toni Koraza
ZAJÍMAVOSTI CENA POTRAVIN PLÝTVÁNÍ JÍDLEM
Uložit Uložené

Můžeš klidně dál objednávat domů a jíst v restauracích.

Když se někoho zeptáš, jak ušetřit na jídle, pravděpodobně uslyšíš rady jako: Začni si vařit, naplánuj si jídelníček na měsíc dopředu, a hlavně neutrácej za hotovky a dovoz domů. Ale co když nemáš čas na vaření nebo se ti do každodenní přípravy jídla zkrátka nechce? Ušetřit i stovky korun měsíčně můžeš pohodlně a bez velkého omezování. Nemusíš stát každý den dlouhé hodiny u kuchyňské plotny a už vůbec nemusíš snižovat nároky na kvalitu potravin. Tady jsou naše tipy, jak jíst levněji, jež mohou aplikovat nejen milovníci domácí kuchyně, ale i ti, kteří vaří jenom čaj a vajíčka.

1. Nákupy si nech dovážet

Možná si teď říkáš, proč ti radíme nakupovat online, když to vyjde dráž? Jenže ona to není tak úplně pravda. Když si necháš nákup dovézt službou, jako je Wolt, objednáš jen to, co opravdu potřebuješ. Kdežto během procházení supermarketem tě často dostanou slevy a chutě. A tak do tvého košíku zázračně naskáče pár sladkostí či jiných nepotřebných věcí. Tomu se při nákupech online mnohem snáze vyhneš. Navíc když si spočítáš cenu dopravy a čas strávený v obchodě, poplatek za doručení se ti vrátí. 

wolt market
Zdroj: Wolt

2. Pozor na to, z jakého regálu bereš zboží 

Pokud se přece jen vydáš do obchodu, měj se na pozoru před psychologickými tahy obchodníků. A tím nemyslíme jen výrazné cedule hlásající slevu, která nemusí být vždycky výhodná. Víš například, že levnější zboží je umístěné ve spodních regálech a v úrovni očí máš dražší produkty? Také u výrobků sleduj cenu za kus. Cedulky mohou být někdy matoucí, takže balení, které působí výhodněji, je levnější zkrátka proto, že obsahuje méně produktu.

potraviny, žena, nákupy, obchod
Zdroj: Pexels/Jace Oner

3. Nech si vracet peníze za objednávky jídla

Špatné svědomí tě nemusí trápit, ani pokud se ti zrovna nechce nakupovat a vařit. Wolt nabízí možnost zaregistrovat se do programu Wolt+ a získat tak výhody, díky kterým ušetříš za objednávky i stovky korun měsíčně. 

Funguje to tak, že platíš pravidelný poplatek za využívání služby. Předplatné na měsíc stojí 99 Kč. Na rok je to 999 Kč, ale pokud si ho aktivuješ do konce května, budeš mít první rok za 590 Kč. Za to získáš následující benefity:

  • Můžeš využívat speciální nabídky za výhodnější cenu.
  • Při osobním vyzvednutí objednávky dostaneš 10% cashback.
  • Při doručení do 3,5 km od podniku neplatíš za objednávku z restaurace vyšší než 170 Kč dopravné. Dovoz potravin je zdarma od 400 Kč a z ostatních obchodů nad 250 Kč.
  • Na 30 dnů si můžeš Wolt+ vyzkoušet zdarma.

To vše platí nejen na dovoz z restaurací, ale také při nákupu potravin, drogerie a dalšího zboží. Na jedné objednávce můžeš ušetřit až 69 Kč, takže se ti měsíční předplatné vrátí, už když si necháš dovézt jídlo dvakrát za měsíc.

wolt
Zdroj: Wolt

4. Najez se v restauracích za půlku

Když se ti zasteskne po společnosti a budeš si chtít večeři či oběd užít venku, koukni do aplikace „Nesnězeno“, jestli restaurace ve tvém okolí nenabízí zbývající jídlo za zvýhodněnou cenu. Zachráníš tak nejen svůj rozpočet, ale také potraviny, které by se zbytečně vyhodily a znehodnotily. Za 70 korun si můžeš dát hlavní chod, ze kterého ti zbyde ještě na večeři.

restaurace
Zdroj: Unsplash/Dan Gold/volně k užití

5. Prodluž životnost potravin správným uložením

Častou chybou, která zbytečně zatěžuje rozpočet, je nesprávné uložení potravin. Například do lednice nepatří rajčata, okurky ani čerstvé bylinky, ačkoliv je tam mnoho lidí skladuje. Naopak mrkvi, celeru nebo brokolici nesvědčí teplo a měly by být uložené ve spodní části lednice. Kromě správného uskladnění můžeš prodloužit životnost potravin také různými hacky. Například listová zelenina zůstane déle čerstvá, když její spodní část položíš do vody a pečivo bude déle křehké, když ho zabalíš do utěrky a dáš do chlebníku.

lednice, skladování potravin
Zdroj: Pexels/Max Rahubovskiy

6. Kupuj sezonní potraviny

Avo toast k snídani vypadá super na Instagramu, ale když si ho budeš dávat každý den, dost se ti prodraží. Dopřej si potraviny jako avokádo spíše výjimečně a zaměř se na sezonní ovoce a zeleninu, která se nemusí dovážet z velké dálky. Vyjde levněji a zároveň je to udržitelnější volba. Velké řetězce jako Lidl, ale i menší obchody také nabízí za výhodnější ceny bedýnky s ovocem a zeleninou, které jsou určené pro rychlou spotřebu. Obvykle je najdeš u pokladen nebo hned u vchodu.

Když dáš tyto rady dohromady, tvá peněženka ti poděkuje, a přesto si můžeš kdykoliv dopřát vše, na co máš chuť. Wolt ti to doveze až ke dveřím a za ušetřené peníze si koupíš třeba něco na sebe nebo lístky na koncert. 

chlebík, raňajky, chlieb, pečivo, avokádo, brunch, jedlo, zdravá strava
Zdroj: Pexels/Daria Shevtsová
Domů
Sdílet
Diskuse