Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
21. dubna 2023 14:31
Čas čtení 1:18
Kateřina Viková

Na obálce britského Vogue jsou lidé s různými typy postižení. Magazín chce ukázat, že móda je i pro ně

Na obálce britského Vogue jsou lidé s různými typy postižení. Magazín chce ukázat, že móda je i pro ně
Zdroj: Vogue UK (Twitter)
OSOBNOSTI MÓDA ŽIVOT S HENDIKEPEM
Uložit Uložené

Hvězdami květnového vydání britského magazínu Vogue jsou osobnosti, které mají nějakou formu hendikepu. Cílem Vogue je zahrnout a ukázat, jak může být módní průmysl inkluzivnější.

Květnové vydání britské odnože populárního módního časopisu Vogue s názvem Reframing Fashion představuje celkem 19 hendikepovaných osobností ze světa módy, sportu a umění. Mezi hlavní hvězdy magazínu patří herečka Selma Blair, která má roztroušenou sklerózu, nebo modelka Ellie Goldstein, která má Downův syndrom.

Šéfredaktor britského Vogue Edward Enninful řekl, že se z tohoto vydání hodně naučil“. „Moje působení ve Vogue bylo vždy o inkluzivitě a rozmanitosti a lidé zapomínají, jak těžké to pro komunitu hendikepovaných je,“ řekl Enninful BBC.

Ambiciózním cílem Vogue bylo vytvořit vydání a titulní příběh ve spolupráci s hendikepovanou komunitou a zároveň je vytvořit pro ni s cílem zavést normy a procesy, které se zakoření ve společnosti.

 
 
 
Zobrazit příspěvek na Instagramu
 
 
 

Příspěvek sdílený British Vogue (@britishvogue)

Móda je pro všechny

Mezi další modely nového vydání patří automobilový závodník Nicolas Hamilton a komička Rosie Jones, kteří mají oba dětskou mozkovou obrnu, a také Justina Miles, jež je neslyšící a tlumočila na Rihannině show na letošním americkém Super Bowlu. „Co se mi na nich všech líbilo, je, že všichni hájí svou komunitu tím, že učí svět, aby byl více starostlivý a chápavý,“ řekl Enninful. 

Doporučeno
„Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B „Mám velká prsa a nikde nemůžu sehnat padnoucí prádlo.“ Tohle je seznam obchodů, kde mají i jiné velikosti než jen 75B 29. dubna 2024 16:00

Britský magazín doufá, že tímto číslem reprezentuje alespoň část ze 16 milionů lidí žijících s neviditelným a viditelným postižením ve Spojeném království, a chce ukázat, jak může být módní průmysl inkluzivnější.

Enninful se v roce 2017 stal šéfredaktorem britského Vogue a v roce 2020 i evropským redakčním ředitelem. „Chceme v tom pokračovat, aby lidé viděli, že Vogue tento krok udělal... Nejsme dokonalí, ale musíme vytvořit prostor pro lidi s postižením,“ řekl.

Enninful řekl, že květnové číslo chce, aby se zúčastnění cítili, že je pro ně v módním průmyslu místo. Lidé s viditelným i skrytým postižením totiž podle něj mívají pocit, že v médiích nejsou vidět, zejména pak na lesklých a často retušovaných obálkách časopisů.

„Až toto číslo vyjde, doufám, že se na něj podívá spousta lidí s hendikepem a řekne si, nejen že se vidím na stránkách Vogue, ale také v módě,“ dodává Enninful.

Domů
Sdílet
Diskuse