Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Vojtěch Vanda ČTK
1. května 2023 10:51
Čas čtení 1:35

Mapa: První máj, lásky i demonstrací čas. Přinášíme ti přehled třešní i průvodů

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Mapa: První máj, lásky i demonstrací čas. Přinášíme ti přehled třešní i průvodů
Zdroj: Unsplash/Marijana Vasic

Lidé (nejen) v Česku dnes slaví 1. máj –⁠ Svátek práce. V Praze i dalších městech se uskuteční shromáždění a demonstrace politických stran, po celé zemi se organizují majálesy i akce, které první květnový den spojují s oslavami lásky.

Praha bude akcemi opravdu nabitá. Na Střeleckém ostrově v centru Prahy si Svátek práce připomenou sociální demokraté i komunisté. Anarchisté na stejném místě pořádají piknik, zhruba hodinu po poledni se pak vydají pochodem přes centrum na ostrov Štvanice.

Iniciativa Zachraňme náš stát organizuje mírový pochod z náměstí Republiky na Vítkov, kde se pod sochou Jana Žižky uskuteční demonstrace. Na Letné u metronomu je ohlášena akce Chceme mír!, kterou pořádá uskupení Česká suverenita. Na Kampě se uskuteční studentský majáles.

Ve Zlíně prvomájové oslavy navazují na baťovskou tradici. Prvomájový průvod vyjde od Baťova mrakodrapu, cíl bude na náměstí Míru. Do průvodu se zapojí členové různých spolků a organizací, lidé ponesou transparenty s dobovými hesly.

1. května 2023 8:44 Čas čtení 1:18 Pastrňák a spol. na mistrovství světa? Boston nečekaně vypadl v prvním kole play-off s Floridou Pastrňák a spol. na mistrovství světa? Boston nečekaně vypadl v prvním kole play-off s Floridou

Svátek práce skrz naskrz

Svátek práce je mezinárodní dělnický svátek, který se první květnový den slaví od roku 1890. Na návrh francouzských socialistů ho v roce 1889 zavedla II. internacionála na připomínku vypuknutí stávky amerických dělníků v Chicagu 1. května 1886. V českých zemích se poprvé slavil v roce 1890 na Střeleckém ostrově v Praze. Anarchisté tvrdí, že je to původně jejich svátek, který si podle nich socialisté a komunisté neprávem přivlastňují.

Během dnešního svátku mohou být nákupní centra či potravinové řetězce otevřené. Jiná situace bude za týden, kdy se slaví Den vítězství. Osmého května musí mít obchody nad 200 metrů čtverečních podle zákona o prodejní době zavřeno. Výjimku mají čerpací stanice, lékárny či obchody na letištích a nádražích. Kurýři rozvážkových služeb nabídnou rozvoz nákupů po oba sváteční dny.

30. dubna 2023 18:49 Čas čtení 0:36 Pracuješ z domova? Vláda chce tuto možnost pro některé zaměstnance uzákonit Pracuješ z domova? Vláda chce tuto možnost pro některé zaměstnance uzákonit

Láska pod třešní

Jako svátek všech zamilovaných je 1. květen spojován zejména s verši Karla Hynka Máchy. Nicméně asi nejznámější tradice, která se s ním pojí, tedy líbání pod rozkvetlým stromem, nebude nejstarší. Podle etnografky Kláry Posekané, jak uvádí Deník, může být stará tak sto let a nejspíše vznikla v městském prostředí i v možném spojení s pražským Petřínem.

Zde bude dnes s největší pravděpodobností největší koncentrace zamilovaných párů. Pokud však chceš najít rozkvetlý strom, ať už třešeň, jabloň, nebo jiný, může ti posloužit mapa portálu Stromy pod kontrolou. Ta sice konkrétně neuvádí, jaký konkrétní druh stromu se na vybraném místě nachází, ale nabízí přehled toho, kde stromy jsou. Pak stačí jen vyrazit na místo a vybrat si svůj rozkvetlý strom.

Tip autora: Nezřídka se navíc pod identifikačním bodem nachází i fotka z místa, která ukazuje, jaké stromy tam jsou. Šikovnější z nás tak dokáží určit, o jaký druh se jedná, a mohou jít tzv. najisto.

Domů
Sdílet
Diskuse