Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
23. dubna 2024 9:21
Čas čtení 0:45
Radka Klučárová

Vědci identifikovali gigantického hada, délkou se vyrovnal školnímu autobusu

Vědci identifikovali gigantického hada, délkou se vyrovnal školnímu autobusu
Zdroj: Wiki Commons/Diego Delso/volně k užití
ZAJÍMAVOSTI ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Žil před 47 miliony let.

Paleontologové Sunil Bajpai a Debajit Datta z Indického technologického institutu publikovali v recenzovaném časopise Scientific Reports článek o největším dosud objeveném prehistorickém hadovi, informuje CNN.

Doporučeno
„Zahrál bych to mnohem lépe.“ Herecká legenda zhejtila výkon Joaquina Phoenixe v Napoleonovi „Zahrál bych to mnohem lépe.“ Herecká legenda zhejtila výkon Joaquina Phoenixe v Napoleonovi 22. dubna 2024 18:39

Gigantický tvor, který žil před 47 miliony let, byl pojmenován Vasuki indicus podle hinduistického boha Šivy, který bývá zobrazován s hadím králem Vasukim kolem krku. Zkamenělé pozůstatky tohoto zvířete byly objeveny již v roce 2005 v uhelném dole v západoindickém státě Gudžarát. Až donedávna se však předpokládalo, že nalezené obratle patří předkovi dnešních krokodýlů.

Dvakrát delší než současné anakondy a krajty

Rozsáhlá analýza 27 zkamenělých obratlů ukázala, že se jedná o pozůstatky o odhadované délce 10,9 až 15,2 metru. Podle vědců mohl být had až dvakrát delší než současné anakondy a krajty. I tyto údaje jsou však podle vědců pouze orientační, protože zatím nemají k dispozici celou kostru pravěkého tvora.

Vzhledem k jeho obrovské velikosti vědci odhadují, že se jedná o líného, pomalu se pohybujícího tvora, který pravděpodobně žil v bažinách. Odhadovalo se, že není jedovatý a svou kořist zabíjí silným stiskem a udušením.

Doporučeno
Nejsmrtonosnější jeskyně na světě: Od 80. let se v ní několik turistů nakazilo nebezpečným virem Nejsmrtonosnější jeskyně na světě: Od 80. let se v ní několik turistů nakazilo nebezpečným virem 22. dubna 2024 16:52

„Existuje několik možných důvodů jeho velikosti, od příznivého prostředí s hojnými potravními zdroji až po nedostatek přirozených predátorů,“ uvedli autoři studie.

Domů
Sdílet
Diskuse