Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Refresher News Česko
Otevřít v aplikaci RNews
Stáhnout
X
Vojtěch Vanda
1. května 2023 13:29
Čas čtení 0:35

Video: Podívej se, jak vypadá několikahodinová operace srdce

Kategorie:
Zajímavosti
Uložit Uložené
Video: Podívej se, jak vypadá několikahodinová operace srdce
Zdroj: Unsplash/JAFAR AHMED/volně k užití

Jak se operuje srdce, zveřejnil na Twitteru Institut klinické a experimentální medicíny (IKEM) v Praze se vzkazem, že se v IKEMu pracuje i o svátcích, jelikož nutné zákroky si volno nevybírají.

Operace, k níž institut přiložil i videomateriál, trvala několik hodin. Jednalo se o operaci mitrální chlopně, která za normální situace odděluje levou síň a levou komoru srdeční a umožňuje tok krve pouze jedním směrem, tedy z levé síně do levé komory srdeční. 

Tzv. prolaps mitrální chlopně je pak jednou z nejčastěji diagnostikovaných srdečních abnormalit a projevuje se tak, že cípy chlopně jsou poškozeny. Celosvětově se vyskytuje asi u 2–5 % populace.

Pokud má pacient výraznou nedomykavost chlopně, musí podstoupit lékařský zákrok. Nejspíše velmi podobný tomu výše. A klidně i během Svátku práce. „Svátek práce slavíme prací. Bez nadsázky. Na operačních sálech jsme v pohotovosti vždy, když nás potřebujete,“dodal IKEM.

Domů
Sdílet
Diskuse