Lifestylový obsah, který inspiruje, vzdělává i baví, najdeš na webu Refresher.
Články o módě, hudbě, sportu či jiných zajímavostech najdeš na webu Refresher. Čti rozhovory se zajímavými osobnostmi, otestuj se v kvízech, načerpej inspiraci, co sledovat, poslouchat nebo jaké trendy právě letí. Sleduj lifestylový obsah na webu Refresher.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na www.refresher.cz
Ilona Hobzová
22. května 2023 12:28
Čas čtení 1:39

Nová mapa klíšťat: Podívej se, kde hrozí mimořádné riziko

Kategorie:
Česko
Uložit Uložené
Nová mapa klíšťat: Podívej se, kde hrozí mimořádné riziko
Zdroj: Pxhere/volně k užití

Od pondělí je index aktivity klíštěte na stupni 5, což značí mimořádné riziko napadení klíštětem.

Český hydrometeorologický ústav zveřejnil další index aktivity klíšťat, tedy podíl aktivity těchto roztočů v dané lokalitě. Předpověď vydává ČHMÚ denně ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a za podpory Ministerstva zdravotnictví. Od pondělí je index aktivity klíštěte na stupni 5, což značí mimořádné riziko napadení klíštětem, a to na většině území Česka.

Riziko klesne jen nepatrně

„Dnes je index aktivity klíštěte na stupni 5 – mimořádné riziko napadení klíštětem! Bohužel i zítra a pozítří bude stále hrozit mimořádné až vysoké riziko napadení klíštětem, pouze na malé části území klesne index aktivity klíštěte na stupeň 4,“varoval v pondělí ČHMÚ.

Nižší riziko je v pondělí podle mapy jen v některých částech Hodonínska, Uherskohradišťska, Zlínska, Vsetínska nebo Kroměřížska. Menší nebezpečí je patrné také na Semilsku a Trutnovsku, jde ale o nepatrné části těchto okresů.

V úterý se aktivita klíšťat o něco sníží v dalších částech republiky, například na severu a jihu Čech nebo ve Středočeském kraji, stále ale neklesne pod čtvrtý stupeň indexu, který značí vysoké riziko. Mapu s výhledem na další dny najdeš na těchto webových stránkách

23. dubna 2024 9:12 Čas čtení 5:39 Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu Odmaturuj z matematiky: Tohle všechno bude v testu

Mapu aktivity klíšťat nabízí i portál Klíště.cz, kde navíc zjistíš i to, jaké nemoci klíšťata přenáší ve vybrané oblasti. Jedním z těchto onemocnění je takzvaná lymeská borelióza. Rozpoznat ji mnohdy není jednoduché, její neléčení ale může vést k fatálním následkům. Více si o této nemoci můžeš přečíst v našem článku.

Jako obrana proti nákaze klíštětem je nejčastěji doporučováno použití repelentu, obutí pevných bot a hladké oblečení. Po návratu z přírody je vhodné vyklepat oblečení a pořádně se prohlédnout. Pokud s tebou na procházce nebo výletě byl i tvůj domácí mazlíček, je dobré prohlédnout a vyčesat i jeho.

Stupeň 1 = malé riziko

Pro návštěvu listnatých a smíšených porostů je vhodné zvolit světlé a hladké oblečení (především kalhoty). Přichycená klíšťata je třeba odstranit.

Stupeň 2 = mírné riziko

Lidé by měli použít repelent a nesedat si či nelehat do porostů.

Stupeň 3 = středně velké riziko

Použít repelent, nesedat a nelehat si do porostů. Nevstupovat do křovin.

Stupeň 4 = vysoké riziko

Použít repelent, nesedat a nelehat si do porostů. Také nevstupovat do křovin a bylinných vegetací, zejména na okraji lesa, vodních toků a listnatého mlází.

Stupeň 5 = mimořádné riziko

Použít repelent, nevstupovat volně do listnatých a smíšených lesů, pohyb pouze po zpevněných cestách.
Domů
Sdílet
Diskuse