Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. srpna 2022 11:00
Čas čtení 5:26
Ilona Hobzová

Neléčená borelióza vede k fatálním následkům. Rizikem je ale i falešná pozitivita a zbytečné nasazení antibiotik

Neléčená borelióza vede k fatálním následkům. Rizikem je ale i falešná pozitivita a zbytečné nasazení antibiotik
Zdroj: REFRESHER/Eliška Kubů
ZDRAVÍ ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Přinášíme odpovědi na důležité otázky ohledně nemoci, kterou nejčastěji přenáší klíšťata.

Letní měsíce bývají synonymem výletů do přírody, posezení v parku nebo polehávání u vody. Jde ale i o období zvýšené aktivity klíšťat. Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) letos už několikrát varoval před zvýšenou aktivitou těchto drobných roztočů. Jsou totiž přenašeči mnoha infekčních chorob. Tou nejčastější je lymeská borelióza.

Rozpoznat lymeskou (lymskou) boreliózu mnohdy není jednoduché. První stadium nemoci může být velmi nenápadné. Pokud ale není léčba zahájena včas, další stadia boreliózy mohou vést k trvalým příznakům. Česko se ale potýká také s opačným extrémem, kterým je takzvaná falešná pozitivita vyšetření a následné nevhodné nasazení antibiotik, jež může vést k dalším závažným problémům. 

Fakta o lymeské borelióze v otázkách a odpovědích

Kde se lymeská borelióza vzala? 

První projevy nemoci se podle Zdeňka Prokeše z infekčního oddělení Nemocnice Prostějov v odborných kruzích objevovaly už od konce 19. století. Nemoc dostala název podle amerického městečka Old Lyme, ve kterém v roce 1976 revmatolog Allen Steere přišel na to, že zdrojem nákazy jsou klíšťata. Původce onemocnění byl izolován ze střevního traktu amerických klíšťat Ixodes dammini Williamem Burgdorferem v USA až v roce 1982. Dostal název Borrelia burgdorferi. 

Délka bakterie Borrelia burgdorferi se pohybuje v rozmezí od 8 do 30 mikrometrů.
Délka bakterie Borrelia burgdorferi se pohybuje v rozmezí od 8 do 30 mikrometrů. Zdroj: Wiki Commons/volně k užití

Jak se tato nemoc přenáší?

Člověk je v případě přenosu pouze náhodným hostitelem, od kterého se infekce dále nepřenáší. Zdrojem nákazy bývají zvířata, většinou hlodavci, psi, kočky, ovce, kozy, srnci nebo skot, ze kterých klíště dříve sálo. Bakterií borrelia je podle Společnosti infekčního lékařství České lékařské společnosti J. E. Purkyně infikováno asi 10–20 % klíšťat. 

Přesný popis toho, jak přenos probíhá, popsal informační web Borelióza:

„Borelie přežívají ve střevě nenasátého klíštěte a v průběhu sání krve klíštětem přecházejí do jeho slinných žláz a poté i do těla hostitele. K přenosu je tedy potřeba určitý čas, čím déle je klíště přisáté, tím větší je riziko infekce. Z člověka na člověka je přenos možný jen z matky na dítě během nitroděložního vývoje. V placentě byly spirochety nalezeny ve velkém množství, ale pokud je infekce u těhotné ženy důkladně léčená, dítě bývá většinou zdravé. Ve výjimečných případech je možný i přenos krevní transfuzí.“

Jak se nemoc projevuje?

Projevy lymeské boreliózy lze rozdělit do tří základních stadií:

Časné lokalizované stadium

Nejtypičtějším projevem tohoto stadia je zarudnutí kůže zvané erythema migrans (EM). Objevuje se v místě přisátí klíštěte u třiceti až osmdesáti procent infikovaných. Má kruhovitý tvar, poloměr nejméně pět centimetrů (u dětí může být menší). Nesvědí ani nebolí, takže pokud se nachází například ve vlasech, případně na zádech, infikovaný jedinec o něm nemusí vůbec vědět.

Doporučeno
Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka Lidé si nechávají v Turecku zbrousit zdravé zuby na pahýly, aby dosáhli amerického úsměvu. „Budou toho litovat,“ varuje zubařka 24. dubna 2024 7:00

EM navíc může nabývat několika podob: homogenní (v centru kruhu nebledne), s červeným lemem na okraji a centrálním vyblednutím nebo erytému, který tvoří střídavě bledé a červené kružnice. 

Takto může vypadat první stadium lymeské boreliózy.
Takto může vypadat první stadium lymeské boreliózy. Zdroj: Wiki Commons/volně k užití
Domů
Sdílet
Diskuse