Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. července 2022 14:39
Čas čtení 1:24
Ilona Hobzová

ČHMÚ varuje před vysokou aktivitou klíšťat v celém Česku. Jak se jim vyhnout?

ČHMÚ varuje před vysokou aktivitou klíšťat v celém Česku. Jak se jim vyhnout?
Zdroj: Pixabay/Nicooografie/volně k užití
NEWS ZPRÁVY Z DOMOVA
Uložit Uložené

Vyplývá to z indexu aktivity klíšťat.

Český hydrometeorologický ústav (ČHMÚ) varuje před zvýšeným výskytem klíšťat. Každý den vydává ve spolupráci se Státním zdravotním ústavem a za podpory Ministerstva zdravotnictví předpověď, která vyjadřuje aktivitu klíšťat ve všech lokalitách Česka. Pro následující dny platí vysoké riziko téměř na celém území republiky. Lidé by měli dodržovat několik základních kroků, aby se klíšťatům vyhnuli. 

Index aktivity klíšťat je na 4. stupni

„Při vyšší aktivitě klíšťat je větší riziko, že nás klíšťata nakazí některou nemocí, které přenáší. Toto riziko je vyjádřeno na stupnici od jedné do pěti, kde 1 je nejnižší stupeň rizika, a doplněno o doporučení, jak se v předpovídané situaci chovat,“ vysvětluje ČHMÚ, jak index aktivity klíšťat funguje. 

Zatímco v pondělí ještě na území Česka najdeme lokality, ve kterých je riziko aktivity klíšťat mírné nebo střední (například některé části Šumavy, Krkonoš nebo Beskyd), ve středu už platí vysoké riziko s jedinou výjimkou pro celé Česko. 

Index aktivity klíštěte pro středu 13. července.
Index aktivity klíštěte pro středu 13. července. Zdroj: ČHMÚ

Při tak vysokém riziku odborníci doporučují použití repelentu, nesedat a nelehat v porostech, nevstupovat do křovin a bylinné vegetace. Nezbytné je také se při návratu domů pořádně prohlédnout, a pokud klíště objevíme, včas jej odstranit. 

Jak se proti klíšťatům dále bránit?

Seznam rad, jak se proti klíšťatům nejúčinněji bránit, vydal i odborný portál Klíště. Kromě použití repelentu je podle něj nezbytné:

  • Nosit při pohybu v lese vhodné oblečení. Tím jsou pevné boty, dlouhé kalhoty s gumou přes kotníkovou botu nebo nohavice zasunuté v ponožkách. Doporučuje především hladký materiál, po kterém klíšťata hůře vylezou, a světlé oblečení, na kterém jsou lépe vidět. 
  • Nosit praktickou sadu na odstranění klíštěte. 
  • Zabránit napadení domácích zvířat. Zejména použitím pro ně vhodných přípravků, důkladným vyčesáním a ošetřením boudy a dalších přístřešků, ve kterých se domácí mazlíčci zdržují. 
  • Správně zacházet s oblečením po návratu z lesa. Svrchní oblečení před vstupem do domu sundat a řádně vyklepat nebo vykartáčovat. Je možné ho také na minimálně 15 minut vložit do sušičky.

Mohlo by tě zajímat:
Bruce Willis skončil s herectvím. Toto je jeho 10 nejlepších filmů, které musí vidět každý fanoušek
– Překvap oslavence a pošli místo nudné zprávy tato originální blahopřání k narozeninám
Nevíte kam jet na výlet? Máme pro vás několik cestovatelských tipů.
Domů
Sdílet
Diskuse