Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
Čteš poslední stranu článku:
10 důležitých věcí, na které nesmíš zapomenout, pokud si na dovolené půjčuješ auto

Pokud vás cestuje víc, zvolte jako řidiče nejstaršího člena

Jak ses již dočetl*a výše, společnosti si stanovují vlastní podmínky toho, od jakého věku si mohou zákazníci auto pronajmout a řídit ho. Avšak většina půjčoven funguje tak, že čím mladší řidič auto řídí, tím dráž ho to vyjde. Společnost totiž předpokládá, že mladí řidiči nemají tolik zkušeností jako starší, a tudíž je větší pravděpodobnost, že způsobí nějakou škodu. Pokud cestuješ s přáteli, zvolte za řidiče nejstaršího z vás (nejlépe staršího 26 let pozn. red.).

Doporučeno
Letušky radí, jaké jídlo a nápoje by sis na palubě letadla nikdy neměl*a dávat Letušky radí, jaké jídlo a nápoje by sis na palubě letadla nikdy neměl*a dávat 19. června 2023 v 17:17

Zkontroluj škrábance a poškozená místa a vyfoť si je

Poté, co si důkladně přečteš smlouvu, vybereš si auto, podepíšeš dokumenty a dostaneš klíče od vozu, příliš z parkoviště nespěchej. Pusť se do důkladné prohlídky auta. Všechny škrábance a nedokonalosti na povrchu vyfoť a zkontroluj i interiér. Vyzkoušej, zda fungují směrovky, zda lze otevřít okna a dveře, zda je interiér nepoškozený, a zkontroluj zkrátka vše, na co si vzpomeneš.

Nezapomeň vše dokumentovat a o případných závažných chybách okamžitě informuj půjčovnu. Nikdy se na cesty nepouštěj s porouchaným autem. 

Cestuj jen po vyznačených trasách, nesjížděj z cesty

Nejenže riskuješ, že se na nerovném povrchu může auto poškodit, ale pokud se něco stane, nebudeš moci záchrannou službu či policii informovat o tom, kde vlastně jsi. Je složité v cizí zemi nadiktovat název ulice podle mapy, natož vysvětlovat, že se nacházíš někde na vymyšlené safari expedici. Takže pokud se budeš držet cesty, ušetříš peníze za zničené auto a neriskuješ život.

auto, roadtrip
Zdroj: Unsplash/Lauren Kay

Ujisti se, že víš, co máš natankovat

Možná se ti zdá tato rada směšná, ale jak se říká, i mistr tesař se někdy utne. Zejména pokud jsi dlouhodobě zvyklý*á do svého auta tankovat diesel a na dovolené dostaneš auto na benzín. V tom případě se může stát, že do ruky automaticky chytíš nesprávnou hadici a problém je na světě.

Nedovol řídit nikomu, kdo není uveden v dokumentaci

Na začátku se v papírech určuje jeden nebo více řidičů, kteří mohou pronajaté vozidlo řídit. Tito lidé mají plnou zodpovědnost a vztahuje se na ně i pojištění v případě nějaké škody. Pokud ale za volantem sedí někdo, kdo v papírech není uveden, může tě to vyjít pořádně draho.

Doporučeno
Kvíz: Kam na dovolenou? Zjisti, který kontinent se k tobě nejvíc hodí! Kvíz: Kam na dovolenou? Zjisti, který kontinent se k tobě nejvíc hodí! 19. června 2023 v 17:10

Na předání vozidla doraz včas

Dej si pozor na dochvilnost. Při převzetí auta vyplňuješ formulář, ve kterém zaškrtneš, kdy auto vrátíš. Pokud ovšem nestíháš a auto vrátíš později, společnost si za tvůj pozdní návrat může účtovat poplatky navíc. Výše závisí na půjčovně, ale obvykle je to několik stovek korun.

Schovej si účtenky z benzinky

Vždy si při tankování vezmi účtenku. Pokud ti ji nedá prodejce automaticky, řekni si o ni. Udělej tak i předtím, než odevzdáš auto zpět do půjčovny. Auta se většinou přebírají a vracejí s plnou nádrží. Aby ses vyhnul*a případnému obvinění, že do auta nebyla dotankována pohonná hmota, je fajn mít u sebe účtenky jako důkaz. Nádrž totiž může být poškozená nebo může mít auto jiný technický problém, který signalizuje nedostatek paliva. Některé půjčovny nabízejí také možnost vrátit auto bez dotankování, za to si ale musíš předem připlatit. Šťastnou cestu! 

Čti na předchozí straně
Dočetl jsi celý článek
Strana 2 z 2
Domů
Sdílet
Diskuse