Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti Středočeská centrála cestovního ruchu.
17. srpna 2023 15:00
Čas čtení 4:15
Sponzorovaný obsah

5 tipů, kam na výlet za filmem: Ve středních Čechách se natáčela Marvelovka i Mission Impossible

5 tipů, kam na výlet za filmem: Ve středních Čechách se natáčela Marvelovka i Mission Impossible
Zdroj: Marvel Studios
ZAJÍMAVOSTI ČESKO CESTOVÁNÍ KAM NA VÝLET NEJLEPŠÍ FILMY
Uložit Uložené

Znáš ten pocit, když sleduješ film, který se odehrává v konkrétní lokalitě, a najednou víš, že se tam prostě musíš podívat?

Filmaři dobře ví, že prostředí utváří velkou část filmové atmosféry. A také to, že se v Česku nachází spousta unikátních lokací, které diváky přenesou rovnou do středověku nebo třeba do země, kde vládne zlá královna. České hrady, zámky i přírodní atraktivity si pro své snímky vybírají nejen čeští režiséři, ale také zahraniční autoři oscarových trháků. Možná tě překvapí, které populární filmy se u nás natáčely.

Na místa, která se objevila v oblíbených filmech, se můžeš podívat i ty. Všechny uvedené lokace najdeš ve středních Čechách, takže to z Prahy budeš mít jen kousek. A pokud jsi z jiného kouta Čech, můžeš vyrazit na vícedenní dovolenou a navštívit nejen filmové lokace, ale také další z mnoha atraktivit, které se tam nachází.

navštiv střední čechy

Spiderman: Daleko od domova

Je to tak, v české kotlině se natáčela slavná marvelovka. Vzpomeň si, jak se Peter Parker vydal na prázdniny do Evropy. Ve filmu to vypadá, že je v Rakousku, ale ve skutečnosti se nachází ve středočeské vesnici Dobřeň. V místní hospodě pak dokonce dostane nový oblek. Kromě toho se ve filmu objevil pivovar v Kostelci nad Černými lesy, ze kterého filmaři udělali náměstíčko s tržnicí, na němž se Spiderman probudí po souboji s Mysteriem.

Dobřeňská hospoda stále funguje, takže se tam můžeš zastavit a poté vyrazit na obhlídku okolí této původně německé obce. Co by kamenem dohodil máš Máchův kraj, který patří k nejkrásnějším chráněným krajinným oblastem u nás. Za hodinku a půl se autem dostaneš do Kutné Hory. Město má krásné historické centrum, které už také stihli objevit zahraniční tvůrci. Natáčeli se tam například Bídníci z roku 1998, kde si zahrála Uma Thurman. Dále britský seriál Mušketýři, filmy Aféra s náhrdelníkem či White Bird a z české produkce například Bathory, Jan Hus či seriál První republika.

Mission Impossible: Ghost Protocol

Do Česka se podíval také Tom Cruise, a to při natáčení filmu Mission Impossible: Ghost Protocol. Agent Ethan Hunt se ocitne ve věznici, odkud ho dostanou jeho spojenci. A tato věznice není v Moskvě, jak je tomu ve filmu, ale v Mladé Boleslavi. Budova byla ve scéně oplocena ostnatým drátem a pro větší důvěryhodnost ji filmaři ozdobili ruskými nápisy. V současné době se přestavuje na byty, takže není přístupná návštěvníkům, ale můžeš se projít kolem a objevit další atraktivity ve městě.

Mladá Boleslav je vůbec velmi oblíbeným filmařským městem. Natáčela se tu také bondovka Casino Royal, Kajínek nebo Lidice. Udělej si procházku centrem a zkus poznat ulice, které se v těchto trhácích ukázaly. Neměl*a bys také vynechat návštěvu automobilového muzea. Škoda Muzeum tě provede nejvýznamnějšími úspěchy značky, od historie až po současnost. Najdeš tam sbírku 340 položek, která čítá veterány i nejnovější přírůstky do automobilové rodiny. Ve městě se nachází také hrad, kde najdeš Muzeum Mladoboleslavska s expozicemi, které znázorňují život ve městě a přilehlém venkově napříč staletími.

Kletba bratří Grimmů

Matt Damon a Heath Ledger ztvárnili role německých pohádkářů, bratří Grimmů. Musí se utkat s královnou (Monica Belluci), která využívá mladé dívky k tomu, aby zůstala navždy krásná. Ve filmu proběhne svatba královny, která se natáčela v kapli na hradě Křivoklát. Na stejném hradě se nachází filmová komnata generála Delatomba (Jonathan Pryce) a pro záběry vesnice posloužilo hradní nádvoří. Kromě Křivoklátu se ve filmu objevil zámek Kačina a kaple Božího těla v Kutné Hoře.

Na hradě Křivoklát se natáčela také řada českých pohádek, které nesmí chybět u vánočního stromečku. Mezi nimi například Anděl Páně, Třetí princ, Tři veteráni nebo Princezna zakletá v čase. V okolí Křivoklátu si přijdou na své i fanoušci klasických knížek. Nedaleko totiž leží přívoz Branov-Luh, známý z knih Oty Pavla. 15 kilometrů od obce Křivoklát se nachází zámek Nižbor, a když budeš mít náladu na koupačku, můžeš se zastavit v Aquaparku Kladno.

Na západní frontě klid

Oscarový snímek Na západní frontě klid jsi mohl*a zaznamenat na Netflixu. Vypráví příběh podle stejnojmenné knihy Ericha Marii Remarqua a ukazuje hrůzy první světové války tak, jak je vnímají mladí vojáci. Nejnovější zpracování této knihy se natáčelo převážně ve středních Čechách. Roli ve filmu si zahrál zámek Hořín nebo lom Homolák a jako bojiště filmařům posloužil bývalý vojenský prostor v Milovicích.

Lom Homolák není přístupný, ale po zelené trase mezi obcemi Tobolka a Vinařice se dostaneš na vyhlídku, ze které na něj budeš mít krásný výhled. Zámek Hořín je bohužel pro veřejnost zcela uzavřený. Půl hodinky cesty autem od lomu Homolák najdeš další oblíbený cíl filmařů, hrad Točník. A když se řekne Točník, pravděpodobně tě ihned napadne také nedaleký hrad Žebrák. Jakmile vyrazíš na jeden, byla by škoda se nepodívat také na druhý. Hrady jsou od sebe vzdálené asi půl kilometru, takže nebudeš mít dlouhou cestu. 

Jan Žižka

V loňském roce ovládl filmová plátna film Jan Žižka od režiséra Petra Jákla. A zazářilo v něm hned několik středočeských míst. Kromě hradů Točník a Křivoklát také hrad Kokořín, města Nymburk, Kolín a Brdy a v neposlední řadě Průhonický park. Hned první klapka filmu padla v lomu Velká Amerika a natáčelo se i v okolních lomech Malá Amerika, Homolák a Na Chlumu. V záběrech můžeš obdivovat také prostory nádherného kolínského chrámu svatého Bartoloměje.

Krajinu, kterou se proháněli boží bojovníci ve filmu, můžeš objevovat na žluté turistické trase, která vede od lomu Velká Amerika přes lom Mexiko a Malá Amerika až na hrad Karlštejn. Nebo můžeš návštěvu hradu vynechat a pokračovat k lomu Homolák a Koněpruským jeskyním. Ve snímku najdeš také záběry z vrchu Plešivec, kterému se přezdívá Brdský Olymp. Cestou na 700 metrů vysoký kopec potkáš kamenné moře, jezírka, vyhlídky a hradiště z doby bronzové.

Kam za českou klasikou?

Baví tě spíše česká filmová klasika než zahraniční trháky? I pro tebe máme tipy, kam vyrazit na prázdninový výlet. Navštiv třeba zříceninu hradu Valečov, kde se natáčela pohádka Lotrando a Zubejda

Na hradě Krakovec zase sídlil rod Brtníků z Brtníku v pohádce Ať žijí duchové. Můžeš se podívat na místa, kde Leontýnka pletla věneček a kde se vedoucí samoobsluhy Jouza rozhodl pěstovat žampiony. Hrad nese gotické prvky a sloužil jako útočiště mistra Jana Husa poté, co opustil Prahu.

Miloval*a jsi v dětství seriál Bylo nás pět? Do dětských let tě vrátí procházka po městě Kouřim. Na Mírovém náměstí pořád najdeš koloniál rodiny Bajzovy. Snadno poznáš kostel sv. Štěpána, Pražskou bránu i hostinec, kde můžeš dodnes posedět u piva.

Než všechny zmíněné lokace navštívíš, máš o zábavu postaráno. Je vidět, že střední Čechy mají opravdu co nabídnout, takže se neboj naplánovat si delší poznávací filmovou dovolenou. Nudit se určitě nebudeš.

Domů
Sdílet
Diskuse