Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
7. srpna 2023 11:30
Čas čtení 2:33
Adriana Královičová

FOTO: Unikátní glamping v srdci panenské přírody. Kontakt s přírodou můžeš navázat nedaleko českých hranic

FOTO: Unikátní glamping v srdci panenské přírody. Kontakt s přírodou můžeš navázat nedaleko českých hranic
Zdroj: Archív: YATU - Ekologický glamping
KULTURA DOBRODRUŽNÉ ZÁŽITKY DOVOLENÁ LETNÍ ZÁŽITKY
Uložit Uložené

Manželský pár se nechal inspirovat cestováním po světě. Kolik stojí pronájem ve stanech připomínajících mongolskou jurtu? Text vyšel původně na slovenském Refresher.sk.

Matúš se svou anglickou manželkou Donnou žije v Británii, když však v roce 2019 cestovali po světě, napadla je myšlenka postavit ekologický glampingový stan. Lokalitu si vybrali v obci Drábsko ve Slovenském rudohoří. Jejich projekt dnes můžeš znát pod jménem YATU. Nejprve na daném místě plánovali postavit mongolskou jurtu (typické obydlí mongolských pastevců pozn. red.), ale stan z Mongolska jim nepřišel včas. Nakonec se tedy rozhodli pro obrovský glampingový stan. Obklopuje ho panenská příroda, les, pastviny i potok.

Při projektu se zaměřili na hlavní body, a to atraktivitu, praktičnost a udržitelnost. Jelikož žijí v zahraničí, pracovali na stavbě i na dálku, a právě proto byla realizace delší a nákladnější.

„Na projekt jsme měli stanovený určitý rozpočet, ale ten jsme samozřejmě překročili. Počítali jsme s tím, že spolu s platformou, na které stan stojí, a s kuchyňkou a se stanem nás to bude stát okolo 4 000 až 5 000 eur, ale přešvihli jsme to asi o 70 procent. Slovensko už není tak levná země, jako když jsem z ní v roce 2014 odcházel,“ směje se Matúš.

Doporučeno
Aplikace a tipy, které se ti hodí na roadtripu, ať jsi řidič, nebo passenger princess Aplikace a tipy, které se ti hodí na roadtripu, ať jsi řidič, nebo passenger princess 11. srpna 2023 12:30

Tento zajímavý prostor umožňuje návštěvníkům opět navázat kontakt s přírodou a vzdálit se ruchu každodenního života. Zvonový stan je zcela izolován od sítě a zároveň je ekologický. Manželská dvojice věnovala velkou pozornost tomu, aby ubytování poskytovalo tiché a komfortní prostředí, které je ideální pro páry či malé rodiny. Venku najdeš i malou kuchyňku, ve které si můžeš uvařit.

glamping, Slovensko, interiérový dizajn, architektúra
Zdroj: Archív: YATU – Ekologický glamping

Inspirace ve světě

„Věděli jsme, že chceme na místě postavit velký stan, ve kterém by se lidé mohli ubytovat. Během cestování jsme se o turistice naučili opravdu hodně. Bohužel také to, jak škodí životnímu prostředí. Všímali jsme si, co nám jako turistům chybělo a co bychom při našich pobytech ocenili. Všechno jsme se snažili implementovat do našeho budoucího projektu,“ uvádí Matúš.

Jak tak Matúš s Donnou stáli uprostřed mongolské pouště a všude kolem se povalovaly plastové sáčky, uvědomili si, že svůj projekt chtějí postavit co „nejzelenější“. Poušť byla přeplněná turisty, i proto je napadlo, že se budou snažit rozjet v oblasti Drábska tzv. pomalý turismus. „Když jsme se vrátili z cest do Anglie, uvědomili jsme si, jak žijeme. Z toho vznikla myšlenka, že postavíme glamping a představíme jiný druh turismu než ten, který zahrnuje roubenky či sruby. Jsou sice krásné, ale mám pocit, že Slovensko je jimi už přesycené,“ říká.

glamping, Slovensko, architektúra
Zdroj: Archív: majiteľ YATU glamping

Pozemek, na kterém glampingový stan stojí, se nachází hned vedle farmy Matúšových rodičů, kde vyrábějí sýry, poskytují ubytování či jezdecké služby. Matúš s manželkou postupně koupili pár pozemků v okolí, protože viděli, že je krásný okolní kus země téměř nevyužitý. „Když to například srovnáte s Tatrami, tento kraj si zachoval panenskou přírodu. Kolem není opravdu nic. Jen les, příroda, zvířata a potok,“ říká Slovák.

Doporučeno
Levné letenky do Itálie: Vyraz na budget friendly výlet a vyhřej se na slunci, když v Česku prší Levné letenky do Itálie: Vyraz na budget friendly výlet a vyhřej se na slunci, když v Česku prší 18. července 2023 17:00

Majitelé si vyhráli i s nábytkem. Ve stanu najdeš starší „levné“ kusy z druhé ruky z Anglie. Ty manželé přebrousili a natřeli ekologickými barvami. Uvnitř se nachází také dvojitá postel, futon, který slouží jako přistýlka, dvě skříňky, malá knihovna, pícka s příslušenstvím a solární generátor, který poskytuje elektřinu.

glamping, Slovensko, interiérový dizajn, architektúraglamping, Slovensko, interiérový dizajn, architektúraglamping, Slovensko, interiérový dizajn, architektúraglamping, Slovensko, architektúra, interiérový dizajn
Zobrazit galerii
(13)

Podpora pomalého turismu

Matúš říká, že i když rozpočet překročili, „vychytali“ chyby, které jim umožní při dalších projektech ušetřit. Stan objednali od belgické společnosti, není izolovaný, a tak je vhodný pouze pro letní měsíce. Je vyhřívaný dřevěnou píckou. „Vyzkoušíme, jak to bude fungovat přes zimní sezónu. Možná sáhneme po jurtách, které jsou izolované. Jsou to takové malé skládací domky,“ dodává.

Matúš plánuje postavit na pozemku i další „stany“, ale zároveň nechce, aby místo začalo připomínat kemp. Hostům chtějí dopřát maximální soukromí. Pokud by byl o tento typ ubytování zájem, chtěli by se spojit s farmou rodičů a nabízet turistům lokální jídlo. „S manželkou přemýšlíme, že bychom to lidem v Anglii nabízeli jako takový ekologický balíček. Podpořili bychom tak pomalý turismus na Slovensku,“ dodává Matúš.

Pokud tě ubytování zaujalo a chceš strávit víkend v srdci slovenské přírody, připrav si na pobyt ve stanu 70 eur za noc.

Domů
Sdílet
Diskuse