Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
Tento článek je sponzorovaný obsah společnosti ála Palla.
4. října 2023 17:00
Čas čtení 3:17
Sponzorovaný obsah

Proč bys měl*a používat SPF i v zimě: S dermatoložkou vysvětlujeme, jaký faktor zvolit

Proč bys měl*a používat SPF i v zimě: S dermatoložkou vysvětlujeme, jaký faktor zvolit
Zdroj: àla Palla
MÓDA PÉČE O PLEŤ SPF A OCHRANA PŘED SLUNCEM
Uložit Uložené

Snad každý z nás už alespoň jednou litoval toho, že se pořádně nenamazal. A možná se budeš divit, ale i na podzim je to stále aktuální téma.

Potřebu používat SPF máme spojenou pouze s létem nebo s dovolenou. Jenže podrážděná pokožka není to jediné, čemu se bez ochrany proti slunci vystavuješ. UV záření může způsobit také stárnutí kůže a další nepříjemnosti. A proniká skrze mraky, takže se mu nevyhneš ani v chladnějším období. Společně s dermatoložkou a zakladatelkou kosmetiky ála Palla Alenou Pallovou ti teď vysvětlíme, jak SPF používat, aby byla tvá pokožka opravdu chráněná.

Co udává faktor SPF?

SPF je zkratka pro anglická slova Sun Protection Factor, tedy ochranný faktor. Označuje dobu, jakou může být pokožka vystavována slunečním paprskům, aniž by se spálila. Už tento fakt naznačuje, jak mylná je představa, že když se ráno namažeš opalovacím krémem, jsi na celý den safe.

Číslo uvedené na výrobku udává, kolikrát déle může být kůže na slunci oproti době, kterou by tam mohla být bez ochrany. Pojďme si to vysvětlit na příkladu. Olej na opalování álla Palla má SPF faktor 20. Jestliže se bez opalovacího přípravku spálíš za 5 minut, s SPF 20 je to 5 × 20 – 100 minut, tedy necelé 2 hodiny. Kapky na opalování určené na pleť mají ochranný faktor 50. Takže pokud se běžně spálíš za 5 minut, s kapkami se tato doba prodlouží na 250 minut, tedy 4 hodiny.

àla Palla, kosmetika, SPF
Zdroj: àla Palla

Konkrétní doba, po kterou SPF chrání pokožku, záleží na tom, jaký jsi fototyp. To poznáš podle barvy kůže, očí, vlasů a toho, jak tvoje pokožka reaguje na opalování. S určením ti pomůže následující tabulka.

  FOTOTYP 1 FOTOTYP 2 FOTOTYP 3 FOTOTYP 4
KŮŽE velmi světlá, až bílá světlá, má pihy olivová, s nádechem hnědé hnědá, nemá pihy
OČI světle modré, šedé modré, zelené, světle hnědé zelené, šedé, hnědé tmavě hnědé
VLASY světle blond blond, zrzavé světle hnědé tmavě hnědé
OPALOVÁNÍ velmi těžko se opaluje, snadno se spálí dosáhne pouze slabého opálení, je náchylná ke spálení poměrně snadno se opaluje, občas se spálí velmi snadno se opaluje, spálí se zřídka
 

Obecně platí, že čím nižší číslo fototypu máš, tím víc musíš svou kůži chránit – používat vyšší faktor ochrany a mazat se častěji. 

Proč se vlastně chránit před UV zářením?

UV záření působí negativně na pokožku a může způsobovat kožní problémy. Rozdělujeme ho na:

  • UVA (UV – aging) – způsobuje stárnutí kůže a pigmentové skvrny
  • UVB (UV – burning) – je příčinou nepříjemného spálení kůže

Na SPF výrobcích najdeš, proti kterému z těchto dvou typů působí. Ideální jsou širokospektrální SPF, která kůži chrání před oběma typy záření. Takové produkty najdeš v nabídce kosmetiky ála Palla. Poskytnou tvé pokožce potřebnou ochranu a díky aktivním látkám jí dopřejí péči, kterou potřebuje.

nakupuj SPF ála palla
àla Palla, Alena Pallová
Zdroj: àla Palla

Podle čeho poznáš, jaké SPF ráno použít?

Jak už jsme zmínili na začátku, SPF ochranu je potřeba zahrnout do skin care i v chladnějších měsících. „Během plánovaného pobytu na slunci, ať už v létě, nebo v zimě, je potřeba sledovat UV index. Čím je tento UV index vyšší, tím je pravděpodobnější možné poškození pokožky a hůře dochází k její regeneraci,“ vysvětluje Alena Pallová. UV index pro daný den najdeš v každé appce na počasí. Čím je vyšší, tím vyšší ochranný faktor bys měl*a použít.

Pokud se chystáš jen na krátkou cestu do práce či do školy a zpět domů, bude ti stačit i SPF v kvalitním make-upu. „V běžný den nepředpokládáme cílené vystavování se slunečnímu záření v delším časovém intervalu,“ doplňuje estetická dermatoložka.

Estetická dermatoložka Alena Pallová.
Estetická dermatoložka Alena Pallová. Zdroj: àla Palla

Používáš produkty správně?

Dalším důležitým krokem k perfektní ochraně je množství přípravku. „Aby produkt dosáhl uvedené úrovně ochrany SPF, měl by být aplikovaný nános 2 mg na cm², což představuje asi 36 gramů, respektive 35 ml výrobku na pokrytí plochy těla průměrného dospělého člověka. Pro lepší představu, 35 ml je 6 čajových lžiček,“ popisuje Alena Pallová.

Pokud se jdeš koupat nebo například sportuješ, je nutné produkt vždy nanést znovu. „Všechny SPF produkty bez ohledu na značku či voděodolnost je potřebné reaplikovat po koupání, pocení či osušení ručníkem,“ upozorňuje odbornice.

Často také zapomínáme na hůře přístupná místa, kde ale paradoxně spálení kůže bolí obvykle nejvíc. Dbej na to, abys namazal*a chodidla, uši, rty, ale také pokožku hlavy (jestli nemáš klobouk nebo kšiltovku) a krk. Když budeš na tato místa zapomínat, můžeš po několika letech zpozorovat, že je na nich kůže unavenější a působí starší.

Neméně důležitá je péče po opalování. Kůže namáhaná sluncem potřebuje hydrataci a ošetření, které jí dopřejí speciálně vyvinuté produkty. Pokud je zrovna nemáš po ruce, použij alespoň klasické hydratační mléko.

àla Palla, přírodní kosmetika
Zdroj: àla Palla

Můžeš použít tělový opalovací přípravek na obličej?

Tahle otázka trápí spoustu lidí. A odpověď zní: ano. „Přípravky na tělo je možné používat i na tvář. Pleti tělovými přípravky neuškodíte a účinek SPF ochrany se zachovává. Avšak pokožka tváře potřebuje intenzivnější péči, proto v kosmetice všeobecně, stejně jako v SPF produktech, najdete speciální produkty na tvář a tělo. Stejně byly vytvořené i naše SPF produkty – kapky určené na tvář a oleje na tělo,“ říká Alena Pallová. 

My ještě doplníme, že po použití jakýchkoliv SPF přípravků je vždy nutné pleť pořádně odlíčit, vyčistit a ošetřit hydratačním krémem. Všechny potřebné produkty pro kompletní skin care najdeš v nabídce ála Palla

àla Palla, přírodní kosmetika
Zdroj: àla Palla
Domů
Sdílet
Diskuse