Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
14. září 2023 11:19
Čas čtení 1:15
Vojtěch Vanda

Špinaví, odporní zabijáci v nevýrazném oblečení? Ne, Vikingové údajně vypadali jako popoví zpěváci ze 70. let

Špinaví, odporní zabijáci v nevýrazném oblečení? Ne, Vikingové údajně vypadali jako popoví zpěváci ze 70. let
Zdroj: National Museum of Denmark / Roberto Fortuna
HISTORIE
Uložit Uložené

Nejen z filmů, ale i z knih nebo výkladů učitelů*učitelek dějepisu jsme vždycky měli pocit, že Vikingové museli nenávidět barevné oblečení, smrdět a zabíjet. Dle výzkumu Národního muzea v Dánsku se však jedná o velkou mýlku, tedy minimálně v oblečení.

Dedukce, jak se mohli Vikingové doopravdy oblékat, vzešla ze studie národního dánského muzea v Kodani, jež se věnovala rekonstrukci oblečení ze dvou zachovalých vikinských hrobů. Jeden náležel –⁠ jak se zdá z darů, které u něj byly nalezeny –⁠ zámožnému muži z doby kolem roku 900 v Bjerringhøj u městečka Mammen, druhý zase ženě ve Hvilehøj. 

Vědci konstatovali, že oblečení, se kterým byl pochován muž v Bjerringhøj, je nejlepším textilním pozůstatkem ze všech nalezených hrobů v rámci vikinské éry ve Skandinávii. „Nevíme ale přesně, odkud jednotlivé fragmenty pocházejí ani jak byly použity,“ upozorňují proto v textu.

I když je celá rekonstrukce jeho oděvu jen interpretací, vypadá zajímavě. Vzhled popsala Charlotte Rimstad, která taktéž informuje o nových nálezech projektu Fashioning the Viking Age na Instagramu.

Barevné oblečení, geometrické vzorce

„Skládá se z tuniky z nebarvené vlny, na které jsou vyšívané akantové listy, čtyřnohá zvířata, ptáčci a masky. Plášť je z bobří kůže, zdobený vlněnými pruhy,“ popisují oděv z rekonstrukce, který by s největší pravděpodobností mohl mít na sobě právě muž z hrobu.

dánsko vikingové
Zdroj: National Museum of Denmark / Roberto Fortuna

Jeho oblečení nemělo být jednolité, ale naopak protkáno mnoha motivy. Navíc ozdobné střapce se údajně protkávaly stříbrem a zlatem. Interpretace oblečení z hrobu ženy zase hovoří o červených šatech s bílou výšivkou s křížovým vzorem, které vědce zvlášť překvapily. Prý se jedná o raritní zjištění. 

Žena měla mít také pásek tkaný z hedvábí a stříbra. Kontrast dobře vyvážených barev měl zvýraznit geometrické vzory. Boty měla mít zase z kozí kůže. 

vikingové dánsko
Zdroj: National Museum of Denmark / Roberto Fortuna

„Ženy v době Vikingů nosily několik různých typů dlouhých šatů. Často používaly spodní prádlo nebo košilku ze lnu nebo vlny s dlouhými rukávy. Přes to byly oblečeny vlněné šaty. Nejznámější jsou ‚podvěšené šaty‘, svrchní šaty s ramínky upevněnými pod rameny pomocí velkých oválných broží,“ komentovali vědci.

Celý projekt Fashioning the Viking Age trval pět let (2018–2023) a je rozdělen na tři části. Pokud tě zajímají detaily, klikni na rozcestník dánského národního muzea, který tě dál navede.

Domů
Sdílet
Diskuse