Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
5. listopadu 2023 16:00
Čas čtení 5:39
Tereza Šnajdrová

Karel Gott, Ed Sheeran nebo Taylor Swift. Toto je 10 nejznámějších soudních sporů v oblasti hudby

Karel Gott, Ed Sheeran nebo Taylor Swift. Toto je 10 nejznámějších soudních sporů v oblasti hudby
Zdroj: TASR/Pavel Neubauer / Disney+/volně k použití
ZAJÍMAVOSTI ČESKÁ HUDBA ED SHEERAN HUDBA KAREL GOTT TAYLOR SWIFT THE ROLLING STONES
Uložit Uložené

Tak kdo tady koho vykrádá? Podíváme se na zoubek těm nejznámějším žalobám v oblasti hudby.

Na světě existuje neskutečné kvantum hudby. V psaní textů a vymýšlení melodií či kytarových linek neexistují hranice a stále lze přicházet s něčím novým. Přesto se ale najdou tací, kteří si raději bez dovolení „vypůjčí“ již existující tóny. Takové loupeže se ale nevyplácí a své o tom ví třeba rapper Vanilla Ice, který vykradl jednu z nejznámějších rockových písní. Vanilla Ice ale není sám. Přinášíme ti 10 nejznámějších českých i světových soudních sporů v oblasti hudby. 

Doporučeno
Cigarettes After Sex: Žárlivost je známkou nejistoty. Jsem rád, že lidé naši hudbu poslouchají při sexu Cigarettes After Sex: Žárlivost je známkou nejistoty. Jsem rád, že lidé naši hudbu poslouchají při sexu 1. listopadu 2023 12:00

1. Karel Gott vs. James Bay

Letos v létě se české soudy začaly zaobírat zajímavou žalobou, v níž figurují dva hudební velikáni – zesnulý zpěvák Karel Gott a britský písničkář James Bay. Toho žalují zástupci zesnulého Ladislava Štaidla, autora hudby k písni Pábitelé, kterou měl v repertoáru Karel Gott. James Bay měl podle Štaidlových zástupců okopírovat identický nosný motiv a použít jej ke své písni Hold Back the River

 
Skladbu Pábitelé Karel Gott nazpíval už v roce 1984, kdežto Hold Back the River vznikla až v roce 2014. Co se úspěšnosti týče, píseň Jamese Baye vítězí na plné čáře. Zpěvák za ni získal nominaci na cenu Grammy a jenom na Spotify má více než 670 milionů poslechů.
 
Štaidla po jeho smrti u soudu zastupoval syn Jiří, který s touhle žalobou pravděpodobně ostrouhá. „Jelikož Ústavní soud nezjistil, že by napadenými rozhodnutími byla porušena ústavně zaručená práva stěžovatelů, jejich ústavní stížnost odmítl jako zjevně neopodstatněnou,“ píše se v usnesení. Další soud by ale měl následovat.

2. Taylor Swift vs. Sean Hall & Nathan Butler

Po dlouhých pěti letech byla koncem minulého roku uzavřena žaloba, kterou podali dva autoři na Taylor Swift kvůli její písni Shake It Off. Sean Hall a Nathan Butler byli přesvědčeni o tom, že zpěvačka vykradla singl Playas Gon’ Play, který v roce 2001 napsali pro skupinu 3LW.
 
Swift na svou obranu tvrdila, že dokud na ni nebyla podána žaloba, ani netušila, že taková píseň nebo skupina existuje. Tenhle song se přitom těší poměrně velké popularitě. V roce 2001 se dostal do žebříčku Billboard Hot 100 a na YouTube jej zhlédlo více než 16 milionů lidí. Nevěší nám tady někdo bulíky na nos?
 
Hlavními důvody žaloby byla fráze „haters gonna hate“, kterou nalezneš v obou těchto písních, údajně stejné melodické linky i opakující se frázování v refrénu. Obě strany se nakonec dohodly a soudy požádaly, aby žalobu zamítly. Podmínky vyrovnání veřejnosti nejsou známy, ale pravděpodobně se bude jednat o pořádný balík prašulí.

3. Radiohead vs. Lana Del Rey

V roce 2018 celý svět napjatě sledoval, jak dopadne spor mezi dvěma hudebními velikány. Kapela Radiohead měla zažalovat femme fatale Lanu Del Rey za její skladbu Get Free, která měla údajně vycházet z jejich písně Creep z roku 1993.
 
Del Rey uvedla, že Radiohead po ní požadují 100 procent licenčních poplatků, ale kapela toto nařčení popřela. Odmítala i to, že by se se zpěvačkou pouštěla do soudního sporu. Jenže Lana Del Rey tvrdila opak. Během své show na festivalu Lollapalooza v Brazílii řekla, že spor byl konečně urovnán. „Teď, když byl náš soudní spor urovnán, myslím, že svoji píseň mohu zpívat, kdykoli chci, ne?“ prohlásila.


Jak konkrétně byl konflikt mezi umělci a umělkyní vyřešen, není jisté.

4. Jan Kalousek vs. Support Lesbiens

V seznamu nejznámějších hudebních žalob nesmí chybět ani jeden český bizárek. Písničkář a politik Jan Kalousek se v roce 2010 ohradil proti kapele Support Lesbiens a její skladbě In Da Yard. Jaromír Helešic, bývalý kytarista skupiny, prý pro píseň použil motivy songu Chodím ulicí od Jana Kalouska.
 
Jednalo se o vůbec první žalobu podobného typu v Česku a případ pořádně potrápil hlavičky všech zúčastněných, včetně předsedkyně odvolacího senátu Romany Vostrejšové. Ta nakonec oba umělce vyzvala, aby se vyrovnali mimosoudně, což však Helešic odmítl. „Spor je vysoce odborný, a právě proto se snažím dojít k nějakému výsledku, podle kterého se bude pokračovat dál,“ řekl v jednací síni.
 
Spor nakonec vyhrál Kalousek a Helešic mu musel zaplatit pokutu 200 tisíc korun.

5. Led Zeppelin vs. Spirit

Před třemi lety byl konečně uzavřen soudní spor mezi britskou rockovou kapelou Led Zeppelin a americkými rockery Spirit. Ti Zeppeliny obvinili z plagiátorství. Hudební velikáni měli údajně okopírovat jednu ze svých nejslavnějších písní – Stairway to Heaven.
 
Do hitu z roku 1971 měli použít kytarový motiv z instrumentální skladby Taurus od skupiny Spirit. „Bylo to pro mě něco naprosto neznámého,“ bránil se kytarista Jimmy Page, který prý onu skladbu nikdy neslyšel. Spolu se zpěvákem Robertem Plantem také argumentoval tím, že sled akordů použitých ke Stairway to Heaven je velmi obvyklý a není možné, aby se na něj vztahovala právní ochrana.
 
Jednalo se o jeden z nejsledovanějších sporů o autorská práva, protože pokud by Zeppelini prohráli, museli by jako odškodné zaplatit miliony dolarů. Soudní spor však nakonec vyhráli a méně slavná skupina tak pořádně ostrouhala.

6. Ed Sheeran vs. Sami Switch

O pořádný balík peněz v roce 2022 málem přišel britský písničkář Ed Sheeran. Ten byl obviněn skladatelem Samim Switchem z toho, že hitem Shape Of You vykradl jeho píseň Oh Why z roku 2015. Problematický měl být refrén Shape Of You, který byl prý až „nápadně podobný“ refrénu Oh Why.
 
Sheeran toto nařčení již od začátku odmítal a během 11 dnů dlouhého procesu musel dopodrobna popsat svůj tvůrčí proces, který ho k Shape Of You přivedl. „Jeho píseň jsem ani neslyšel. Vždy se snažím být spravedlivý a zásluhy připisuji každému, kdo jen malinko přispěje k mým skladbám,“ řekl zpěvák s irskými kořeny.
 
Sami Switch nakonec soudní spor prohrál. „I když existuje podobnost mezi refrénem Oh Why a Shape Of You, existují tam také významné rozdíly,“ řekl soudce a žalobu smetl ze stolu.

7. The Rolling Stones vs. The Verve

Jak se zdá, soudní bitvy vyhrávají především ti slavnější. A jinak tomu nebylo ani v případě The Rolling Stones a The Verve. Hit Bitter Sweet Symphony, který vznikl v 90. letech, asi netřeba představovat. Tuhle pecku zná prostě každý. Nicméně manažer Rolling Stones zařídil, aby z něj kapela The Verve nedostala ani korunu.
 
Bitter Sweet Symphony totiž obsahuje jeden sampl z The Last Time od „Stounů“, kvůli čemuž soud rozhodl, že autor písně Richard Ashcroft nemá nárok ani na cent a veškeré výtěžky poputují Micku Jaggerovi a Keithu Richardsovi. A to i přesto, že s vysamplovaným smyčcovým motivem nemají nic společného.
 
Nařízení soudu bylo velmi pochybné, neboť Stouni tento motiv nesložili a roli tu pravděpodobně hrála pouze jejich sláva. Rockové legendy se proto rozhodly, že práva na píseň Ashcroftovi vrátí zpět. „Bylo to od nich neskutečně milé a velkorysé. Vždycky to byla nejlepší rokenrolová skupina na světě,“ řekl autor písně Bitter Sweet Symphony.

8. Queen & David Bowie vs. Vanilla Ice

Dostáváme se do finiše a tím i k nechvalně proslulému sporu mezi americkým rapperem Vanillou Icem, skupinou Queen a Davidem Bowiem. Když Queeni a David Bowie v roce 1981 vydali skladbu Under Pressure, pravděpodobně netušili, že se bude jednat o jednu z nejikoničtějších rockových písní všech dob. Podle její basové linky ji během pár sekund pozná i ten největší neználek, a proto je až k nevíře, že si Vanilla Ice myslel, že by si ji mohl bez povšimnutí „vypůjčit“.
 
Basovou linku Under Pressure vložil do své písně Ice Ice Baby a nikoho nepřekvapí, že kvůli tomu skončil před soudem. Ten nakonec rozhodl, že se mají umělci vyrovnat mimosoudně. Dopadlo to tak, že rapper musel původním autorům zaplatit nemalé peníze a musel je uvést jako spoluautory písně.
 
Well, krást se nevyplácí!

9. Katy Perry vs. Marcus Gray

Znáš rappera Marcuse Graye? My taky ne! Každopádně tenhle týpek se rozhodl žalovat americkou popstar Katy Perry, která prý vykradla jeho skladbu Joyful Noise. Její osmitónový riff si měla zpěvačka uzurpovat do své písně Dark Horse a za to, že údajně měla takové ruce nenechavé, po ní rapper požadoval pokutu ve výši 2,8 milionu dolarů.
 
Asi tušíš, jak tenhle soudní spor dopadl. Melodie prý není obzvláště jedinečná či vzácná a výhra rappera v soudním sporu by v podstatě znamenala „povolení monopolu na dvoutónové výškové sekvence, nebo dokonce samotnou mollovou stupnici“.
 
„Chlapče, měl bys vědět, do čeho padáš. Zlato, máš na to koule?“ Tato slova Katty Perry Marcus asi přehlédl… Jinak by se do takového soudního sporu nepouštěl.

10. Marvin Gaye Estate vs. Robin Thicke & Pharrell Williams

V jednom z nedávných případů soud přece jenom rozhodl ve prospěch „slabšího“. V roce 2018 skončila pětiletá právní bitva mezi Marvinem Gayem Estatem, Robinem Thickem a Pharrellem Williamsem. Thick a Williams měli písní Blurred Lines vykrást Estatovu skladbu Got To Give It Up z roku 1977.
 
Soud tuto domněnku potvrdil a hitmakerům uložil pokutu ve výši pěti milionů dolarů. Radost vidět, že pravda skutečně vítězí.

Domů
Sdílet
Diskuse