Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
6. ledna 2024 12:00
Čas čtení 4:49
Denisa Šútorová

Popelka prý byla kurtizána, Sněhurka zase německá hraběnka. Toto jsou skuteční lidé, kteří inspirovali známé Disneyho postavy

Popelka prý byla kurtizána, Sněhurka zase německá hraběnka. Toto jsou skuteční lidé, kteří inspirovali známé Disneyho postavy
FILMY A SERIÁLY FILM HISTORIE
Uložit Uložené

Za nejznámějšími animáky světa často není jen fantazie tvůrců, ale stojí za nimi i skutečná fakta. Které známé princezny od Disneyho skutečně existovaly? V článku ti přinášíme několik zajímavostí.

Při vzpomínce na dětství si mnoho z nás představí právě animáky od Disneyho. Nezapomenutelné pohádkové příběhy, které se světoví tvůrci rozhodli přinést na obrazovky, však nečerpají inspiraci jen z literárních předloh, ale v mnoha případech také ze skutečných historických faktů.

Přestože princeznou, o které je známo, že skutečně existovala, je právě Pocahontas, možná tě překvapí, že není jediná. V článku si přečteš zajímavosti o Sněhurce, Popelce či Krásce a zvířeti. Za jejich příběhy se totiž skrývá dávná historie.

V Refresheru pro tebe rádi sbíráme zajímavosti z filmového či seriálového světa. Tvorbu dalších kvalitních výstupů podpoříš, pokud se staneš členem klubu REFRESHER+. Všechny články si kromě toho přečteš bez omezení.

Sněhurka

Pohádka Sněhurka a sedm trpaslíků se roku 1937 stala prvním celovečerním animovaným filmem Walta Disneyho. Tvůrci ale čerpali inspiraci ze sbírky pohádek bratří Grimmů Kinder- und Hausmärchen. První písemná podoba příběhu o Sněhurce se totiž objevila právě tam již roku 1812.

Doporučeno
Gloria Ramirez byla toxická žena. Svým tělem nakazila 23 zdravotníků, ti omdlévali a nemohli se hýbat Gloria Ramirez byla toxická žena. Svým tělem nakazila 23 zdravotníků, ti omdlévali a nemohli se hýbat 1. května 2024 10:00

Kromě toho, že bratři Grimmové spojili prvky mýtů a dalších literárních děl, existuje několik důkazů, že hlavním námětem pohádkové postavy byla skutečná dívka. Podle portálu Medium se část výzkumů přiklání k tomu, že Sněhurka je inspirována baronkou z 18. století Marií Sophií Margarethou Catharinou von Erthal. History Daily, jakož i většina vědců včetně Eckharda Sandera se přiklánějí spíše k německé hraběnce Margaretě von Waldeck, která žila v 16. století.

snowwhite
Zdroj: Universal Pictures, Universal Pictures Home Entertainment, Disney, Relativity Media, 20th Century Home Entertainment, StudioCanal UK

Margaretha byla dcerou Filipa IV., hraběte z Waldecku-Wildungenu, a jeho první manželky. Vynikala vskutku výjimečnou krásou, ke které přispívala sněhobílá pokožka, rubínové rty a překvapivě dlouhé blond vlasy (ne tmavé, jaké jí jsou připisovány standardně v příbězích po celém světě). Když jí byly čtyři roky, její matka zemřela a otec se znovu oženil s půvabnou, ale sobeckou, povrchní a narcistickou Katharinou von Harzfeld.

Ta podle mýtů ráda obdivovala svůj vzhled, a tak dostala jako svatební dar od Filipa velké zrcadlo. Věta „Zrcadlo, zrcadlo, řekni, kdo je v zemi zdejší nejkrásnější?“ tak možná skutečně zazněla. Tato část příběhu o Katharině však není historicky doložena. Jisté ale je, že Margarethu z duše nenáviděla, protože její nevlastní dcera byla mnohem krásnější. Když bylo mladé hraběnce šestnáct, poslali ji pryč ze zámku, aby si našla vhodného manžela na královském dvoře v Bruselu, na zámku Valkenburg.

Vyzkoušej předplatné REFRESHER+
a čti vše bez omezení
Přidej se k předplatitelům
nebo Odemkni článek přes SMS
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 151393 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Dočti článek do konce za SMS v hodnotě 89 Kč. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti články bez omezení celý měsíc – předplatné jen za 36 Kč navíc v porovnaní s jedním článkem. Jak to funguje?
POSLAT SMS
Čti bez omezení celý měsíc. Stačí poslat SMS (za 125 Kč). Jak to funguje?
POSLAT SMS

Co se dozvíš po odemčení?

  • Kde žila a jak skončila skutečná Sněhurka.
  • Jak vypadá nejstarší verze egyptské Popelky a co z ní jsou historická fakta.
  • Zda si skutečná Belle opravdu vzala muže, který připomínal zvíře.
  • Zda se Pocahontas opravdu zamilovala do Johna Smithe a s kým měla později dítě.
Domů
Sdílet
Diskuse