Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
15. ledna 2024 18:10
Čas čtení 0:53
Ilona Hobzová

Jak komunikovat s pacientem v kritické situaci? Realitu mediků mapuje český dokument, najdeš ho na YouTube

Jak komunikovat s pacientem v kritické situaci? Realitu mediků mapuje český dokument, najdeš ho na YouTube
Zdroj: Jindřich Andrš
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Filmový dokument vznikl v koprodukci 2. lékařské fakulty UK a společnosti Gamma Pictures.

Snímek ve třiadvaceti minutách zachycuje skupinu mediků a mediček v různých fázích studia, čtyři pedagogy a pacientku. Vznikl k 70. výročí osamostatnění fakulty. „Fakulta jím ukazuje, že moderní kurikulum medicíny obsahuje mnohem víc než memorování, které se s medicínou tradičně pojí: pevné místo v něm mají i simulace a praktický nácvik reálných situací. A ty mohou být velmi realistické, dramatické a emočně náročné,“ vysvětlili zástupci fakulty.

Doporučeno
Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet Většina lidí nechodí na preventivní prohlídky. Zde je přehled těch, na které je potřeba docházet 12. ledna 2024 18:11

Je natočen observační metodou, kdy jako tichý pozorovatel sleduje mediky a medičky v předmětech K10 (klinických deset dní neboli stínování lékaře), profesní komunikace a simulace kritických stavů. „Jsou klíčovou součástí praktické výuky na naší fakultě. Připravují budoucí lékaře na řešení konkrétních situací, medicínských i komunikačních. Moderní výuku si bez nich dnes již těžko umím představit,“ citoval server HateFree Culture děkana fakulty Marka Babjuka.

Myšlenka natočit dokument o studentech a studentkách 2. lékařské fakulty vznikla ještě před pandemií covidu-19. Marek Babjuk a docent Martin Kynčl ji oprášili v roce 2022 a oslovili režiséra Jindřicha Andrše, který za své filmy získal Ceny české filmové kritiky za objev roku, dvě nominace na Českého lva a řadu ocenění na světových filmových festivalech.

Doporučeno
Adam Sedlák: Seriál Adikts má upozornit na závislosti, jenom o drogách točit nechci. Bude Banger 2? Adam Sedlák: Seriál Adikts má upozornit na závislosti, jenom o drogách točit nechci. Bude Banger 2? 13. ledna 2024 10:05

Realizace filmu trvala rok, natáčelo se na jaře 2023 na několika ústavech a klinikách. V říjnu loňského roku tvůrčí tým představil dokument Tělo-duše-pacient na 27. mezinárodním festivalu dokumentárních filmů Ji.hlava. Aktuálně je celý dokument ke zhlédnutí na YouTube kanále fakulty.

Domů
Sdílet
Diskuse