Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
16. ledna 2024 7:09
Čas čtení 1:00
Ilona Hobzová

Ústav zaměřený na léčbu drogové závislosti se vymezil vůči seriálu Adikts. Stigmata prý spíše prohlubuje

Ústav zaměřený na léčbu drogové závislosti se vymezil vůči seriálu Adikts. Stigmata prý spíše prohlubuje
Zdroj: Česká televize
FILMY A SERIÁLY ČESKÁ TELEVIZE DROGY
Uložit Uložené

SANANIM je nestátní nezisková organizace, která od svého založení v roce 1990 působí v oblasti drogových závislostí.

A právě tento ústav se v pondělí vyjádřil k novému seriálu Adikts, který minulý týden uvedla Česká televize. Seriál je podle oficiálního vyjádření součástí preventivní kampaně proti drogám. Způsob této prezentace je ale podle ústavu úplně mimo.

Doporučeno
Adam Sedlák: Seriál Adikts má upozornit na závislosti, jenom o drogách točit nechci. Bude Banger 2? Adam Sedlák: Seriál Adikts má upozornit na závislosti, jenom o drogách točit nechci. Bude Banger 2? 13. ledna 2024 10:05

„Náš ústav s potěšením zaznamenal seriál režiséra Adama Sedláka Adikts. Jedná se o součást nové osvětové kampaně z dílny Policie ČR, České asociace pojišťoven a České televize. Chvályhodná snaha přiblížit (nejen) divákům ČT problematiku oboru adiktologie a užívání drog obecně přinesla opravdu hodnotné ovoce,“ píše ústav v úvodu svého vyjádření, dále se ale do tvůrčího týmu seriálu pouští hlavně s nádechem ironie:

„Obdivujeme způsob, jakým autor seriálu doslova vytrolil instituce, které celou kampaň zaštiťují. A poukázal tím na jeden z nejpalčivějších problémů realizace současné protidrogové politiky. Doslova vmetl do tváře institucí všechny ty bezzubé projekty, drogové vlaky, scientologickou prevenci a další nefunkční a často předražené pseudoefektivní prevence. Nebál se vzít na svá bedra přetěžkou roli toho, kdo ukáže nesmyslnost takových projektů, a stvořil jejich apoteózu.“

Anketa:
Jaký máš názor na seriál Adikts?
Souhlasím s názorem ústavu, nelíbí se mi, jak je zpracovaný.
Je to náhodou super.
Neviděl*a jsem.
Souhlasím s názorem ústavu, nelíbí se mi, jak je zpracovaný.
34 %
Je to náhodou super.
40 %
Neviděl*a jsem.
26 %

Následně ale SANANIM vážně uvádí, že na seriál se nedá odborně reagovat, protože nemá s adiktologií nic společného a prezentovat ho jako součást preventivní kampaně je úplně mimo. „A destigmatizaci našich klientů bychom uvítali, ale tu seriál podle nás nepřináší, spíše naopak,“ doplňuje.

Kampaň Zkratky vznikla na základě dramatického nárůstu uživatelů a uživatelek drog a postoje společnosti. „Přes čtyřicet procent Čechů starších 15 let přiznává, že minimálně jednou v životě zkusilo nelegální drogu, a téměř třetina české populace schvaluje rekreační užívání návykových látek,“ uvedl v tiskové zprávě portál Česká asociace pojišťoven (ČAP).

Domů
Sdílet
Diskuse