Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej REFRESHER+ jen za 25 Kč
24. ledna 2024 12:00
Čas čtení 0:18
Vojtěch Vanda

KVÍZ: Co všechno víš o čaji? Otestuj se!

KVÍZ: Co všechno víš o čaji? Otestuj se!
Zdroj: Unsplash / Jia Ye
GASTRO GASTRONOMIE ZDRAVÍ
Uložit Uložené

Pro někoho je to usušená bylina vylouhovaná ve vodě, kterou zrovna dvakrát nemusí. Pro někoho zase životní styl. Obě strany se ale jistě shodnou na tom, že je to kultura sama o sobě, kterou ti tento kvíz rozkryje.

Taky miluješ čaj? Vonící nálev, který nejenže výborně chutná, ale také vypadá krásně esteticky, je prožitkem. Společně s čajovým nádobím a teplou vodou úplně navozuje klidnou atmosféru nedělního odpoledne. 

Samozřejmě někdo si dá radši kávu a další zase nesnesou horké nápoje. Ať tak, či tak, vědět něco o čaji může být přínosné. Jak se totiž dozvíš v kvízu níže, čaj má na planetě nesmazatelné místo jak v jídelníčku, tak kultuře. No schválně, vyplň si jej a uvidíš.

Kvíz
KVÍZ: Co všechno víš o čaji? Otestuj se!
110
Záludná otázka: Co všechno je opravdu čaj?
Lístky ve vodě, které lze vypít
Pouze vylouhované lístky čajovníku
Pouze vylouhované lístky čajovníku a léčivé byliny
Byliny, ovoce, lístky
Vysvětlení
Za pravý čaj se považuje pouze výluh z čajovníku. Označení se ale přeneseně používá i pro nálevy z bylin nebo ovoce. Těm se pak také říká nečaje.
210
Kdy bylo poprvé zaznamenáno pití čaje?
432 př. n. l.
59 př. n. l.
Kolem roku 300
Kolem roku 1000
Vysvětlení
Úplně první písemná zmínka o pití čaje, která je doložitelná, byla objevena v čínských dokumentech z roku 59 př. n. l. Odborníci se nicméně domnívají, že čaj se pil mnohem dříve. Samotný návyk pití čaje s největší pravděpodobností vznikl v Číně v provincii Jün-nan, a to již během vlády dynastie Šang mezi lety 1600–1046 př. n. l. O tom, že by čaj mohl mít léčivé účinky, však jako první napsal až starověký lékař Chua Tchuo, o němž se mluví jako o vynálezci anestezie, ve třetím století našeho letopočtu.
310
Kde se čajovník původně a přirozeně vyskytoval?
Na Srí Lance
V Japonsku a v Číně
V Indii
Na hranicích Indie a Číny
Vysvětlení
Přirozený výskyt čajovníku je v jihovýchodní Asii. Nejčastěji však u hranic Indie a Číny. Vůbec Čína je s čajem velmi spjata. Čajové plantáže se ale dnes nachází v Japonsku, Pákistánu, Íránu, na Srí Lance, Tchaj-wanu, ale také v Keni nebo v Austrálii.
410
Mluvíme-li například o zeleném čaji, velmi často uslyšíme o čaji z Japonska. Východoasijský stát nicméně není ani zdaleka největším producentem. Který stát Japonsko předčí?
Turecko
Argentina
Írán
Všechny
Vysvětlení
Zatímco Japonsko v roce 2020 vyprodukovalo 0,08 milionu tun čaje, Argentina 0,10, Írán 0,16, a Turecko dokonce 0,212.
510
Do jaké výšky může čajovník vyrůst?
Do 1 metru
Do 5 metrů
Do 15 metrů
Do 30 metrů
Vysvětlení
Je to neuvěřitelné, ale ty nejvyšší čajovníky dorůstají až do 30 metrů. Na plantážích se tak ale samozřejmě neděje, tam se růst rostlin hlídá – nejčastěji dorůstají do jednoho metru.
610
Mají zelený a černý čaj stejný původ?
Ano
Ne
Vysvětlení
Samozřejmě, získávají se z čajovníku.
710
A co bílý a žlutý čaj?
Ano
Ne
Vysvětlení
Zase ano. Čajovník je prostě čajovník. Druhy čaje se liší pouhým zpracováním či způsobem pěstování, ve kterém hraje roli například stínění rostlin během jejich růstu, pražení, případně oxidace listů či množství chlorofylu v nich.
810
Proti čaji se často staví káva. Který z těchto nápojů se pije na světě více?
Káva
Čaj
Je to nastejno
Vysvětlení
Možná tě překvapí, že čaj je druhým nejčastěji konzumovaným nápojem na světě. První je voda.
910
Když se řekne čaj, Evropanům často přistane na mysl čaj o páté oblíbený ve Velké Británii. Kde zvyk vznikl?
V Londýně
V Birminghamu
V Manchesteru
Ve Francii
Vysvětlení
Je to tak, onen celosvětově proslavený čas na čaj o páté hodině odpolední je pouze převzatý z francouzské tradice. Převzala ji údajně Anna Russell, vévodkyně z Bedfordu, v polovině 19. století.
1010
Čaj je pro svět natolik důležitý, že získal i mezinárodní den. Kdy se slaví podle OSN?
15. prosince
13. března
21. května
29. listopadu
Vysvětlení
Společnost Matcha Tea píše: „Mezinárodní den čaje vznikl díky odborům, malým pěstitelům čaje a občanským sdružením v Africe i v Asii, kteří chtěli upozornit na velmi nízké platy dělníků na plantážích a nepřiměřeně vysoké náklady pro malé pěstitele čaje.“ Mezinárodní den se v těchto zemích slavil a slaví 15. prosince. Organizace spojených národů jej nicméně ustanovila na 21. května.
Vyhodnotit kvíz
Domů
Sdílet
Diskuse