Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Refresher Česko
Otevřít v aplikaci Refresher
Stáhnout
X
4. února 2024 7:50
Čas čtení 1:15
Karolína Uličná

Vědci vyvinuli novou kalkulačku smrti, která dokáže díky AI vypočítat, kdy člověk zemře

ZAJÍMAVOSTI UMĚLÁ INTELIGENCE
Uložit Uložené

AI měla ve výsledcích skoro 80procentní přesnost.

Nově vyvinutá kalkulačka smrti dokáže pomocí umělé inteligence předpovědět, kdy člověk zemře, se strašidelnou přesností. Kalkulačka se nazývá life2vec a dokáže vypočítat délku života muže nebo ženy tak, že důkladně prozkoumá jejich minulost.

Na začátku však bylo zapotřebí shromáždit obrovské množství dat. Vědci použili informace z let 2008 až 2015 o šesti milionech lidí z Dánska. Soustředili se na skupinu lidí ve věku 35–65 let. V úvahu brali kompletní anamnézu, povolání, příjem, pracovní dobu, místo bydliště či jejich rodinný stav.

Doporučeno
Umělá inteligence od Googlu už funguje česky. Co zvládne? Umělá inteligence od Googlu už funguje česky. Co zvládne? 2. února 2024 11:33

Polovina z těchto lidí od roku 2016 zemřela. Umělá inteligence to nevěděla. Autoři proto použili AI k tomu, aby na základě dat předvídali, kdo zemře do čtyř let od ukončení sběru údajů, tedy mezi lety 2016 a 2020. Po ověření vědci zjistili, že se AI správně trefila až v 78,8 % případů.

„Model však nezohledňuje jiné faktory, jako jsou stravovací návyky nebo každodenní fyzické aktivity, které také mohou ovlivňovat předčasné úmrtí,“ přiblížil Germans Savcisens, hlavní autor studie a výzkumník na katedře aplikované matematiky a informatiky Dánské technické univerzity.

Ilustrační foto.
Ilustrační foto. Zdroj: Flickr/volně k užití

„Používáme technologii ChatGPT k analýze lidských životů tak, že každou osobu představujeme jako sled událostí, které se dějí v jejich životě. Používání sekvence životních událostí nám pomáhá předpovídat lidské životy,“ řekla pro New York Post Sune Lehmann, hlavní autorka studie.

„Využíváme skutečnosti, že lidské životy mají v určitém smyslu podobnost s jazykem. Tak jako slova následují za sebou ve větách, i události v lidských životech následují po sobě,“ vysvětlila Lehmann.

Doporučeno
Nahá Taylor Swift. Internet zaplavily falešné fotky vytvořené umělou inteligencí Nahá Taylor Swift. Internet zaplavily falešné fotky vytvořené umělou inteligencí 26. ledna 2024 17:38

Výzkumníci předávají umělé inteligenci detailní informace o člověku prostřednictvím kódů. Každému údaji přiřadili různé značky, aby byly všechny specificky kategorizovány. Například zlomenina předloktí je označena jako S52, práce v trafice je kódována jako IND4726 a poporodní krvácení je O72.

Lehmann říká, že nechce vyvolávat u lidí strach. Proto robot momentálně není dostupný široké veřejnosti. Pomáhá vědcům zkoumat souvislosti mezi úmrtností a pracovními podmínkami či zdravotní historií lidí. Life2vec se tak pravděpodobně nebude používat k informování konkrétních jednotlivců.

Domů
Sdílet
Diskuse