Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
Vyzkoušej klub Refresher+ už od 0 Kč 😱
29. února 2024 v 8:00
Čas čtení 6:42
Vojtěch Vanda

Čech na Islandu: Práci si tu najde každý, nejhorší je nuda mimo sezónu. Životní úroveň je tu skvělá, ale chybí mi McDonald's

Čech na Islandu: Práci si tu najde každý, nejhorší je nuda mimo sezónu. Životní úroveň je tu skvělá, ale chybí mi McDonald's
Zdroj: Se svolením Jakuba Obsta
ZAJÍMAVOSTI ČESKO CESTOVÁNÍ ISLAND
Uložit Uložené

Možností, kam vycestovat za prací nebo na brigádu, je v Evropě dost. Okoukané země typu Anglie, Skotsko, Německo či Rakousko ale dejme stranou. Hitem posledních let je Island, kde momentálně pobývá i číšník Jakub Obst. Řekl nám, jak to tam chodí.

Na Island se dostal trochu náhodou. Před dvěma lety tam pracoval jeho bratr, a když hledali brigádníky na sezónu, nabídl místo Jakubovi. Jakub chtěl původně na Islandu strávit jen tři měsíce, nakonec se rozhodl zůstat déle.

Jeho zkušenosti může zúročit každý, koho by ostrovní severská země zaujala a chtěl by se sem podívat nebo si rovnou něco vydělat. Jak jednoduché či těžké to je, s jakou životní situací na místě počítat a co Jakuba motivuje zůstat na Islandu ještě nějakou dobu, se dozvíš v rozhovoru.

 
Proč jste se rozhodl na Islandu zůstat?

Mě v Česku momentálně nic neváže, takže jsem se rozhodl zůstat. Nicméně já už jsem byl dvakrát na půl roku v Kanadě, půl roku jsem žil v Anglii, takže mě baví cestovat a pracovat v zahraničí. Je to dobrá šance našetřit nějaké peníze a použít je buď na nějaké další cestování, nebo je uložit. 


Co se týká peněz, je zde mnohem vyšší životní úroveň, což je také jeden z hlavních faktorů. Druhým je skvělá parta lidí, která se nám tu sešla. A žije se tu hezky.


Vy jste mi říkal, že pracujete jako číšník. Proč jste se rozhodl pro toto povolání?Že mi to brácha nabídl, byla náhoda, ale i v Praze jsem brigádničil za barem. Baví mě bavit se s lidmi, mám to rád. I když je to občas fuška, tak je to zábava. Určitě by mě to bavilo víc než práce na farmě, než, když to tak řeknu, přehazovat hnůj na farmě.

Jakubův islandský pracovní kolektiv:

Island Jakub Obst
Zdroj: Se svolením Jakuba Obsta


Stačí vám na práci číšníka na Islandu angličtina?

Určitě. Zatím umím islandsky jen pár slov. Navíc drtivá většina domácích mluví alespoň trochu anglicky, většina však perfektně jako celá Skandinávie. Zde se dokonce ani nedabují filmy či seriály a všechno je otitulkované, takže mají angličtinu odmalička i v televizi. Úroveň jazyka je skvělá, domluvím se i s osmdesátiletým člověkem. Sám jsem možná narazil za celou dobu na tři osoby, co anglicky neuměly.


Islanďané jsou na to navíc zvyklí. Nerad bych vám lhal, ale celá třetina přistěhovalců na Islandu jsou Poláci, pracuje zde spousta lidí ze zahraničí a je normální, že v hotelech a restauracích dělají cizinci, kteří islandštinu neumí. 


Vy jste si našel práci specificky přes rodinu. Je jinak těžké získat zaměstnání na ostrově?

Určitě ne. Když je třeba, přijede sem mnoho sezónních pracovníků. Nedávno jsem četl článek, že na Island přijede za rok 2,5 milionu turistů. Což je na to, že zde žije 350 tisíc lidí, docela dost. 


Zejména na léto, od června do srpna nebo září, se nabírá velké množství pracovníků. Ale i celoročně se zde dá sehnat práce. Zejména na pozicích, jako mám já, nebo dále v hotelech, restauracích, jako housekeeping nebo na farmy. Když člověk trochu pátrá na Facebooku nebo na internetu, tak práci najde.


Jaký je nejefektivnější způsob, jak si práci na Islandu najít? Je dobré to vzít přes nějakou agenturu, nebo to udělat na vlastní triko?

O agenturách jsem od nikoho neslyšel. Vím, že dobře fungují skupiny na Facebooku. Těch je pár. Island má i obrovský webový pracovní portál, kde se dá něco najít. Zejména v sezóně je to fakt jednoduché a kdo sem chce přijet pracovat, tak si místo najde.


Mám pocit, že čím dál víc Čechů, minimálně z mého okolí, se na ostrov v poslední době vydává. Zlepšily se pracovní podmínky, nebo to jen tak vychází?

Pracovní podmínky budou víceméně pořád stejné. Existují zde unie, což je obdoba našich odborů, které stanovují minimální mzdu a pracovníky vcelku chrání. Zaměstnavatelé musí dodržovat určitá pravidla. Ne jak v Česku, kde vám dají stovku na hodinu a konec.

Práci může člověk najít i na farmě.

Island Jakub Obst
Zdroj: Se svolením Jakuba Obsta


Dodržuje se tu minimální mzda, jsou tu přísná pravidla a dle mého názoru dobré podmínky. Každoročně se zvedá počet turistů, což znamená čím dál větší potřebu zaměstnanců, a to, že registrujete více Čechů, může být asi tím, že se to v Česku víc rozkřiklo a jezdí sem rádi. Porovnání ale v ruce nemám.

Přidej se do klubu REFRESHER+
Zkušební
0 Kč
7 dní zdarma
Přístup k prémiovým článkům
Nejdříve máš předplatné na 7 dní zdarma a následně od 29. 10. 2024 platíš 125 Kč jednou za 4 týdny
Základní
125 Kč
Účtuje se jednou za 4 týdny
31,25 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Méně reklam
150 kreditů každé 4 týdny na nákup benefitů
Roční - 17 %
1 500 Kč 1 250 Kč
Účtuje se jednou za rok
24,04 Kč / Týden
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Úplně bez reklam
2 000 kreditů ihned na nákup benefitů
Sdílení článků kámošům a kámoškám
Všechny možnosti předplatnéhoMám slevový kód
Dokončením souhlasím s pravidly a podmínkami portálu Refresher.
Přidej se do klubu Refresher+ již od 125 Kč 0 Kč

Co se dozvíš po odemknutí?

  • Jak Islanďané vnímají Čechy.
  • Proč smýšlejí hůř o Polácích.
  • Jak se žije v místě s tak specifickými podmínkami, jako jsou polární noc, zima nebo aktivní sopky.
  • Jak jsou na tom islandské platy ve srovnání s Českem.
Dočti článek již od 125 Kč 0 Kč
Máš již předplatné?
Přihlásit se
Dočíst článek
Poslat sms
Pošli SMS na 90211 s textem CLANEK 155067 a dočti tento článek.
Cena SMS za otevření článků je 89 Kč s DPH. Jak to funguje?
Odemknutí přes SMS
Tenhle článek
Poslat sms Jak to funguje?
Všechny články za měsíc
🤩 Pouze 36 Kč navíc
POSLAT SMS Jak to funguje?
Po odemčení získáš
Přístup k prémiovým článkům
Přístup k benefitům
Např.: Sleva 500 Kč při nákupu nad 1 250 Kč na lolipop.cz , Zľava 20 EUR pri nákupe nad 50 EUR na iSEXshop.sk nebo Životopis za pár minút s Kickresume ZDARMA
Zobrazit všechny (9)
Domů
Sdílet
Diskuse