Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
10. března 2024 17:09
Čas čtení 0:45
Samuel Valent

Vědeckému týmu se podařil unikátní objev. Našel 15 metrů dlouhého tvora, který nebyl v Atlantiku spatřen stovky let

ZAHRANIČÍ ZVÍŘATA
Uložit Uložené

Velryby šedé zmizely z Atlantského oceánu v 18. století.

U pobřeží Massachusetts byl spatřen neuvěřitelně vzácný tvor. Jedná se o plejtvákovce šedého, známého taky jako velryba šedá. O tvorovi si vědci mysleli, že v Atlantiku vyhynula před více než 200 lety, informuje Pennlive.

Tento významný objev učinil vědecký tým během leteckého průzkumu. Zvíře bylo spatřeno necelých 50 mil od malého ostrova Nantucket. Savec se opakovaně potápěl a vynořoval.

 

„Můj mozek se snažil zpracovat to, co jsem viděla, protože toto zvíře bylo něco, co by se v těchto vodách opravdu nemělo vyskytovat,“ řekla výzkumná technička Kate Laemmle, která byla na palubě průzkumného letadla. „Smáli jsme se tomu, jak je to divoké a vzrušující – vidět zvíře, které z Atlantiku zmizelo před stovkami let,“ dodala. Vědci se domnívají, že jde o stejnou velrybu, která byla v prosinci spatřena na Floridě.

Velryby šedé zmizely z Atlantského oceánu v 18. století. Vyhnal je především lov velryb. Vědci se domnívají, že velryby šedé se v Atlantiku objevují v důsledku klimatických změn. Vyskytují se především v severním Pacifiku. Od ostatních velryb se odlišují skvrnitou a bílou kůží. Nemají ani hřbetní ploutev. Mají však hřbetní hrb a výrazné hřebeny. Mohou dosahovat délky až 15 metrů a hmotnosti 40 tun.

Veľryba siváVeľryba siváVeľryba sivá
Zobrazit galerii
(3)
Domů
Sdílet
Diskuse