Zpravodajský portál pro moderní generaci, která se zajímá o aktuální dění.
Zajímá tě aktuální dění? Zprávy z domova i ze světa najdeš na zpravodajském webu. Čti reportáže, rozhovory i komentáře z různých oblastí. Sleduj Refresher News, pokud chceš být v obraze.
Kliknutím na tlačítko tě přesměrujeme na news.refresher.cz
11. března 2024 12:04
Čas čtení 2:12
Anna-Marie Hanzlíková

Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty

Pět filmů, které letos musíš vidět na Jednom světě. Vybrali jsme nejlepší dokumenty
Zdroj: Jeden svět / propagační materiál
FILMY A SERIÁLY ČESKÉ FILMY FESTIVALY FILMY 2024 NOVÉ FILMY PRAHA
Uložit Uložené

Festival dokumentárních filmů Jeden svět proběhne od 20. do 28. března v Praze a posléze i v dalších 48 městech po celé republice. Vybrali jsme pět filmů, které podle nás stojí za to letos vidět.

Kompletní program festivalu Jeden svět najdeš na stránkách tady. Nezapomeň prozkoumat i mimopražské projekce, další filmy, doprovodné filmy a debaty, které obvykle po filmech následují.

1. Desetihodinové okno (Missing 10 Hours)

Možná tu situaci ty nebo někdo ze tvého okolí bohužel zná. I když toho Mara tolik nevypila, v klubu se nemůže udržet na nohou ani pořádně artikulovat. Proč se k ní najednou kámoš Greg chová jinak? Tenhle film je inspirovaný osobní zkušeností s „drink spikingem“, tedy situací, kdy ti někdo něco bez tvé vůle takzvaně hodí do pití. Film je interaktivní, odehrává se ve virtuální realitě (proto ho také v programu najdeš jako součást pásma Soutěž imerzních filmů) a i ty jako divák*divačka rozhodneš o tom, jestli budeš jen nečinně přihlížet, nebo do děje zasáhneš.

Kdy a kde: 20. 3. v 15.00, 16.00, 17.00, 18.00, 19.00, 20.00, 21.00 v Galerii Lucerna

2. Život není soutěž, ale vyhrávám (Life Is Not A Competition, But I’m Winning) 

Ve vrcholovém sportu svazují sportovce*sportovkyně genderové normy. V tomhle filmu se skupina sportujících vydá cestovat časem, aby připomněla příběhy těch, na které historie zapomněla, tedy nenormativních běžkyň a atletek z minulého století. Jaká těla jsme vyřazovali z olympiád a jaká těla vytlačujeme dnes? Film načrtává paralelu mezi jejich situací a současnou diskriminací transgender sportovkyň či nejednoduchým postavením queer žen ve sportu obecně. 

Kdy a kde: 24. 3. ve 20.30 v Biu Oko (debata s režisérkou), 26. 3. v 18.00 v kině Ponrepo (debata s novinářem Vojtěchem Ondráčkem)

3. Virtuální ostrov (Knit’s Island)

Hráčská komunita je dobrovolně uzavřená ve fiktivním postapokalyptickém prostředí. Tvůrci ji chtějí poznat, a tak se vydávají do hlubin počítačové hry DayZ, kde díky covidu strávila tisíce hodin. S hráči*hráčkami interagují, vedou s nimi duchovní konverzace a filozofují o ekologii, ale odhalují i znepokojující momenty nečekaného násilí a intrik. O tom, že se jim ponoření do hráčských hlubin vydařilo, svědčí i fakt, že právě za hluboké zkoumání těchto lidských online interakcí získal film dvě významné ceny z Visions du Réel.

Kdy a kde: 21. 3. ve 20.30 v Biu Oko (debata s tvůrci), 24. 3. v 18.00 v kině Ponrepo

4. Proti větru (Tack)

Sofie Bekatora je řecká olympijská reprezentantka v plachtění. Její život ale nabírá jiný kurz poté, co v Řecku odstartuje #MeToo obviněním vysoce sportovního funkcionáře. Ona a Amálija vypráví své citlivé příběhy, kdy už jako malé cestují bez rodičů, jen se svými týmy a trenéry. Někdo, komu důvěřují, je zneužije, Amáliji navíc už v jedenácti letech. V soudním procesu, ve kterém se rozhodne v jejich prospěch a který film z velké části mapuje, zvítězí. Ony samy svůj feministický boj v zamrzlém řeckém soudním systému teprve začínají.

Doporučeno
Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu Režisér chválené romantiky Dej mi své jméno je tu s nejnadrženějším filmem roku. Dva tenisté v něm bojují o Zendayu 24. dubna 2024 13:30

Kdy a kde: 21. 3. v 19.00 v kinosále Poslanecké sněmovny Parlamentu ČR, 26. 3. ve 20.00 v kině Atlas, 27. 3. v 17.30 v kině Evald (na debatách 26. a 27. 3. vystoupí i režisérka a protagonistka filmu)

Ukázka z filmu Tack.
Ukázka z filmu Tack. Zdroj: Jeden svět / propagační materiál

5. Alemánie (Alemania)

Jaké to je, vyrůstat a dospívat vedle vážně psychicky nemocného člena rodiny? Lola by mohla odjet na výměnný pobyt do Německa, ale kvůli bipolární afektivní poruše své sestry si to nemůže dovolit. Psychicky i finančně vyčerpaní rodiče, do toho její frustrace, úzkost, ale i rebelie a láska. A to všechno v devadesátkových kulisách.

Kdy a kde: 22. 3. v 18.00 v Biu Oko, 27. 3. v 18.30 ve Světozoru (debata s Nevypusť duši)

Domů
Sdílet
Diskuse